Ara tatilin son günleri, pazartesi okullar açılıyor. Bence bu son vakitleri kitap okuyarak değerlendirmek çok güzel olur. Bu sebeple çocuklar için harika önerim var. Masalcı Nine ile maceraya başlayıp, Edip Cansever ile İstanbul'u dolaşabileceğiniz, Noi'nin büyükannesinin hikayelerini dinleyip fantastik bir dünya olan Granjor'a ışınlanacağınız kitaplar seçtim.
MASAL YORGANI
Masalcı Nine'nin sırrı
5 yaş ve üstü için uygun olan, sıcacık bir kitap önerim var size: Masal Yorganı. Bu kitap ebeveynleri de kendi çocukluklarına götürerek, kış akşamlarında ailenin büyüğünün çocukları etrafına toplayarak anlattığı masalların tadını veriyor. Kitabın kahramanı Masalcı Nine de köyün çocuklarına masallar anlatıyor. Üstelik her gün farklı bir masal... Peki, nasıl oluyor da bu kadar çok masal bilebiliyor? Işte köyün çocukları da bu sorunun cevabını bulabilmek için kendilerini bir maceranın içine atıyorlar. Ancak, iyi niyetle başladıkları bu macera, iyi bir sonla bitecek mi dersiniz? Bunu cevabı Ketebe Çocuk'tan çıkan Ahmet Murat'ın kaleme aldığı ve Sara Nikforouz'un harika çizimleri ile ona eşlik ettiği, Masal Yorganı adlı kitapta...
CANSEVER BİR EDİP MASMAVİ BİR ÇOCUK
Edip Cansever'in Konuşan kitaplar ve Ediz rotası
Ünlü şairimiz Edip Cansever'i çocuklara anlatan bir kitap var sırada: Cansever Bir Edip Masmavi Bir Çocuk. Erol Büyükmeriç'in kaleme aldığı kitapta Edip Cansever, usul usul İstanbul'u geziyor. Bir Galata Köprüsü'nde çıkıyor karşımıza, bir Sirkeci Garı'nda! Kimi zaman Ara Güler çıkıyor karşısına kimi zaman Mösyö Jak. Çocukkluğu ile karşılaşıyor Fatih Camisinin avlusunda, Millet Kütüphanesinde okuduğu kitaplar geliyor aklına Kumkapı'da... Everest Çocuk'tan çıkan kitap, okuyucularını Edip Cansever ile bir İstanbul turuna çıkarıyor. Onun dizeleri ile onu İstanbul'una davet ediyor. Dokuz yaş ve üzeri için uygun olan kitap tam da ara tatilde okuyup, Cansever'in rotasıyla İstanbul'u gezmeye davet ediyor hepimizi...
SAYFALARIN ARASINDA YOLCULUK
Konuşan kitaplar ve Ediz
Ediz, kütüphaneye gidip oradan kitaplar alan ve onları okuyup teslim tarihinde geri götüren bir çocuk. Tam bir kitap kurdu! Üstelik kütüphanedeki bütün kitaplar da onu tanıyor. Kendi aralarında fısıldaşan kitaplar, Ediz'in rafa bıraktığı kitabın ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Aaa o bir kitap değil, defter! Ama bir defterin kitapların arasında ne işi var? Bile Kitap, ona 'Hoş geldin' der ve defter anlatmaya başlar. Onu kitaba dönüştüren Ediz'den bahseder. Kütüphanede geçen bu heyecanlı maceranın devamını Timaş Çocuk'tan çıkan Sayfaların Arasına Yolculuk adlı kitaptan okuyabilirsiniz. Müslüm Tekin'in yazdığı hikaye 8 ve 9 yaş çocuklarına hitap ediyor. Sayfa aralarında karşımıza çıkan renkli çizimler de Ayça Tuğba Sancar'a ait.
BALINALARIN ŞARKISI
Noi'nin maceraları
Noi fırtınalı bir gecede büyükannesinden bir hikaye dinliyor. Küçük bir kızla balinanın dostluğunu anlatan bir hikaye bu. Dünyaca ünlü illustratör-yazar Benji Davies'in, Ingiltere ile aynı anda Redhouse Kidz tarafından basılan kitabı 'Balinaların Şarkısı'ndan bahsediyorum. Bu sıcak ve aile bağlarının güzelliğini anlatan kitap okurlarını unutulmaz bir maceraya davet ediyor.
LABIRENT
Fantastik bir kurgu
Yaş aralığını biraz yükseltiyoruz ve lise çağında, fantastik maceraları seven okurlar için bir ara tatil önerisi veriyoruz: Labirent. Fantastik, bilim kurgu kategorisindeki kitap, bir yarısı karanlıkta diğer yarısı aydınlıkta kalan, muhteşemliği ve korkunçluğu aynı bünyede barındıran bir dünyaya davet ediyor okurlarını. Granjor adlı dünyanın karanlık tarafını geçip, kehaneti gerçekleştirmek mümkün olacak mı? Dinazor genç'ten çıkan kitabın Victor Panicello kaleme almış.