Eric Ambler, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Gün Işığı'nı 1962'de okuyucuyla tanıştırdığında Türkiye'de hakkı teslim edilmemiş bir İngiliz yazarıydı belki, ta ki öyküsünün Topkapı adıyla filme uyarlandığı zamana dek… Dönemin Hürriyet gazetesi 'hadise yaratan büyük roman' başlıklı duyurusuyla eseri Türk okuyucusuna tefrika etmeye başlayacağının müjdesini verirken, 'memleketimizde' çekilen filminin de haklı kıvancını satırlarına serpiştirmişti. Haksız sayılmazdı. Sunday Times'ın, hakkında, "Yazdığı tek bir sıkıcı paragraf yok" dediği yazar bu şaheseriyle, İstanbul'u ve Topkapı Sarayı'nı ince ince yaşatmasının yanında şaşırtıcı derecede iyi nitelenmiş başka noktalarla da okuyucuya bilgece yaklaşıyor.
GİZEM DOLU ANLATIM
Kitabın başkahramanı Arthur Simpson'ın korkulu rüyası binbaşı Tufan. Zira Arthur'un Atina'dan getirdiği son model Lincoln'de buldukları mühimmat, onları yalnızca bir darbe girişimi, siyasi bir atak fikrinde sabit kılıyor. Oysa gerçekler Türk polisinin de Ambler okuyucusunun da tahminlerinin çok ötesinde. Peki, bu kimin başarısı? Tabii ki Amerikan Gerilim ve Polisiye Yazarları Birliği'nin 'Grand Master' ödülüne layık gördüğü üstat Eric Ambler'in… Walter Harper, Elizabeth Lipp, Hans Fisher ise romanın diğer önemli isimlerinden. Bu organize suç çetesinin ağına düşen Arthur Simpson'ın bir yarım akıllı olduğu yanılgısına düşmek hata olur; çünkü bu çeteyle bir ilişkisinin olmadığını ispatlamak için güvenlik güçleriyle işbirliği yapan Arthur'un, durumdan paçayı kurtarmak için sivri dili ve tutumuyla aklını nasıl da ustalıkla kullandığını da göreceksiniz.
BİZDEN BİRİ GİBİ: AMBLER
Kitabın bazı yerlerine birkaç ipucu yerleştirse de, her yöne çekilebilecek gizemli anlatımıyla sonlara yaklaşana kadar heyecan ve merakı diri tutmayı başarıyor Eric Ambler. Eserin arka kapağında bir Topkapı Sarayı vurgusu ve ardından mücevher hırsızları nitelemesi olmasa, muammayı çözme işi biraz daha yavaş ilerler. Mühendislik okurken sıkça adliyeye gidip dava izlemeyi iş edinmiş bir yazardan bahsediyoruz bittabi. Ayrıca Ambler'in bütün bir olay örgüsüne yaydığı gizli kahramanlarından İstanbul'u ve dönemin siyasi havasını nasıl da titizlikle ve 'bizden biri' gibi anlattığını görünce şaşıracaksınız. Hiç Türkiye'de bulunmamış birinin, ülkenin en önemli şehirlerinden birini ansiklopediler, haritalar ve bir arada bulunduğu Türk aileler karmasında bir potada bu denli başarıyla eritmesi, epey ciddi bir iş!