Çin'in yükselişi ve bunun uluslararası sistem üzerindeki olası sonuçları, en azından 1990'lardan beri basın, akademi ve diplomasi çevrelerinde süregiden bir inceleme konusu. 2008 yılında dünya çapında yaşanan mali krizin ardından, devlet regülasyonlarına ve merkezi düzeyde planlamaya ağırlık veren Çin Modeli neoliberal kapitalizme alternatif olarak yeni bir önem kazandı.
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping'in kaleme aldığı Çin'e özgü sosyalizm düşüncesinin, Çin'in reform sürecinin ve modernleşme hedeflerinin Xi Jinping'in liderliği altında nasıl şekillendiğini anlatan Çin'in Yönetimi kitabı bu açıdan çok önemli bir rehber.
Turkuvaz Kitap tarafından Türkçe'ye kazandırılan kitapta, 2012'den itibaren Xi Jinping'in Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak devlet yönetimindeki reformlar ve uygulamaları ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. Çin'e özgü sosyalizmin nasıl geliştirileceği, reformların derinleştirilmesi, hukukun üstünlüğü ve ulusal savunma gibi konular üzerinde duruluyor.
Kitap, Çin'in ekonomik büyümesi, siyasi reformları ve uluslararası arenada artan etkisini ele alırken, sosyalist düşüncelerin ülke yönetimine olan etkisini ve Çin'in uluslararası toplumdaki yerini güçlendirme stratejilerini ele alıyor. Xi Jinping'in kitabındaki önemli başlıklardan biri Çin'e Özgü Sosyalizm ve Kalkınma... Kitap, Xi Jinping'in Çin'e özgü sosyalizm anlayışını merkeze alarak başlıyor. Çin'e özgü sosyalizm, ülkenin tarihsel, toplumsal ve kültürel özelliklerine dayanarak geliştirilmiş bir model olarak tanımlanıyor. Çin'in kalkınma hedefleri, reform süreci ve modernleşme çalışmaları bu model çerçevesinde ele alınıyor. Xi Jinping, bu modelin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda siyasal, kültürel ve ekolojik alanlarda da toplu bir dönüşümü içerdiğini vurguluyor. Reform ve dışa açılma politikalarının sosyalizm çerçevesinde kararlı bir şekilde devam etmesi gerektiği belirtiliyor.
ÇİN RÜYASI
Kitapta Xi Jinping, reformların sadece ekonomik kalkınmayı değil, aynı zamanda yönetim yapısının modernleştirilmesini ve halkın refahını da hedeflediğini söylüyor. Xi, Çin'in küresel ekonomide daha fazla yer almasını desteklerken, "Çin Rüyası" kavramını ortaya koyuyor. Bu rüya, Çin milletinin yeniden kalkınışını simgeliyor ve bu hedefin gerçekleştirilmesi için reformların kapsamlı bir biçimde derinleştirilmesi gerektiğini savunuyor. Ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması gerektiğini, büyümenin yenilikçi teknolojilere ve çevre dostu politikalara dayanarak gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor. Bu noktada Çin'in çevresel sürdürülebilirliği sağlama hedefleri de kitabın önemli temaları arasında. Yazar, çevreyi korumanın Çin'in uzun vadeli kalkınma stratejisinde temel bir unsur olduğunu belirtiyor ve "ekolojik medeniyet" inşasını teşvik ediyor.
Hukukun üstünlüğü, "hukuka dayalı bir devlet, hükümet ve toplum inşası" kitabın önemli temalarından biri. Yanı sıra kitapta Çin'in kültürel yumuşak güç kavramı da ele alınıyor. Kitap, Çin'in ekonomik, siyasi ve sosyal yapısının temelinde yatan ilkeleri açıklarken Xi Jinping'in devlet yönetimi ve reform anlayışını derinlemesine ele alıyor.