Kitap kurdu çocuklar yaz tatilini okuyarak geçiriyor. Biz de bu ay, onları maceradan maceraya sürükleyecek değerlendirdiğini umuyorum. Eğer böyle değilse, siz ebeveynlere büyük görev düşüyor. Bu hafta, macerayı seven çocuklar için okuyabilecekleri harika kitaplar seçtim. İçeriği temiz ve yaş gruplarına uygun olmasına özellikle dikkat ediyorum.
Özellikle 10 yaş ve üzeri çocuklar için hazırladığım seçki, onları maceradan maceraya koştururken, manevi değerlerin önemi fark ettirip, ailece birlikte olmanın güzelliğini hissettirecek. Yaz tatilinde çocukların fiziksel olarak büyüdüğüne şahitlik ederken, zihinsel ve hayal dünyalarının da genişlemesine yardım etmeliyiz. Tüm çocuklarımıza, iyi tatiller diliyorum.
BEYAZ SAKAL'IN HAZİNESİ
Ağaç evimiz ve Kaptan dedem
Bir ağaç ev, hangi çocuğun rüyalarını süslemez ki! Ben çocukken çok hayal etmiştim ama maalesef bir ağaç evim hiç olmadı. Ama ağaç evlerde geçen hikayeleri okuyup, filmlerini izledim. Bu sebeple, bu yaz ağaç evde geçen hikayesi olan bir kitap önermezsem olmaz!
Redhouse Kidz'den çıkan Beyaz Sakal'ın Hazinesi adlı kitap bir ağaç evde geçiyor. Üstelik bu evin ahalisi de kalabalık. Duru, Utku, Ömer, Peri, Mirza ve dedeleri, teyzeleri de var tabii! Dedeleri emekli bir korsan, oyunlarında ona Beyaz Sakal diyorlar. Gemilerinin yelkenini açıp hazine aramaya gidiyorlar. Parolaları da var. Bir de çözmeleri gereken matematik soruları.
Eda Albayrak'ın kaleme aldığı hikaye, unutulmayacak bir aile macerası. Hazine ararken, aslında gerçek hazinenin ne olduğunu anlatıyor çocuklara. Hikaye, Müjde Başkale'nin çizimleri ile de renklenmiş.
İBN SİNA İLE UÇAN ADAMIN PEŞİNDE
İbn Sina ile uçan adam
İbn Sina, hekim ve filozof... Müslüman alemi için değerli bir bilim insanı. Ama aynı zamanda Hristiyan dünyasına da ilham vermiş hatta ona Filozofların Prensi bile demişlerdir. İşte şimdi önereceğim kitap, çocukları bu büyük hekimin dünyasına götürüyor. Ketebe Yayınları tarafından yayımlanan İbn Sina ile Uçan Adamın Peşinde kitabı, Özkan Öze'nin kaleminden çıkmış, Narges Hashemy'nin çizimleri ile efsunlu bir hal almış. Gerçek olaylardan yola çıkılarak yazılan kitap, İbn Sina'nın dünyadaki son saatlerinde geçen kurgusal bir hikaye.
ÖMER'İN ÇOCUKLUĞU
Osmanlı'da çocuk olmak
1893 yılında hayata veda eden, edebiyatımızın önemli isimlerinden Muallim Naci'nin kaleme aldığı bir kitabı tanıştırmanızı isterim çocuklarınızla: Ömer'in Çocukluğu...
Kitap, Muallim Naci'nin sekiz yaşına kadar olan çocukluk hikayelerinden oluşuyor. Yaklaşık 130 yıl önce çocuk olmak nasıl bir histi, dersiniz! Osmanlı'nın sokakları, cumbalı evleri, taş sokaklar, camiler, çeşmeler... Ve bunların arasında oyun oynayarak sokaktan sokağa koşturmak. Yalın, minik ayaklarla tarihin en izler anlarına izler bırakmak...
Bu kitapla çocuklar, Osmanlı'nın gündelik hayatına tanıklık edip, o dönem oynanan oyunlardan çocukların korku ve sevinçlerine, yas ve doğa, hayvan sevgisine kadar pek çok bilgiyi hikayelerle öğrenecekler. Turkuvaz Çocuk'tan yayınlanan ve edebiyatımızın bir klasiği olan kitabı mutlaka çocuklarınızla tanıştırın.
GİZEMLİ YERALTI KÜTÜPHANESİ
Perili köşkün sırrı
Görkemli bir köşk, eski zamanlar ve yerin altına açılan bir kapak... Tüm bunlar bile biraz korku, fazlasıyla macera dolu bir hikaye önereceğimin kanıtı... Timaş'ın ilk genç yayınlarından çıkan Gizemli Yeraltı Kütüphanesi, tam bir yaz tatili kitabı. 10 yaş ve üzeri çocuklar için uygun.
Kitabın kahramanı Tally, Mollett Malikanesi'nde çalışan küçük bir kızdır. Aynı zamanda gizli kütüphanenin de muhafızıdır. Gizemli olayları çözmek için bu kütüphanedeki kitaplardan yardım alır. En büyük yardımcısı da sincap arkadaşı Şanslı'dır.
Bazı sesler malikane sahiplerini rahatsız etmeye başladığında, Tally de sırlı kitaplardan yardım ister. Sonra ne mi olur? Gerisi yazar Abie Longstaff'ın kaleme aldığı, çizimlerini James Brown'un yaptığı Gizemli Yeraltı Kütüphanesi, Gece Hırsızı'nda!