Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, üniversite ve kurumların işbirliğinde düzenlediği uluslararası düzeydeki Kartepe Zirvesi'nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirecek. Son iki yıl pandemi nedeni ile yapılamayan Kartepe Zirvesi bu yıl "Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü" teması ile toplanacak. Türkiye'nin en büyük şehircilik buluşması olan Kartepe Zirvesi 24-27 Mart tarihleri arasında geniş bir katılımla düzenlenecek. Zirveye 25 ülkeden 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist, kent bilimcisi ve dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olanlar katılacak. 4 gün sürecek zirvede 26 akademisyen oturumu, 15 panel oturum, 2 forum ve 8 özel oturumda pandemiyle sarsılan ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kalan dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryolar ele alınacak. Zirvenin açılış oturumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder katılacak.
AKADEMİSYENLER VE KENT DİNAMİKLERİ BASIN TOPLANTISINDA
Yapılacak Kartepe Zirvesi için gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın'ın yanı sıra Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Gülfettin Çelik, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Hüseyin Gezer, Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Barış Turabi, MARKA Mali Müşaviri Eren Hakkı Yalçın, İsocarp Yönetim Kurulu Üyesi-İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Zeynep Günay, Ankara Üniversitesini temsilen Prof. Dr. Ayşegül Mengi katıldı. Ulusal ve yerel basın mensupları da toplantıya yoğun ilgi gösterdi.
YENİ DÜNYA DÜZENİNİN BİZDEN İSTEĞİ
Kartepe Zirvesi'nin dünyanın en büyük şehircilik buluşması olduğuna dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Kartepe Zirvesi yerel, ulusal ve bölgesel ölçek arasındaki uyumsuzlukların masaya yatırıldığı bir zirve olacak. Zirvede şehircilik konuşulacak, disiplinler arası bir çalışma yapılacak. Çünkü yenidünya bize bu yöndeki çalışmaları dayatıyor. Kartepe Zirvesi'ni bunun için bir manivela olarak görüyorum" dedi.
ANA GÜNDEM DİRENÇLİ ŞEHİRLER
Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, basın toplantısında Kartepe Zirvesine yönelik geniş kapsamlı bir açıklama yaptı. ''Kartepe Zirvesi kentimiz için marka olma yolunda ilerleyen, kentimizin toplamdaki marka çalışmalarının bileşimi olan bir zirve" diyen Başkan Büyükakın, "Şimdiye kadarki zirveleri biliyorsunuz onlar ulusal ve uluslararası çapta önemli ses getirdi. Pandemi nedeniyle ara verdik. Tekrar başlıyoruz. Bu seneki zirvenin ana gündemi Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü olacak'' dedi.
YENİDÜNYA BİZDEN BUNU İSTİYOR
Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın toplantıda insanlığın yenidünya içinde yeniden düşünmesi gereken mevzuların ortaya çıktığına dikkat çekti. Konunun felsefesi üzerinde düşünülmesi gerektiğini kaydeden Başkan Büyükakın, "Pandemi ya da müsalaj bize gösterdi ki, tek başına bir şeyi halledemiyoruz. Birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Dirençli şehirler dediğimiz şehirlerin yeniden dönüşümüdür. Tüm bu konuları Kartepe Zirvesi'nde akademik düzeyde masaya yatıracağız. Artık proaktif dönem, yani önceden görme dönemindeyiz. Henüz sorun çıkmadan sorunu görmek ve tedbirleri almak gereken yenidünyadan bahsediyoruz. Yenidünya bizi göç, mültecilik gibi problemlerle karşı karşıya getiriyor. En son bunu Ukrayna'da gördük. Mavi gözlü beyazsa gelsin, değilse istemeyiz vicdanı olan bir dünyada yaşıyoruz. Şehirciliğe ise bunu şöyle bağlıyoruz; bu bir mimaridir. Musilaj, mülteci gibi problemler yerel ölçekte çözülemiyorsa, o zaman küresel kurumları masaya yatırmak gerekiyor. İşte Kartepe Zirvesi de yerel ölçek ulusal ölçek bölgesel ölçek arasındaki uyumsuzlukların masaya yatırıldığı bir zirve olacak. Zirvede şehircilik konuşulacak. Disiplinler arası bir çalışma yapılacak. Çünkü yenidünya bize bunu dayatıyor" şeklinde konuştu.
BAKAN KURUM, ESKİ ŞANSÖLYE SCRÖDER ZİRVEYE KATILACAK
Basın toplantısında ayrıca toplantıya katılacak konuklar ve katılımcılarla ilgili bilgi aktarıldı. Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Almanya eski Şansölyesi Gerard Schroder'nin zirvenin açılış toplantısına katılacağını, duayen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın ise zirvenin son gününde konukları olacağını açıkladı.
KARTEPE ZİRVESİ DAVOS YOLUNDA İLERLESİN
Öte yandan Başkan Büyükakın, basın toplantısında Kartepe Zirvesi'nin Davos olma sürecini ve buna yönelik düşüncesini dile getirdi. "Kartepe Zirvesi şehircilik konusuna katkı sağlamak açısından önemli olacak" diyen Başkan Büyükakın, "Her boyutu ile sorunlar tartışılacak. Kartepe Zirvesi marka değer olmaya başladı. Marka değerini arttırma yolunda ilerleyecek. Zirve başladığında benim kafamda hep bir Davos vardı. 20 sene sonra Davos olma yolunda ilerlesin isterim. Aslında Kocaeli gibi şehir bunu her özelliği ile hak ediyor" dedi.
PAYDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Tahir Büyükakın basın toplantısına katılan akademisyenler ve konuklara sözü bırakmadan önce de Zirveye katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür etti. Basın toplantısına katılan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü de kentin önemli konularının işlendiği akademik düzeydeki Kartepe Zirvesi'ne üniversite olarak önem verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Hülagü, "Batı merkezli bir bakış açısı yerine kapsamlı bir bakış açısına sahip olan zirve bizi mutlu ediyor. Yıllardır devam eden şehircilik sorunları çok fazla. Kartepe Zirvesi ile bu sorunlar masaya yatırılacak. Toplantıyı düzenleyen Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın'a ve ekibine teşekkür ediyoruz" dedi. Toplantıda yer alan diğer katılımcılar ise Zirveye destek olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.
4. KEZ TOPLANIYOR
Dünyanın önemli düşünce zirveleri arasında yer almayı başaran Kartepe Zirvesi, 24-27 Mart tarihlerinde kapılarını dördüncü kez açıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının paydaşlıkları ile düzenlenen zirvenin 2022 yılı teması 'Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü'' olarak belirlendi. Zirvenin tüm detayları www.kartepezirvesi.com adresinde yer aldı.
NÜFUS ARTIŞI, PANDEMİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Son olarak 2019 yılında düzenlenen zirvenin üzerinden geçen üç senede pandemi dünyada yaşayan herkesin hayatını köklü bir şekilde etkiledi ve değiştirdi. Göçlerin, iklim değişikliğinin getirdiği afetlerin baskısını daha çok hissetmeye başladık. Buna ek olarak bölgemizi etkileyen savaşlar bugün dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryoların yeniden ele alınması gerektiğini gösteriyor. Çevresel, sosyal ve ekonomik olarak büyük bir değişimin arifesinde olduğumuz bu günlerde yaşanan olaylar bize; dünyamız, şehrimiz, ailemiz için, kısacası gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için, şimdi harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Diğer taraftan 1960'da 3 milyar olan dünya nüfusu 8 milyara yaklaşıyor, Bu nüfusun ise 3,5 milyarı şehirlerde yaşıyor ve 30 yıl içinde de bu rakam 6 milyara çıkacak. Bu büyüme de ağırlıklı olarak Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinde gerçekleşecek.
25 ÜLKE, 350 KONUŞMACI, 49 PANEL VE FORUM
Dördüncü Kartepe Zirvesi işte bu değişimin üzerine inşa edildi. Ana tema; "Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü". Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınması için 22 ülkeden 280 konuşmacı, 26 akademik oturum, 15 panel oturumu, 2 forum ve 8 özel oturumla dört günlük bir beyin fırtınası yapacak. "Şehirlerimizi İklim Değişikliği'nin sonuçlarına, doğal afetlere karşı nasıl daha güçlü hale getirebiliriz" sorusuna cevap aranacak.
ZİRVENİN TARİHÇESİ
Kartepe Zirvesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde her yıl dünyayı ve insanlığı ilgilendiren bir temayla toplanmaktadır. Belirlenen temanın etrafındaki meseleler, disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınmakta, tartışılmakta, tanım ve çözüm önerileri geliştirilmektedir. Zirve sonuçları "Kartepe Zirvesi Bildirgesi" ile dünya kamuoyu ile paylaşılmaktadır. "15 Temmuz ve Dünya Darbe Düzeni" temasıyla 2017'de toplanan ilk Kartepe Zirvesi'nde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AB Genişlemeden Sorumlu Eski Komiseri Günter Verheugen'in ana konuşmacılar arasında yer almış, 26 ülkeden 186 konuşmacı görüş ve bildirilerini sunmuştu. Kartepe Zirvesi, 2018 yılında "Göç, Mültecilik ve İnsanlık" temasıyla toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreou, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Katharina Lumpp'un ana konuşmacılar arasında yer aldığı Zirve'ye 31 ülkeden 336 konuşmacı katılmıştı. 2019 yılında 25-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen 3. Kartepe Zirvesi'nde ise ana tema "Şehircilik ve Mutlu Şehir" olarak belirlenmişti. Zirveye Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank katılım sağlamıştı.