Etkinliğe GTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Damla Arısan ve Prof. Dr. Mahmut Durmuş, GTÜ Genel Sekreteri Nadir Yıldırım, akademisyenler, Gebze, Çayırova, Darıca ve Dilovası Belediyeleri'nin afet ve acil durum yönetimi birimleri, organize sanayi bölgeleri ile ticaret ve sanayi odası temsilcileri, Yönetmen İsmail Kahraman ve basın mensupları katıldı.
ORTAK AKILA DAYALI İŞBİRLİĞİ
GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Damla Arısan, iş birliğinin ve fikir paylaşımının önemine dikkat çekerek, bu tür ortak çalışmaların en etkili çözümler ürettiğini vurguladı. Afetlere karşı dirençli olmanın önemini belirten Prof. Dr. Arısan, bu sürecin sadece hazırlık aşamasıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda ortak akla dayalı iş birliği gerektirdiğini ifade etti. "Kocaeli, akademik ve araştırma açısından önemli bir merkez. Uluslararası iş birlikleriyle bir dünya üniversitesi olan Gebze Teknik Üniversitesi'nde; meslek odaları, ticaret ve sanayi odaları gibi yerel paydaşlarla bir araya gelerek bilimin yönlendirilmesi yapılan işlerin değerini artırıyor," dedi.
PROJELER TANITILDI
Toplantı kapsamında, Gazeteci İsmail Kahraman'ın yönettiği "Depremler Tarihi" belgeseli izlendi. Ardından Prof. Dr. Bülent Akbaş, GTÜ ve Japonya iş birliğiyle yürütülen MARTEST Projesi'ni tanıttı. Dr. Öğr. Üyesi Ceren Özer Sözdinler, tarihsel süreçteki tsunami olaylarını; Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Anıl Dindar, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Fiber Optik Kablo ve DAS Sistemiyle izlenmesini; Prof. Dr. Selçuk Toprak, kentsel afet riski azaltımını; Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve akıllı şehirleri; Prof. Dr. Elif Özlem Aydın, mimarlık ve şehir yapılanmasının dirençli kentler üzerindeki etkisini; Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Deniz Yaman ise afetler sonrası yeniden inşa sürecini detaylı olarak anlattı.
ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ
Toplantının son bölümünde, Gebze, Çayırova, Darıca ve Dilovası Belediyeleri, organize sanayi bölgeleri ve ticaret ile sanayi odalarının temsilcileri, depreme karşı dirençli bir Kocaeli için yapılan çalışmaları değerlendirdi. Ortak görüşlerle dirençli kentler oluşturmak adına stratejiler geliştirildi. Etkinlik, İsmail Kahraman tarafından hazırlanan "Deprem Tarihi" konulu serginin gezilmesiyle sona erdi.