2017'de Değirmendere'de, 2018'de Ereğli'de, 2020'de Darıca'da, 2021'de Hereke'de toplamda 24 bin balık denizlerimize bırakılmıştı. Bugün ise 6 bin balık Değirmendere sahilinde denize bırakıldı. Çupra, kalkan balığı ve levrekten oluşan 6 bin adet balık denize bırakıldı. Yumurtaları yine Körfez'den alınan balıklar, daha önce denize bırakılan balıklarla buluşacak. Özellikle fiyatı oldukça pahalı olan kalkan balığı 1 kiloya yaklaştığında 250-300 TL'den satılıyor.
YOĞUN KATILIM
Değirmendere Sahil'de gerçekleştirilen programa AK Parti Milletvekili Emine Zeybek, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Genel Sekreter Yardımcıları Sadık Uysal, Gökmen Mengüç, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, Şehit Volkan Kantürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik ve Güverte Bölümü öğrencileri, Kocaeli Sportif Olta Balıkçılığı ve Doğayı Koruma Derneği, Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.
SEZER: DENİZLERİMİZİ TEMİZ TUTMALIYIZ
Törende konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, "Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tarafından Körfez'deki balıklandırma projesi kapsamında bugün anlamlı bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Denizimiz 6 bin balıkla buluşuyor. Denizimiz, ormanlarımız çok kıymetli. Körfez'deki evlerin tamamı denize bakıyor. Bizim açımızdan deniz özellikle çocukluğunun önemli bir kısmı Değirmendere'de geçenler için çok önemli. Denizlerimizi temizliği açısından da belediyemiz çok önemli çalışmalar yapıyor. Eğer temizliğimiz tam yapmıyorsak denize balık salmamızın da bir anlamı yok. Bu anlamda Büyükşehri belediyemize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
DEĞİRMENDERE'YE RENK GELECEK
Sözlerini sürdüren Sezer, "Kocaeli'deki arıtmanın tamamı yüzde yüze biyolojik. Yüzde 72'si ileri biyolojik arıtmadır. Denize az zarar veren il Kocaeli'dir. Bu büyükşehir belediyemizin geçmişten bu yana yaptığı çalışmalardan kaynaklanmaktadır. Halıdere ve Değirmendere birleşiyor. Kayık çekek yeri ve sahil düzenlemesi ile yakın zamanda ihalesi gerçekleştirilecek. Aquapark ihalesi de 8 Haizran'da yapıldığında Değirmendere sosyal ve kültürel hayatına renk gelmiş olacak. Yapılan çalışmalar hemen unutuluyor. Büyükşehir belediyemizin ilçemize yaptığı yatırımlardan dolayı Tahir Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.
BÜYÜKAKIN: BİR DAMLA DUYU ARITMADAN BIRAKMIYORUZ
Sezer'in ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Balıklandırma projesinin ilki Değirmendere'de 2017'de başlamıştı. Bir damla suyu arıtmadan denize bırakmıyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin şampiyonuz. Marmara Denizi'ne bir günde evlerden bırakılan 4,5 milyon metreküp. Bunun yüzde 3'ü ön arıtma ile denize bırakılıyor. Bu atıkların içerisinde azot ve fosfor var. Sonra da denizlerimizde müsilaj sıkıntısı oluyor. Ne yapmamız lazım? Azot ve fosforun denize verilmemesi, denizde olanların da alınması gerekiyor. Tesislerimizin yüzde 72'si ileri biyolojik arıtma. Marmara Denizi'ne bırakılan toplam atık suyun yüzde 53'ü ön arıtma ile salınıyor. Kocaeli'nin deşarj yaparak denize bıraktığı suyun yüzdesi ise 8. Bakanlığımızla yapılan çalışmalar var Bu çalışmalar tamamlandığında Marmara Denizimizi daha iyi korumuş olacağız " dedi.
İMAMOĞLU'NA GÖNDERME
Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu da eleştiren Büyükakın, "Yapılması gereken nedir? Marmara Denizi fosseptik değildir. Bütün belediye başkanlarımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Çınar yaprakları beni alkışlıyor arıtma tesisi yapmıyorum diye akla ziyan işlerle şovla Marmara Denizi'ni korumak olmaz. Acilen arıtma tesislerinin yapılması lazım. Yüzde 53'lük ön deşarjın derhal durdurulması lazım. Önümüzdeki süreçte yani 5 yılda çalışmalar bitecek. Denizlerimizi korumak için tarımsal faaliyetlerden sınai faaliyetlere kadar her şeyin izlenmesi gerekiyor Marmara'yı böyle koruyabiliriz. Marmara Denizi'ni korumak için bakanlığımızla birlikte çalıştığımız projeyi hayata geçireceğiz. Bu, Türkiye'nin en büyük çevre projesi olacak" dedi.
ZEYBEK: DENİZE AYAĞIMIZI SOKAMAZDIK
Başkan Büyükakın sözlerinin devamında "Denizi bir taraftan temizlerken denizdeki çeşitliliği de artırıyoruz. Bugün bırakacağımız 6 bin balıkla toplamda 30 bin balığa ulaşacağız. Bıraktığımız balıklar 6 ay sonra balıkçılar tarafından yakalanıyor. Balıkçılarımıza kazanç, sofralarınıza lezzet oluyor" dedi. Başkan Büyükakın ayrıca Gölcük'e yaptıkları yaptırımlardan da bahsetti. Büyükakın'ın ardından konuşan AK Parti Milletvekili Emine Zeybek, "Bir Gölcüklü olarak Gölcük'e yapılan her hizmet beni ayrı bir gururlandırıyor. Anlatılmayacak önemde hizmetler sunuluyor. Çocukluğum, gençliğim burada geçti. Sahille buluşamıyorduk. Değirmendere biraz daha şanslıydı ama Gölcük'te aslan ayağımızı denize sokamazdık" dedi.
DEVLET HASTANESİ BAŞLIYOR
Zeybek konuşmasının devamında Gölcüklülere müjde vererek "Gölcük Devlet Hastanesi pandemiden dolayı daralmış ve müteahhit işi bırakmıştı. Hastane binası yüzde 70 dolayında kalmıştı. Geçen hafta Sağlık Bakanımızla yaptığım görüşme sonucu 1 hafta 10 gün içinde ihalesi yapılıyor ve yapımına hızlı bir şekilde başlanacak. İnşallah yılsonuna kadar bitirip Gölcüklülerin hizmetine açacağız. Gölcüklülere yakışan bir hastane olacak. Size ne yapsak az. Gölcüklü vekil olarak bundan sonra daha fazla hizmeti ayağınıza getireceğiz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum, Allah'a emanet olun" dedi. Akabinde balıklar protokol üyelerince denize bırakıldı.