Yıllarca Anadolu'dan, "Taşı toprağı altın" deyip İstanbul'a göçtü yurdum insanı. Kimi umduğunu buldu, kimi bulamadı. O ayrı bir yazı konusu. Yurt dışından bakınca da değişen bir durum yok; Türkiye, İstanbul'dan ibaret sanılıyor. Halbuki öyle mi? Akdeniz'den Karadeniz'e Türkiye'nin her köşesi cennet. Hele doğusu... Üstad Necip Fazıl, "Doğu der ki Batı'ya, güneşi fethetsen de, ruh gerçeği bendedir, madde yalanı sende" demiş vakti zamanında...
10 YILLIK HAYAL
"Anadolu'nun doğusunu görmeden Türkiye'yi tanımış olamazsınız" diyor Melih Uslu da yeni kitabı Doğu Seyahatnamesi'nde. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden sonra Kapadokya Üniversitesi Turist Rehberliği Bölümü bitiren Türkiye'nin sayılı seyahat yazarlarından biri olan Uslu, Mona Kitap'tan çıkan 196 sayfalık kitabında okuyucuyu otantik bir yolculuğa çıkarıyor. Kars'tan Şanlıurfa'ya, Ağrı'dan Mardin'e 20 şehirle ilgili bilgilerin yer aldığı kitap, farklı kültürlerin iç içe geçtiği bu zengin coğrafyayı yakından tanımamıza, pek çok yeni bilgiyi öğrenmenize yardımcı oluyor. Okurken burnunuza baharat kokuları, kulağınıza bakır sesleri, tırpan sesleri, cıvıl cıvıl çocuk sesleri gelirken, gözünüzde o safran sarısı pastoral coğrafya canlanıyor. Anadolu'da nereye gitsem, nereyi görsem diye soranlara rehber niteliği taşıyan kitap, Anadolu'yu bildiğini düşünenlere de ayrı bir bakış açısı kazandırıyor.
Daha önce Ege'yi Gör ve Yaşa, Yürüyerek İstanbul, Arabayla Anadolu kitaplarını kaleme alan yazar Uslu, 10 yıllık hayali olan Doğu Seyahatnamesi'ni hayata geçirirken rivayetlerden, destanlardan ve türkülerden beslenmiş. Şehirlerin isimlerinin nereden geldiğinden başlayıp, tarihsel süreçlerine, coğrafik özelliklerine değinen yazar, devamında şehrin simge yapılarını, görülmesi gereken turistik yerlerini ve tabii ki yöresel lezzetlerini aktarıyor. Hatta merak edenlere yemek tarifi bile veriyor. Örneğin Diyarbakır usulü Meftune'nin yapılışını okuyup tariften uygulayabilirsiniz. Uslu, Anadolu insanından da övgüyle bahsediyor. "Adres sorduğumda beni aradığım yere götüren insanlar tanıdım" diyerek insanların yardımseverliğini, 'Birkaç yüz kez çaya davet edildim" diyerek cömertliğini vurguluyor. Batıda unuttuğumuz insani değerleri hatırladığını dile getiren Uslu, bölgeye dair süregelen önyargılara aldırış etmeden, rahatça gezilebileceğinin altını çiziyor. Doğu Seyahatnamesi, yazar Uslu'nun sadece kendi kişisel görüşlerinin yer aldığı bir kitap değil. Uslu, her memleketin ünlüsüyle yaptığı röportajlardan alıntılara ya da orada deneyim yaşamış kişilere kitabında yer vermiş. Örneğin, fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral'ın Siirt'i, yazar Ahmet Ümit Gaziantep'i, Kenan Işık'ın Malatya'yı anlattığı kısımlar dikkat çekiyor. Öte yandan yazar Alev Alatlı ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da Doğu'daki şehircilik anlayışı ve göç kültürüyle ilgili yazıları, kitabın sürprizlerinden.