VAHİDEDDİN HAN'IN SIRLARI
Murat Bardakçı'nın titiz bir çalışmayla hazırladığı Şahbaba padişah kitapları arasında en çok ilgi çekenlerden biri oldu. Yakın tarihte pek çok soruya, pek çok tartışmaya yol açan Sultan Vahideddin üzerine kaleme aldığı kitap, Bardakçı'nın de en çok ses getiren eserlerinden biri oldu. Ailesinin titizlikle sakladığı özel arşivi ilk kez bu kitapta gün ışığına çıktı Sultan Vahideddin'in. Belgeler, mektuplar... Hükümdarın kızı Sabiha Sultan'ın ifadesiyle, "Masalı andıran bir hayat yaşayıp başdöndürücü iniş-çıkışlar ve taşkın fırtınalar atlattıktan sonra pek de kolay olmayan bir şekilde ayakta kalabilen insanların" öyküsü...
YETKİN BİR KALEMDEN KANUNİ
Prof. Dr. M. Tayyip Gökbilgin'in Kanuni Sultan Süleyman/ Tarihin En Büyük Türk'ü kitabı da bu alanda kayda değer eserlerden biri. Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı tarihinin en fazla övgüye ve araştırmaya mazhar olmuş padişahlarından biri. 1961'de İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü bünyesinde açılan Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Kürsüsü'nün kurucusu olup birçok önemli araştırmaya, esere imza atmış olan Prof. Tayyib Gökbilgin'in bu kitabı, Kanuni Sultan Süleyman'ı ve dönemini olaylarıyla, insanlarıyla ve toplumuyla çok özgün bir biçimde aktarıyor.
II. ABDÜLHAMİD EFSANESİ
İngiliz sefiri O'Connor'ın "Avrupa'da barışı koruyan adamdır" dediği, Fransız Elçisi Bompard'ın "Sultan Abdülhamid Han, kendisiyle oynanılır bir padişah değildir. Zamanında Avrupa'da onun kadar dış siyasete aşina bir diplomat yoktu" diye bahsettiği II. Abdülhamid Han'ı en iyi anlatan eserlerden biri Ziya Nur Aksun'un kaleme aldığı II. Abdülhamid Han. Osmanlı'yı uzun yıllar dış tehlikelerden koruyup, muhafaza eden, sayısız yenilik ve girişimleriyle tarihe damgasını vuran padişahın hem dönemini hem hayatını anlatan kitap tarihe merak duyanların başucu kitaplarından biri olmaya aday.
FATİH VE GELECEK NESİLLER
Geçtiğimiz günlerde vefat eden, birkaç kuşağın kahramanlarından biri olan tarih yazarı Yavuz Bahadıroğlu'nun Fatih Sultan Mehmet kitabı da bu alanın kült eserlerinden biri. Bakın vaktiyle Bahadıroğlu Fatih'i ve kitabını nasıl anlatmış: "Fatih'i yetiştiren atmosferin resmi, kanaatimizce, genç nesillere, "geniş ufuklu insanlar" olabilmenin sırlarını vermektedir. Böyle insanlar yetiştirmede hayli çorak dönemler yaşayan bu ülkenin eğitimcilerine, bahsi geçen noktada başarılı olmuş bir devrin insanlarını anlatmanın, gelecekte bu sorunları aşma adına, faydalı olacağını düşünüyoruz. Her biri, İstanbul kadar mühim fetihler gerçekleştirmesini umduğumuz nesillere, bir damla can suyu olabilmesi temennisiyle hazırlanan bu eser, dileriz, geleceğin Fatihlerine ulaşır."