Yazdığı her söz, bestelediği her notayla bu topraklarda yaşayan, yaşamış ve yaşayacak milyonlarca insanın kalbine dokunmuş, dokunmaya da devam eden sahici bir müzisyen Mazhar Alanson. Çağımızın en önemli ozanlarından... Türk pop müziğine yön veren öncü gruplardan MFÖ'nün bir üyesi olarak grup müziği dışında solo çalışmalarıyla da adından her daim bahsettiren, gönüllere dokunan şarkılara imza usta bir sanatçı. Oyuncu kimliğini de unutmayalım. Yakın zaman önce evlat acısı yaşayan usta sanatçı şarkılarıyla değil bu kez bir kitapla gündemde. Alanson'un 'Senfoni' isimli albümünün 15. şarkısıdır Sanatçının Öyküsü. Gözyaşlarımızı Bitti mi Sandın adlı şarkıdan sonra bir hikaye anlatır Alanson. 'İnsanlığın ilk günlerinde' diye başlar ve Gündüz dolaşıp gece olunca da gördüklerini kabilesindekilere anlatan ve adına sanatçı denen kişinin öyküsünü paylaşır dinleyicisiyle. Alanson'un, Sait Faik'in Sivriada Geceleri isimli hikâyesinden esinlenerek şarkı haline getirdiği eser ve güzel yorumuyla ruhumuza işleyen bu güzel şarkının artık bir de kitabı var. Hem de çocuklar için. Alanson'un çocuk okurlar için yazdığı bu kitabın içinde şarkı sözleriyle beraber sıcacık ve harika bir öykü var. Onur Ayboğa'nın resimlediği kitapta Alanson, hissetmenin, düşünmenin, kelimelerin ve şarkıların ne kadar önemli olduğunu fısıldıyor okurlarına. Şarkılarının yanı sıra şimdi satırlarıyla yeni nesli yakalayacak olan Mazhar Alanson, çıkan sonuçtan memnun. 'Turkuvaz Kitap bana böyle bir teklifle geldiği zaman çok heyecanlandım. Fikir hoşuma gitti. Ortaya çıkan sonuç da içime sindi. Güzel oldu açıkçası. Bir imza günü yapacaktık ancak kızımın vefatı sebebiyle erteledik. Yakın zamanda yapacağımız imza gününde çocuklara gitar çalıp söyleyeceğim. Onlarla buluşmaya sabırsızlanıyorum. Şimdiki nesli kitaplarla yakalayabilmek zor, şarkılar bu anlamda daha kuvvetli. Ama ben bu kitaptan umutluyum.' diye düşüncelerini paylaştı ünlü müzisyen.
SADECE ÇOCUKLARA DEĞİL MÜZİSYENLERE DE İLHAM VERİYOR
Bu şarkının kitap olma fikri de Turkuvaz Çocuk Genel Yayın Yönetmeni Salih Zengin'den çıkmış. Zengin de süreci şöyle anlatıyor: 'Turkuvaz Çocuk etiketiyle ve oldukça şık bir baskıyla yayınlanan Sanatçının Öyküsü, çok çok eski zamanlarda yaşayan, gündüz dolaşıp gece olunca da gördüklerini kabilesindekilere anlatan bir sanatçının macerasını aktarıyor. Kitabı okuyunca aylaklığa bir övgü de diyebilirsiniz, sanatçıya yapılmış güzelleme olarak da görebilirsiniz. Yani tamamen bakış açınıza bağlı bu durum. Eh sanatçıların biraz farklı bir ruh hâlinde olduğunu kabul etmek gerekiyor elbette. Hâliyle bu kitabı ben, hissetmenin, düşünmenin, etrafına farklı gözlerle bakmanın güzelliğini anlatması bakımından çok önemli bir eser olarak görüyorum. Kitapta bin yıllar öncesinden anlatılan öykünün günümüz çocuğuna kendilerini keşfetme yolunda çok önemli şeyler fısıldayacağına eminim. 24 sayfa ve büyük boy basılan bu kitabın resimlemesinin de çok güzel olduğunu ayrıca belirtelim. Yani Sanatçının Öyküsü, okurun ruhunda bırakacağı tat yanında hem yazar hem çizer hem de müzisyen adaylarına bile çok şey söylüyor. Mazhar Alanson 'a da çocuklar safında durduğu, sesi gibi kalemini de çok başarılı şekilde kullandığı ve bu güzel kitabı cesurca kaleme aldığı için ayrıca teşekkür etmek gerek.' Zengin, Alanson'u bu ay içinde çocuklarla bir araya getirmeyi planladıklarını da ekledi.
Sanatçının Öyküsü isimli şarkının sözleri şöyle
"Bütün kabile kızar bana /derler bu adam çalışmaz mı / bu adam hep düşünür mü / bir kuş ölmüş diye üzülür mü gündüz böyle diyenler / gece olunca /ateşler yakılınca / denizler çoşunca / ben bir şarkı söylerim yorgun insanlara bakın bakın martılar uçar / bakın bakın yıldızlar koşar / bakın ne güzel bir hayat var dünyamızda bir hüzün çöker bir garip olur insanlar / yaklaşırlar birbirlerine / şarkım sürer sabaha kadar / melekler uçar üstünüzde / şarkım sürer sabah kadar / melekler uçar üstünüzde / bu sabah uyandırmamışlar beni / ava giden dostlar / ne güzel, ne güzel..."
Şarkıların hikâyelerini merak edenlere
Usta sanatçının daha önce yayınladığı bir başka kitabı daha var. Mazhar Olmak isimli bu kitap, hepimizin diline pelesenk olmuş o unutulmaz şarkıların hikâyelerini anlatıyor. Alanson'un şarkılarını nasıl yazdığından, fotoğraf albümünde yer alan en özel karelere kadar pek çok detay içeren kitap adeta bir Alanson külliyatı. Hiç açmadığı dünyasının kapılarını o kitapla açan, ve onun kariyeriyle ilgili önemli bir rehber niteliğindeki kitap Alanson'un müzikal hayatının günlüğü gibi. Örneğin, bazı sayfalarda aile hatıralarına yer veren Alanson, bazı sayfalarda da MFÖ hayranlarının grubun söz ve beste aşamasındaki şarkılarda nasıl değişiklikler yaptığını doğal ve içten anlatımıyla aktarıyor. Diday Diday Day şarkısındaki 'diday'ın ne anlama geldiğini, 70'li yıllarda bir mavi yolculuk sırasında belki de 'güllerin içinde' unutulmayan hangi şarkıyı bestelediğini, Peki Peki Anladık şarkısını kime yazdığını ve daha fazlasını merak ediyorsanız Mazhar Olmak kitabını D&R'lardan mutlaka temin etmelisiniz.