Memlekette konuşulacak mesele de, tartışma da, yorum da çok. Gel gör ki bunca kelamın arasında neyin ne olduğunu, yapılan icraatın, projelerin, içinde bulunulan durumların aslına esasına vakıf olmak hayli müşkül iş. Yılların deneyimli gazetecisi Ekrem Kızıltaş'ın Turkuvaz Kitap'tan çıkan kitabı Bildiğiniz Gibi Değil tam da böyle bir anda, memlekette olan biteni anlamak isterken kafası karışanların yardımına koşmak üzere kaleme alınmış gibi.
Mesleği gereği Türkiye'de gündeme gelen meselelerin hemen hepsine yakından temas eden yazar kitabında son dönemlerde ses getiren birçok konuyu enine boyuna izah ediyor: Ekonomik sorunlar, hayat pahalılığı, enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, petrol ve doğalgaz kaynakları ve keşifleri, yurt genelinde yapılan tüm büyük yatırımlar ve "çılgın" projeler, savunma sanayiindeki gelişmeler, İHA ve SİHA'lar, eğitim meselesi, komşu ülkelerle ilişkiler, terörle mücadele, sosyal devlet, enerji yatırımları, stratejik konular, Rusya-Ukrayna sorunu, NATO ve ABD ile ilişkiler, Akdeniz'de verilen mücadele ve daha birçok başlık... Tüm bu konular ve dahası; nedenleri, niçinleri, arka planlarında yatan gerekçeleri ve en önemlisi meselelerin gerçek niteliğine ışık tutacak veri ve rakamlarla önümüze sunuluyor
azeteci olarak elini taşın altına sokmuş ve gündemimize sık sık gelmesine rağmen yalanyanlış- taraflı yönlendirmelerle karmakarışık hale getirilen ülke meselelerini gerçek veriler ve doğru kaynaklar üzerinden araştırmaya başlamış, brifinglere katılmış, ilgili raporları tahlil etmiş, meseleleri uzman ve sorumlularından dinlemiş yazar. Topladığı somut ve gerçek verilerle bunları Bildiğiniz Gibi Değil'de açıklamaya çalışıyor.
Ancak Ekrem Kızıltaş, okurları sıkmamak adına çoğu gazeteci kitaplarında görmeye alışıldık olduğumuz didaktik ve resmi üslubun dışında bir üslup tercih ediyor. Bir dönemlerin duayen muharrir ve gazetecilerinden Burhan Felek'in o çok meşhur "Receb'in Kahvesi" adlı köşesinde yaptığı gibi ülke meselelerini, tartışma konularını herkesin anlayabileceği bir sohbet üslubu içerisinde, halktan karakterlerin ağzından anlatıyor.
Kızıltaş araştırıp öğrendiklerini, meselelerin iç yüzünü, "Bahar Kıraathanesi" adlı bir mahalle kahvehanesinde bir araya gelen ahbapların kendi aralarındaki sohbetleri vasıtasıyla aktarıyor. Bu kıraathanenin müdavimleri Mehmet, Remzi, Selim, İhsan, Mustafa ve zaman zaman onlara katılan memur emeklisi Faruk, nüfus idaresi çalışanı Veysel Atik, öğretmen ve idareci Halil Bey, enerji bakanlığından mütekait Yüksel Bey gibi konuklarının soba başında çaylarını yudumlarken yaptıkları sohbetlerden son yıllarda gazete ve tartışma programı başlıklarını meşgul eden hemen hemen tüm konuların aslını astarını öğrenmek mümkün.
BİROL BİÇER