Tüketim alışkanlıklarını yeniden gözden geçirerek, atıkları azaltmayı hedefleyen, oluşan atıkları da geri dönüşüme kazandırarak doğal kaynakları verimli kullanmayı odaklanan bir çevre hareketi olarak tanımlanan Sıfır Atık projesi, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından hayata geçirildiğinde çoğu insan anlam verememişti? Neydi bu sıfır atık, neye hizmet ediyordu? Erdoğan'ın kararlılıkla arkasında durduğu ve toplum geneline yaygınlaşması için var gücüyle desteklediği bu proje, aradan geçen süre içinde öyle bir noktaya geldi ki, Türkiye'nin en büyük çevre hareketi olarak tüm dünya tarafından benimsendi. Hanımefendinin girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" olarak ilan edildi. İşte küresel bir çevre hareketine dönen tüm dünyaya örnek olan bu projenin başlangıcından bugüne kadar geldiği noktayı anlatan 'Sıfır Atık Hareketi' adlı kitap, Sümeyra Kılınç'ın editörlüğünde Turkuvaz Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Kitap 'Bugünkü Noktaya Nasıl Geldik?", Ortak Geleceğimizi Tehdit Eden Sorunlar: İklim Değişikliği, Biyoçeşitlilikte Azalma ve Atıklar", Türkiye'den Küresele Sıfır Atık Projesi" ve "Sıfır Atık Hareketi'nin Kazanımları Neler Oldu?" başlıklı dört bölümden oluşuyor. Beş yılda projenin geldiği noktayı anlatan Erdoğan önsözde, "Yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak doğa değişmeden biz değişmeliyiz. Yıkımın hızı, tabiatın kendini yenileme hızını aşmadan bu uykudan uyanırız" diyerek tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyor.
Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da önsözünün yer aldığı kitap, bu beş yılda gelinen noktayı özetlerken, neler yapılması gerektiği konusunda da bir bilinç yaratıyor. Örneğin, Sıfır Atık Hareketi sayesinde geri kazanım miktarı yıllık 10 milyon ton değerine ulaştı.
BU RAKAMLAR ÖNEMLİ
Projenin başlangıcından beri 20,4 milyon ton kağıt-karton, 5,4 milyon ton plastik, 2,3 milyon ton cam, yarım milyon ton metal, 5,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürlebilir atıklar olmak üzere yaklaşık 33,8 milyon ton atık geri kazandırıldı. Bu sayede 530 milyon kWh enerji tasarrufu, 572 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı.