İçişleri Bakanlığı tarafından hizmete sunulan Kadın Destek Uygulaması (KADES) tanıtımının gerçekleştirilmesi ve nasıl kullanılacağının gösterilmesi için Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde İzmit Kent Meydanı'nda stant kuruldu. Vali Seddar Yavuz ve İl Emniyet Müdürü Veysal Tipoğlu standa katılarak polis ekiplerinin çalışmalarını takip etti. Kurulan stantta polis ekipleri kadınlara uygulamanın nasıl kullanılacağını gösterirken, çiçek ve hediye dağıttı.
"2 MİLYON 900 CİVARINDA KADINIMIZIN UYGULAMAYI KULLANIYOR"
Kocaeli İl Emniyet Müdürü Veysal Tipoğlu KADES uygulaması sayesinde kadınlara güven geldiğini belirterek, "Suçun her türlüsü kötüdür. Eğer bu suç kadına ve çocuğa yönelikse daha korkunç bir hal alır. Kadına yönelik şiddetin önüne geçme noktasında, İç işleri bakanlığımızın uygulamaya koyduğu Kadın Acil Destek Hattı'mız var. Kısa adıyla KADES, akıllı telefonlara çok kolay bir şekilde indirilen bu uygulama sayesinde, kadınlarımız şiddete maruz kalması ya da herhangi bir tehlikeli ile karşılaşması durumunda, bize tek tuşla ulaşabiliyorlar. Biz de üç dakika içinde tehlikede olan ve bize haber veren kadınımızın yanına ulaşıyoruz. Kadına her türlü şiddet vakalarını önlemek için yıl boyunca sessiz kalma gibi bir çok proje ile KADES uygulamasının tanıtımını yaptık.Bundan sonrada yapmaya da devam edeceğiz. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü olarak her türlü suçun karşısında olduğumuz gibi özellikle kadına ve Türk toplumunun da kabul edemeyeceği çocuklara karşı şiddet noktasında en az toleransla en maksimum faydayı alma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Bugün kurulan stantta özellikle işitsel ve görsel anlamda vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla yapılmış bir projedir. Ümit ediyorum ki kadına şiddetin, kadın ölümlerin olmadığı bir ölümün bile çok fazla olduğu günlere geçebiliriz. KADES uygulamasıyla birlikte tedbir kararlarımızda bir azalma oldu, kadınlarımıza güven geldi. Yaklaşık 2 milyon 900 civarında kadınımızın bu uygulamayı aktif kullandığını biliyoruz" dedi
"ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUNDUR"
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, şiddetin bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu söylerek, "Bugün hepinizin bildiği gibi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü bu vesileyle özellikle kadınlarımıza yönelik şiddete farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların birinci ayağı eğitim, başta eğitim kurumlarımız okul aile birliklerimiz fabrikada çalışan kardeşlerimiz sokak ve stant gibi birçok alanda çalışmalar yapıyoruz. Yine dün gece sayın Dışişleri bakanımız aile ve hizmetler bakanımızın katılımıyla 81 il valimiz ve tüm paydaş kurumlarımızla birlikte gece yaklaşık 01.00'a kadar tüm Türkiye'deki ve ilimizdeki kadına yönelik şiddetle ilgili geniş bir toplantı gerçekleştirdik. Yine bugün sabah valiliğimizde kadına yönelik şiddetle eylem planı hazırlıkları tamamladık. Bu durumla ilgili en önemli huşulardan bir tanesi farkındalık oluşturmak. Biz şiddetin her türlüsüne karşıyız şiddet aslında bireysel bir sorun olmaktan ziyade toplumsal bir sorundur. Bu sebepten dolayı şiddeti ortaya çıkaran her türlü faktörü ortadan kaldırmak istiyoruz." dedi.
"SIFIR TOLERANS İLE ÇALIŞIYORUZ"
Vali Yavuz çalışmalara devam ettiklerini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti özellikle kadına yönelik şiddet ve ailenin korunmasıyla ilgili çıkartmış olduğu kanun bugün medeni dünyanın uygulamalarından daha ileri düzey bir uygulama içeriyor. Önemli olan burada özellikle bu yasayı hayat geçirmek. Başta eğitim faaliyetleri olmak üzere şiddeti doğuran faktörleri ortadan kaldırmak. Şiddetten olduktan sonra da mağduru korumak çok önemli. Şiddeti sadece fiziksel şiddet olarak görmüyoruz psikolojik şiddette bunlardan bir tanesi dolayısıyla şiddetin her türlüsüne uğramış kadınlarımızı bu durumdan kurtarabilmek kendi ayakları üzerinde durabilecek duruma getirmek için sosyal ekonomik desteklerimiz var. Biz bu konuyu şöyle düşünüyoruz toplumun tüm kesimlerinin bir araya geldiği aynı amaç için uğraştığı ve netice aldığı bir alan olarak görüyoruz. Bu sebepten dolayı sadece valiliğimizin kurumlarımızın değil sokaktaki her bir bireyin hassa olması gereken bir alan olarak görüyoruz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla hep birlikte sıfır toleransla çalışıyoruz bunun için uğraşıyoruz, mücadele ediyoruz. Bu iş birliğini tam manada hayata geçirirsek çok daha başarılı olacağız." şeklinde konuştu.