KONYA Ticaret Odası Karatay Üniversitesi'nin yapımcılığını üstlendiği 'Direniş Karatay' filmi bugün vizyona giriyor. Film Türk sinema tarihi açısından birçok ilki de bünyesinde barındırıyor. Anadolu Selçuklu Devleti ilk kez tek başına bir sinema filminde ele alınmış oldu ve yine ilk kez bir üniversite, bir sinema filminin doğrudan yapımcılığını üstlendi. Üniversite, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olunan bir dönemde üniversitenin temeli olan Karatay Medresesi'ni kurup devlet adamı yetiştirerek ilimle hayatta kalmayı başaranların hikayesini sinemaya taşıdı.
DEV FİLM PLATOSU
Bu gerçek hikâyeyi hatırlatmanın da bugünün ahileri olarak ticaret odalarına düşmesinden yola çıkılan projede yurtdışı platoları kullanmak çok daha kolay olmasına rağmen Konya'da şehrin ve milletin de dahil olacağı özel bir plato hazırlandı. Bu nedenle, birkaç ay gibi kısa bir sürede, Anadolu'nun tam ortasında, devasa boyutta bir dönem platosu inşa edildi. Ülkeye 66 bini kapalı, 20 bini de açık toplam 86 bin metre kare alana kurulu dev bir plato kazandırıldı. Bu plato, aynı zamanda ilk Selçuklu platosu olma özelliği de taşıyor.
ASLAN PAYI ATALARIMIZIN
Medresenin ve bugün üniversitenin ismini aldığı Emir Celaleddin Karatay'ı Mehmet Aslantuğ'un canlandırdığı film süreciyle ilgili görüşlerini paylaşan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk; "Aslan payı bize bu tarihi miras bırakan atalarımızındır. Zira geçmişimize baktığımızda anlatmaya değer bir şey bulamayıp yönünü tarihçilerden kurguculara çevirmek zorunda kalan ülkelerden değiliz. Sadece kurmuş olduğumuz devletlerin değil; Anadolu'muzdaki beylikler döneminin bile pek çok kahramanlık, adalet ve fedakârlık hikâyesiyle dolu olduğunu biliyoruz. Direniş Karatay filminin ele aldığı gerçek hikâyeyi özellikle seçmemizin nedeni 'birlik' olmanın, 'bir' olmanın kıymetinin anlaşılmasını istememizdir" dedi.
BÜYÜK HAZIRLIK SÜRECİ
Bugün gösterime giren filmde savaş sahneleri için uluslararası standartta 45 kişilik dublör ekibi görev alırken aynı sahneler için 500 kişilik figüran kadrosuyla çalışıldı. Bu sahnelerde bine yakın özel tasarım ok, yay, kılıç, mızrak ve kalkan kullanıldı. Dünyaca ünlü moda tasarımcısı Zeynep Kartal'ın uzun süren çalışmaları ve araştırmaları ile meydana getirdiği ve yine ilk olma özelliğine sahip Selçuklu dönemine ait, sayısı 4 bin 300 parçayı bulan kostümlerin hazırlanması ise yaklaşık 1 yılı buldu.