Modern Yunanistan'ın kuruluşu
Paschalis Kitromilides Yunanistan siyasi düşünce tarihine dair temel kaynak niteliğindeki Aydınlanma ve Devrim/Modern Yunanistan'ın Kuruluşu kitabında Yunan ulusal kimliğinin ve modern devletinin oluşumunu mercek altına alıyor. Fransız İhtilali'nin ve Aydınlanma ideolojisinin, dönemin Yunan entelektüelleri üzerindeki etkisinin izini süren Kitromilides, Yunan Bağımsızlık Savaşının arka planındaki teorik tartışmalara odaklanıyor. Yunan Aydınlanmasının gelişimindeki felsefi kaynakların kapsamlı bir analizini sunarken, dil birliği, antik miras, kilise gibi başlıklar etrafında açığa çıkan farklı eğilimleri ortaya koyuyor.
Velestinli Rigas, Voulgaris, Korais gibi Yunan Aydınlanmasının yapıtaşı olan entelektüellerin görüşlerini, dönemin Batı düşün dünyasıyla kurdukları karşılıklı ilişkiyle birlikte ele alıyor. Aydınlanma ve Devrim, modern Yunanistan'ın ideolojik ve siyasi köklerinin anlaşılmasını mümkün kılıyor. Tarihe meraklı okurun başucu kitaplarından olmaya aday bir eser Aydınlanma ve Devrim.
BALIKSIRTI
Hasan Gören, Balıksırtı ile İkinci Dünya Savaşı sonrasının hassas dengeleri içinde gizli servis elemanlarının cirit attığı bir casus cennetine dönüşen siyah beyaz İstanbul'u, otuz iki kısım tekmili birden gerilim dolu bir öyküyle bugüne taşıyor. Hikmet'in macerası, karanlık bir dehlizde yıllardır sabırla bekleyen pırıltılı bir hatıraya ortak olmaya çağırıyor okuru.
YÜRÜMEK
Nice özgün düşüncenin, sanat eyleminin ve bilimsel buluşun kaynağı olmuştur yürümek. 19. yüzyılın Amerikalı ünlü düşünürlerinden Henry David Thoreau, yürümeyi bu kısa ama çarpıcı eserinde harikulade bir şekilde tanımlıyor, sınırlarını çiziyor, tasvir ediyor, tecrübelerini anlatıyor. Her okur bu kitapla birlikte yürümeyi keşfedecek. Yürümek fiziksel bir zorunluluk olmaktan çıkıp bir hayat felsefesine dönüşecek.
MİNİMA POETİKA
Çağdaş Türk şiirinin hararetli tartışma ortamına, 2000'li yıllarda öne çıkan önemli konu başlıklarını özgün bir yaklaşımla inceleyerek dahil olan Ersun Çıplak, yakın geçmişten günümüze uzanan bir çizgide, yazarı şaire, yazıyı şiire dönüştüren nüansın izini sürüyor Minima Poetika'da: "Şiirin Sesi" ve "Şairin Gölgesi" başlıkları altında, hem şiirin hem de şairin kırmızı çizgilerini adımlıyor.
SAHAF MENDEL
Zweig bu derlemede yer alan iki novellasında kitaplara, edebiyata ve sanata bağlılıklarını saplantı haline getirmiş insanların hikayelerini anlatır. Her iki yapıtın da arka planında 1. Dünya Savaşı, değişen kültürel hayat, yozlaşmış Avrupa, ekonomik bunalım ve yoksunluklar vardır. Ancak Zweig'ın karakterleri bütün dikkatlerini öyle mutlak bir coşkunlukla kendi ilgi alanlarına yöneltmişlerdir ki savaşın ve vahim sonuçlarının farkına bile varmazlar.