Her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü, Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya MS Günü olarak ilan edilmiştir. Dr. Yılmaz Güneş, bu özel günde Multipl Skleroz hastalığını geniş kitlelere duyurmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bilgiler paylaştı.
MS NEDİR VE KİMLERİ ETKİLER?
Dr. Yılmaz Güneş, MS'in özellikle genç erişkinlerde, 20-40 yaş arasında ve kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görüldüğünü belirtti. MS, santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen, genellikle ataklar ve düzelmelerle seyreden bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin myelin dediğimiz sinir hücresi kılıfına ve sinir hücrelerine zarar vermesiyle ortaya çıkar. Bu hasar, çok çeşitli nörolojik belirtilere yol açar. Görme bulanıklığı, çift görme, bir kolda veya bacakta güçsüzlük, uyuşma, yürümede dengesizlik ve idrar problemleri gibi belirtiler yaygındır.
MS TANISI NASIL KONULUR?
MS tanısında kullanılan testler hakkında bilgi veren Dr. Yılmaz Güneş, hastalığın pek çok hastalığı taklit edebileceğini ve bu nedenle ayırıcı tanının önemli olduğunu vurguladı. Tanıda hastalık geçmişi ve semptomların değerlendirilmesi, nörolojik muayene, MRG (manyetik rezonans görüntüleme), beyin omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi ve uyandırılmış potansiyeller önemli yer tutar.
MS'İN NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ
Dr. Yılmaz Güneş, MS'in temel nedeninin tam olarak aydınlatılamadığını, ancak vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Genetik yatkınlık dışında, geçirilen enfeksiyonlar, D vitamini düşüklüğü, sigara kullanımı ve belirli coğrafi bölgelerde yaşamak gibi çevresel faktörler de MS'in ortaya çıkışında etkili olabilir.
MS VE YAŞAM KALİTESİ
MS'in hastaların çocuk sahibi olmasını engelleyen bir hastalık olmadığını vurgulayan Dr. Yılmaz Güneş, uygun tedavi yönetimi ve ilaç seçimi ile MS hastalarının çocuk sahibi olabileceğini belirtti. MS, tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Gelişen yeni tedavi yöntemleri sayesinde, MS'li bireyler aktif ve üretken bir yaşam sürdürebilirler. Dr. Yılmaz Güneş, MS'in bilimsel çalışmalar ışığında giderek daha çok çözülmekte olduğunu ve yeni tedavi seçeneklerinin arttığını söyledi. MS'li bireylerin nöroloji uzmanları ile sıkı işbirliği içinde olmaları ve ailesel ve toplumsal desteğin önemli olduğunu vurguladı.