Güneşin erken doğup geç battığı yaz aylarını muhtelif açık hava etkinlikleriyle geçirmek olağandır ama sıcak havaların okumayla da bir ilgisi vardır sanki. Yayıncıların hareketlenmesi ve yazarların en yeni yapıtlarıyla raflarda boy göstermesi bu yüzden tam da bu aylarda başlar. Kitap ekleri ve dergiler için de yaz kitabı tavsiyelerinin zamanı artık gelmiş demektir. Umarım güzel kitaplarla dolu güzel bir yaz geçirirsiniz...
İNSAN DOĞASINI KEŞİF
"Dünyada kötülüğün varlık sebebi, insanların hikâyelerini anlatamamalarıdır." Ünlü İngiliz psikiyatr Dr. Gwen Adshead, 'Tanıdık Şeytan' adlı kitabına Carl Gustav Jung'un bu cümlesiyle başlıyor. Sıra dışı, çoğu zaman da ürkütücü suçlar işlemiş "şeytanî" kişilerin terapisini üstlenmesiyle bilinen Adshead'in on bir hastasıyla tanışıyoruz ardından. Bu kadın ve erkekler tüm karmaşıklıkları, dahası tüm insanlıklarıyla çıkıyorlar karşımıza. Kendi zihnini tanıdıkça en korkunç eylemleri gerçekleştirmiş insanların bile değişebildiğini, empatiye meyledebildiğini görmek hepimiz için öğretici aslında. Bir de dinlemenin ve merhametin nasıl mucizevi bir fark yaratabildiğini... (Tanıdık Şeytan, Gwen Adshead, Eileen Horne, Domingo Kitap)
YAŞLANMAKTAN KORKMAMAK
Yaz kitapları listesinde insan hayatının kışı sayılan çağa dair bir kitap da yer almasın mı? Bence alsın. Daniel J. Levitin 'Başarılı Yaşlanma' adlı kitabında yaşlanmanın bir çöküş dönemi olmadığını, tam aksi tıpkı bebeklik ya da ergenlik dönemi gibi kendi gereksinimlerini dayatıp avantajlarını sunan benzersiz bir gelişim evresi olduğunu gösteriyor. Beyin bilimine, bilhassa da gelişimsel sinirbilim ve bireysel farklılıklar psikolojisinden edinilen iç görülere bakan Başarılı Yaşlanma, insani hikâyemizin son perdesi olan yaşlanma sürecini umut veren, cesaretlendiren bir dille ele alan benzersiz bir kitap. (Başarılı Yaşlanma, Daniel J. Levitin, Tellekt)
HAYATIN ANLAMINI ARAMAK
'Geceyarısı Kütüphanesi', 'İnsanlar' ve 'Zamanı Durdurmanın Yolları' adlı romanların yazarı Matt Haig bu kez kendi şahsi deneyimle- SAYFA10
Tam bir yaz kitabı, daha doğrusu beş yaz kitabı. 'Monsieur ya da Karanlıklar Prensi', 'Livia ya da Diri Diri Gömülmek', 'Constance ya da Yalnızlıklar', 'Sebastian ya da Güçlü Tutkular', 'Quinx ya da Kusursuz Adamın Öyküsü' adlarını taşıyan kitaplardan oluşan şiirsel eseri Avignon Beşlisi, Hitler Avrupa'sından Ortaçağ'a, Fransız şatolarından Mısır çöllerine uzanan, coşku ve dehşetin, tutku ve ölümün destansı bir senfonisi. Büyük yazar Lawrence Durrell'ın İskenderiye Dörtüsü'nden sonra kaleme aldığı Beşli dilimizde yıllar sonra nihayet yeniden yayınlandı. Her kütüphanede bulunması gereken bir başyapıt. (Avignon Beşlisi, Lawrence Durrell, Can Yayınları) rinden yola çıkarak yazdığı kurgu dışı bir kitapla çıkıyor okurlarının karşısına. Yaşama Tutunmak İçin Nedenler bir bakıma yazarın anksiyete ve depresyonla yaşamayı öğrenmesinin hikâyesi. Modern insan için bir çeşit hayatta kalma kılavuzu da denebilir. Zira Haig'in zihninden geçenleri okudukça okur olarak biz de kendimizi daha iyi görüyor, içimizdeki o karanlık dehlizlere inmeye daha kolay cesaret ediyoruz. En önemlisi tıpkı Victor Frankl'in 'İnsanın Anlam Arayışı' kitabındaki gibi, hayata tutunmanın en zor koşullarda bile mümkün olduğunu hatırlıyoruz. (Yaşama Tutunmak İçin Nedenler, Matt Haig, Domingo Kitap)
LAWRENCE DURRELL'DAN 5 ŞİİRSEL ROMAN
Tam bir yaz kitabı, daha doğrusu beş yaz kitabı. 'Monsieur ya da Karanlıklar Prensi', 'Livia ya da Diri Diri Gömülmek', 'Constance ya da Yalnızlıklar', 'Sebastian ya da Güçlü Tutkular', 'Quinx ya da Kusursuz Adamın Öyküsü' adlarını taşıyan kitaplardan oluşan şiirsel eseri Avignon Beşlisi, Hitler Avrupa'sından Ortaçağ'a, Fransız şatolarından Mısır çöllerine uzanan, coşku ve dehşetin, tutku ve ölümün destansı bir senfonisi. Büyük yazar Lawrence Durrell'ın İskenderiye Dörtüsü'nden sonra kaleme aldığı Beşli dilimizde yıllar sonra nihayet yeniden yayınlandı. Her kütüphanede bulunması gereken bir başyapıt. (Avignon Beşlisi, Lawrence Durrell, Can Yayınları)
DENEMEDEN KİM BİLEBİLİR?
Arkadaşım olmasından memnuniyet duyduğum Orçun Üçer'in denemeleri bağımlılık yapan cinstendir. Kaç yıldır yazdığı her yazının peşine düşmemin sebebi bu. Orçun şimdi ilk denemeler derlemesiyle okur karşısında. İsmi bir hayli manidar: 'Denemeden Bilemezsin'. Bu noktada sözü bir ustaya Selahattin Özpalabıyıklar'a bırakacağım: "Enis Batur'un bir gün samimiyetle dert yandığını hatırlıyorum: 'Denemelerimde kaynakça vermediğim için insanlar işkembeden yazdığımı sanıyorlar, tek bir isim için bile ne kadar araştırma yaptığımı bilmiyorlar,' diyordu mealen. Orçun Üçer'in ilk kitabı 'Denemeden Bilemezsin'de topladığı fragmanlar için de rahatlıkla söylenebilir bu. O küçümencik fragmanların arkasında dipten doruğa ince ince taranmış nice kitap bulunduğuna yemin edebilirim. Ama kimseyi inandıramam." En iyisi okuyup kendi kararınızı kendiniz vermeniz. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. (Denemeden Bilemezsin, Orçun Üçer, Ötüken Neşriyat)