5 Haziran Dünya Çevre Günü ile başlayan, Türkiye Çevre Haftası kapsamında Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde Marmara Denizi etrafında çevre temizliği yapıldı. İzmit sahilinde yapılan temizliğin ardından Büyükşehir Belediyesi'nce faaliyete geçirilen 'Sıfır Atık Mavi Ekip' ve 'Kocaeli Gönüllüsü' tanıtımı yapıldı. ''Marmara'yı hep birlikte korumalıyız'' diyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaelili vatandaşları çevre gönüllüsü olmaya davet etti.
MARMARA DENİZİ ETRAFINDA ÇEVRE TEMİZLİĞİ
Marmara Denizi'nin karşı karşıya olduğu kirlilik tehdidi ve müsilaj krizinin sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının öncülüğünde Marmara Belediyeler Birliği iş birliğiyle Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandı. 8 Haziran ise Marmara Belediyeler Birliği tarafından Marmara Denizi Günü ilan edildi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile başlayan Türkiye Çevre Haftası kapsamında Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde Marmara Denizine kıyısı bulunan belediyeler tarafından çevre temizliği yapıldı.
ÇEVRE TEMİZLİĞİNE 350 KİŞİ KATILDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca organize edilen program Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası arkasındaki sahil kesiminde gerçekleştirildi. Programa Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, TEMA Vakfı, Nicomedia Su Sporlari ve Su Altı Avcılığı Spor Kulübü, Kocaeli İzcilileri, Kocaeli Gönüllüleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve gönüllü vatandaşlar katıldı.
KIYI ŞERİDİNDE VE SUALTINDA TEMİZLİK
Marmara Denizi'nin korunmasında toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla protokol ve gönüllü vatandaşlar İzmit Körfezi etrafında temizlik çalışması yaptı. Gönüllüler Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının sahil kenarında çevre ve kıyı temizliği yaptı. Dalgıçlar ise İzmit Körfezi'nde dip temizliği yaptı. Temizliğin ardından su altından çıkarılan atıklar etkinlik alanında sergilendi.
"MARMARAYI BİRLİKTE KORUYACAĞIZ"
Programda konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Çevre Haftası kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde Marmara Denizine kıyısı olan tüm belediyelerle ortak bir çevre temizliği etkinliği gerçekleştiriyoruz. Marmara Belediyeler Birliğinin kuruluş amacı Marmara Denizini korumak. Bunun için ortak bir çalışma yapıyoruz. Yakın zamanda müsilaj problemi yaşadık. Birlikte mücadeleyle altından kalktık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Marmara Belediyeler Birliği olarak eylem planı hazırladık" ifadesini kullandı.
"MAVİ TAKIM KIYILARIMIZI TEMİZLEYECEK"
Programın Marmara Denizi kıyısı olan tüm belediyeler ile ortak yapıldığını hatırlatan Başkan Büyükakın, "Ekiplerimiz, Kocaeli Gönüllülerimiz ve dalgıçlarımızla birlikte kapsamlı bir kıyı ve deniz dibi temizliği yaptık. Toplanan atıklar burada sergilendi. Büyükşehir Belediyesi olarak en büyük yatırımı çevreye yapıyoruz. Bu kapsamda 'Sıfır Atık Mavi' projesi kapsamında Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı Mavi Takım ekibi kuruldu. Deniz süpürgeleri ile yapılan çalışmalarda süpürgelerin giremediği kıyı kesimindeki çalışmaları mavi takım yapacak" dedi.
"KOCAELİ GÖNÜLLÜSÜ UYGULAMAMIZ HAZIR"
Etkinliklerde gönüllülük esasının önemine dikkat çeken Başkan Büyükakın, "Vatandaşlarımızı şehrimiz için gönüllü olmaya davet ediyoruz. Bunun için Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığınca 'Kocaeli Gönüllüsü' projesini başlattık. İnternet sayfamız ve telefonlar için mobil uygulamamız hizmete alındı. Bu uygulamada Eğitim, Kültür ve Sanat, Sağlık, Spor, Sosyal Hizmetler, Kent Estetiği, İtfaiye ve Arama Kurtarma, Çevre ve Sokak Hayvanları başlıkları altında gönüllülük esasına dayalı çalışma yapmaya davet ediyoruz. Bu uygulamada başlıklar altında isteyen her kamu kurumu, STK'lar ve vatandaşlarımız etkinlik başlatabiliyor. 'Kocaeli Gönüllüsü' uygulamamızın şehrimize önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu kapsamda tüm vatandaşlarımızın bu uygulamayı indirip şehrimizin gönüllü ordusuna katılmaya davet ediyorum" açıklamasında bulundu.
PİL DİZME REKORU
Programın sonunda toplanan atıklar etkinlik alanında sergilendi. Ayrıca Saraybahçe İlkokulu'nun iklim değişikliği sıfır atık ve geri dönüşüme dikkat çekmek için yaptığı 1380 pili arka arkaya dizerek 70 metre uzunluğundaki rekor denemesi Guinness tarafından tescillendi. Pil dizme dünya rekorunun sahibi olan Saraybahçe İlkokulu Müdürü Yusuf Kılıç'a belgelerini Başkan Büyükakın takdim etti.