Geçtiğimiz haftaya orman yangınları damgasını vurdu. Ülkemizin pek çok ilinde çıkan yangınlar hepimizi derinden etkiledi. Üstelik küresel ısınma sebebiyle dünyanın dört bir yanını aynı anda sardı ateşler... Yetişkinler kadar hatta daha da fazla bu görüntülerden etkilenenler çocuklar oldu. "Yangınlar neden çıkıyor? Buraya gelir mi? Küresel ısınma ne demek? Dünya artık hep yanacak mı?" gibi cümleler ebeveynlerin en çok duyduğu ve yanıtlamak da zorlandığı sorular oldu. Bilim insanları da önümüzdeki yıllarda bizi daha zor doğal afetlerin beklediğini söylüyor.
O halde kollarımızı sıvamalı ve doğayı tamir etmek için hemen harekete geçmeliyiz. İşte bunu da önce çocuklarımızı doğa konusunda bilinçlendirerek yapabiliriz. Bugün seçtiğim kitapların çıkış noktası da bu. Çocukların doğayı tanıyacakları, hayvanların dünyasını fark edecekleri, kendilerinin çevre adına yapabileceklerini eğlenceli bir dille öğrenebilecekleri kitaplar aşağıda...
BEŞ ADA
Küçük bir çocuğun büyülü keşfi
Bir adada yaşamayı hayal ettiniz mi hiç? Dört tarafı denizle çevrili bir kara parçasında doğayla iç içe yaşamayı. Hele bir de o adada çocuk olduğunuzu... Deniz mercanlarından arkadaşlarınız selam verdiğiniz balinaların tanıdık olması... İşte Beş Ada çocuklara böyle bir atmosfer sunuyor. Okyanusun uzak bir köşesinde barış içinde yaşayan beş ada. İçlerinde tarım yapanlar da var balıkçılık da... Hayatlarını ürettiklerini takas ederek devam ettiriyorlar.
Her şey çok güzel gidiyordu, ta ki Teme adasının liderinin Madalıların toprağına göz dikene kadar. İki halk arasında başlayan savaşı durduracak bir mucize olacak mı? Küçük bir çocuk her şeyi değiştirebilir mi? Ünlü yazar Roberto Piumini'nin kaleme aldığı Turkuvaz Çocuk'un yayınladığı kitap,10 yaş ve üzeri çocuklar için uygun.
HAYVANLAR TEHLİKEDE! ONLARA NASIL YARDIM EDEBİLİRİZ?
Dostlarımızı kurtarabiliriz
Küresel ısınma, iklim değişikliği, hayvan türlerinin yok olması gibi cümleleri çocuklarımız her gün duyuyor. Son yaşadığımız orman yangınları da bu durumun geleceğimiz için ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Ketebe Yayınları'ndan çıkan Hayvanlar tehlikede onlara nasıl yardım edebiliriz? adlı kitap, okul öncesi çocuklar için bu konulara dair kafalarındaki soru işaretlerini eğlenceli bir dille yanıtlıyor.
Çocuklar doğayı nasıl koruyacaklarını, tehlikede olan yerleri, hayvan ve bitkileri öğrenip onlara nasıl yardım edebileceklerini öğrenecekler.
ATLAS-KITALAR, DENİZLER VE KÜLTÜRLER ARASI YOLCULUK REHBERİ
Dünyayı tanıyalım
En beğendiğim ve her çocuğun kitaplığında olmasını istediğim bir kitap. Aslında bir atlas. İçinde yedi kıta, 42 ülke ve 52 harita bulunuyor. Her bir haritada o bölgede hangi bitki ve meyvelerin yetiştiği, kültürel özellikleri, geleneksel festivalleri, bölgede bulunan hayvanlar, doğa harikaları gibi bilgiler bulunuyor. Bunların hepsi haritalar üzerine resimlenmiş şekilde.
Çocuk kitabı gibi görünse de bence yetişkinler için de harika bilgiler içeriyor. Buzullardan çöllere, böcek çeşitlerinden dev ağaçlara kadar dünyamızın içinde bulunan çeşitliliği gözler önüne seriyor. Tam 37 dile çevrilmiş ve çocuk kitaplarında en prestijli ödüllerden Prix Sorcieres (Fransa) ve Premio Andersen'i (İtalya) kazanmış.
Yedi yaş ve üzeri için yapılmış olsa da ben kızım çok daha küçükken almış etkinlik şeklinde yaşına uygun olarak anlatmaya başlamıştım bile. Türkçeye de çevrilmişken mutlaka çocuğunuzun kitaplığında yer açın derim. Kitabın yazarları, Aleksandra Mizielinska-Daniel Mizielinski, dilimize çeviren ise Emre Ülgen Dal ve Hevdan Sönmez. Kitap Domingo Yayınevi tarafından basılmış.
YAPRAKLARIMI KİM ALDI?
Sonbaharda neler oluyor?
Yakında sonbahar gelecek ve çocuklar ağaçların neden sarardığını ve dallarından düştüklerini sormaya başlayacak? Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan Yapraklarımı Kim Aldı? adlı kitap da minik sincap Püskül'ün maceraları ile sonbaharda olan doğa olaylarını çocuklara eğlenceli bir dille anlatıyor. Alice Hemming'in kaleme aldığı kitabın resimleri de oldukça güzel