Gebze Teknik Üniversitesi ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB), Türkiye'nin deprem ve yapı mühendisliği alanında önemli bir ihtiyacını karşılamak amacıyla Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı'nı (UDYM) kuruyor. Bu laboratuvar, deprem mühendisliği araştırmaları ve yapı güvenliği konularında ileri düzeyde çalışmalar yaparak, depreme dayanıklı yapı tasarımı, malzeme testleri ve yapı analizleri gibi konularda ülkemize önemli katkılar sağlayacak.
DENEYLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Gebze Teknik Üniversitesi bünyesindeki Marmara Afetlerle Başedebilir Yapılar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARTEST) ile ÇŞİDB tarafından ortak yürütülecek olan laboratuvarda, malzeme, geoteknik, yapı deprem mühendisliği ve sismik yalıtım deneyleri gerçekleştirilecek. Deprem tehlikesi yüksek olan ülkelerde giderek yaygınlaşan Deprem Yalıtımı (Seismic Isolation) teknolojilerinin Türkiye'de de uygulanmasıyla, 2013 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı hastanelerinin sismik yalıtımlı olarak inşa edilmesi önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. UDYM laboratuvarı, bu teknolojilerin etkinliğini kontrol etmek ve prototip testleri gerçekleştirmek için kritik bir rol oynayacak.
UDYM LABRATUVARINDA NELER YAPILABİLECEK?
UDYM laboratuvarında Köprü kiriş/kolonları, prefabrik yapılar, kule, baca, silo, tank, ölçekli yapılar, yüksek yapılar, barajlar, tarihi yapılar, kıyı-liman yapıları ve gömülü altyapılar gibi yapıların testleri, Sismik sönümleyici, enerji iletim bağlantı parçaları, dış cephe kaplama, iskele ve benzeri eleman testleri, hastane ekipmanları, asma sistemleri, yükseltilmiş döşeme, IT ekipmanları, sunucu odaları, kabinler, temiz odalar ve benzeri yapısal olmayan eleman testleri, Hidroloji, hidrolik, kıyı-liman mühendisliği ve tsunami deneyleri, malzeme deneyleri...
ZEMİN VE ZEMİN YAPI DENEYLERİ
Laboratuvarda ayrıca, afet tehlikesine karşı yapısal ve yapısal olmayan elemanları uzaktan izlemek ve raporlamak, endüstri yapılarında risk azaltma sistemleri geliştirmek ve uygulamak gibi çalışmalar yapılacak. Türkiye'de afet tehlikesi ve riskleriyle ilgili araştırma yapan tüm üniversiteler ve kurumların da UDYM laboratuvarını kullanmaları mümkün olacak.
2025'DE FAALİYETE GEÇMESİ PLANLANIYOR
UDYM laboratuvarı, eğitim faaliyetleri, konferanslar, çalıştaylar, paneller, kurslar, seminerler, kongreler ve bilimsel toplantılar düzenleyerek, bilgi paylaşımını ve farkındalığı artıracak. Laboratuvar binasının finansmanı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı tarafından karşılanıyor ve laboratuvar altyapısının kurulması için gerekli finansman, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Dünya Bankası kredileri ile sağlanıyor. Laboratuvar binasının 2024 yılının sonunda tamamlanması ve 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.