Hepimiz bir kez çocuk olduk ve bir daha istesek de geri getiremiyoruz. Ama hem anladığımız hem de bilimsel olarak kanıtlanan bir şey var: Şu an ki bizi, çocukluğumuz oluşturdu. Her birey; anne, baba ve çevresinin hediyesidir geleceğe... Bu yüzden kendimizde hoşumuza gitmeyen ne varsa bilin ki, ardında farkında olmadan sebep olmuş bir anne-baba vardır. O halde bizler çocuklarımızı yetiştirirken farkındalığımızı yüksek tutalım. Sağlıklı, mutlu, tek başına ayakta durabilen, hatıralarının altında ezilmeyen, marazi davranışlar taşımayan sevgi dolu bireyler yetiştirelim. "Peki bu nasıl olacak?" diye sorarsanız işte bunun yanıtı size aşağıda tavsiye edeceğim kitaplarda... Çocuklarımızın sahibi değiliz ama rehberi olabiliriz. Ceza vermeden, doğru iletişimi kurarak, mükemmel bir ebeveyn olmak için kendimizi mutsuzluğa sürüklemeden, bilimin de araştırmalarından faydalanarak önce kendinizi onarıp sonra rengarenk bir nesil yetiştirmeye ne dersiniz?
Geliştiren Anne-Baba/Doğan Cüceloğlu (Remzi Kitabevi)
Çocuklar güler yüzü hak ediyor
Kısa bir süre önce aramızdan ayrılan psikolog ve akademisyen Doğan Cüceloğlu'nun Anadolu insanını tanıması, geçmişten bugüne gelen ebeveynlik anlayışımızı çok iyi bilmesi ve bunları dünyadaki diğer ebeveynlik yapma şekilleri ile karşılaştırabilmesi, onun altını çize çize okunacak kitaplar yazmasına da vesile olmuştur. Ben bugün sizlere Cüceloğlu'nun Geliştiren Anne Baba adlı eserini önereceğim. Geçmişten getirdiğimiz kalıplar, korkularımız, kendi çocukluğumuz, ebeveynlik yaparken beynimizde kalan açık pencereler olabilir ve çocuğumuz için faydalı bir aile ortamı oluşturmamızı engelleyebilir. İşte Cüceloğlu tüm deneyimi ile "Güler yüzlü, sakin, güvenen, hayata, ailesine şükür duygusu içinde bakan bir anne, bir baba olmak çocuklarınıza verebileceğiniz en büyük armağandır. Çocuklar böyle bir armağanı hak ediyorlar" diyor.
Bana Hazır mısın Baba? / Dr. Şirin Seçkin- Prof. Dr. Gökhan Oral (Remzi Kitabevi)
Eşit deredece sorumluluk
Çocuk yetiştirirken genelde tüm sorumluluk anne de olur. Hayat modernleşip, kadınlar iş hayatına atılsa da bu kural değişmez. Bu sebeple her babanın bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum. Eşit sorumluluk neye fayda sağlar, boşanmış bir ailede baba çocuk iletişimi nasıl ilerlemeli ve daha birçok sorunun cevabı bu kitapta. Dr. Şirin Seçkin ve Prof. Dr. Gökhan Oral'ın kaleme aldığı kitap Remzi Kitabevi tarafından yayımlandı.
Ceza bir aşağılama biçimi
Kişilik Gelişiminde Cezasız Eğitim Adem Güneş (Timaş Yayınları)
Sahi, siz çocuğunuzu büyütürken onu cezalandırıyor musunuz? Mesela tabağındaki yemeği yemediği için televizyon izlemesine izin vermiyor musunuz? Ya da kötü not aldığında harçlıklarını kesiyor musunuz? Bir bardak suyu halının üzerine döktüğünde peki, ne yapıyorsunuz? "Tabii ki cezalandırıyorum bu da bir eğitim şekli, yoksa başa çıkmak mümkün olmaz" mı diyorsunuz içinizden şu an. "Ceza bir eğitim aracı değil, aşağılama davranışıdır" diyor ve ekliyor pedagog ve aile danışmanı Adem Güneş bu kitabında; "Çocuk aşağılanarak değil, ancak değerlilik hissiyle kişiliğimi geliştirir." Ceza vermeyerek çocuğunu nasıl yetiştiririm diye merak ediyorsanız işte size nokta atışı bir kitap...
Çocuğumun Beyninde Neler Oluyor? Saniye Kangal Bencik (Elma Yayınevi)
Minik beyinlerini anlamanın yolları
Sosyal medyadan 'akademisyen anne' olarak tanıdığımız Saniye Kangal Bencik bir çocuk gelişim uzmanı ve öğretim görevlisi. Son kitabı Çocuğumun Beyninde Neler Oluyor? Elma Yayınevi tarafından basıldı. Yazar ebeveynlerin 'Çocuğumuzun beyninin için görebilseydik ne olurdu acaba?' sorusunu cevaplamaya çalışıyor. Bu soruyu yanıtlarken bugüne kadar çocuk beyni ile yapılmış bilimsel çalışmaları kullanıyor. Çocuklarımızın beynine bakabilmenin yollarını teker teker öğreneceğiniz kitabı okurken bolca şaşıracaksınız.
Yetişin Çocuklar/Prof. Dr. Selçuk Şirin (Doğan Kitap)
Uygulanabilir çözümler sunuyor
Her anne baba, çocuğunu en doğru şekilde yetiştirmek istiyor. Kapitalist dünya da ebeveynlere 'mükemmel anne-baba' olma algısını pompalıyor. Çocuk yetiştirirken aslında hiçbir şeyin sosyal medyada paylaşıldığı, markaların reklamlarında gösterdiği gibi olmadığını fark eden ebeveynler, yetersizlik duygusuyla boğuşmaya başlıyor. Sürekli kendi anne babalığını sorguluyor. Bu da ortaya mutsuz bireyler çıkmasına sebep oluyor. İşte Prof. Dr. Selçuk Şirin de Yetişkin Çocuklar kitabında mükemmel ebeveynlik baskısı hisseden ailelere ve eğitimcilere sesleniyor. Onlara somut, uygulanabilir çözümler sunuyor. Şirin'in 20 yıl önce yazmaya başladığı ama ebeveyn olunca rafa kaldırıp, babalığı pratikte de deneyimledikten sonra tamamladığı bu kitap Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Şirin; "İçime sinmeyen hiçbir şeyi okura önermiyorum" diyecek kadar da samimi.