İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi hepimizin alışkanlıklarını, planlarını, günlük hayatını deyim yerindeyse kökünden değiştirdi. Pek tabii çocukların da bu olağanüstü dönemin şartlarından etkilenmemesi düşünülemezdi. Önce eğitimleri online sisteme döndü, sonra sokağa çıkmaları kısıtlandı şimdi ise yeni eğitim döneminin en azından belli bir döneminin okuldan uzakta gerçekleşeceği belli oldu... Biz de buradan hareketle bu yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi yayınevlerinin özellikle çocuklar ve öğrenciler özelinde ne gibi hazırlıkları olduğu sorusunun peşine düştük. Hem çocuklar için yaptıkları yeni planlamaları, gündemdeki kitapları öğrendik hem de pandemi döneminin okuma alışkanlıklarına nasıl etkileri olduğu konusunda fikir sahibi olduk.
GÜLENAY BÖREKÇİ
Turkuvaz Kitap Genel Yayın Yönetmeni
Çocuklar hem eğlenecek hem öğrenecek
T Çocuk olarak bu yıl üzerimizdeki sorumluluğun her zamankinden de büyük olduğunun farkındayız. Uzaktan öğrenim zorunluluğunun çocukların okumaya daha çok vakit ayırabilecekleri anlamına geldiğini biliyoruz. Bu yüzden çocuk ve ilk gençlik çağındaki okurlarımız için nefis seriler hazırladık. Bunların ilki tarihten bilime, edebiyattan sanatın diğer dallarına çocuklarımızı bizi biz yapan önemli şahsiyetlerle buluşturacağımız 25 kitaplık Çabuk Sıkılanlar İçin...
Birbirine zıt kavramlar aracılığıyla çocuklara kavramlarla düşünmeyi sevdireceğini umduğumuz beş kitaplık Çocuklar İçin Felsefe serimizi de çok önemsiyoruz. H. Salih Zengin'in hazırladığı ve zamanla genişleyeceğini umduğum bu serinin bana göre en önemli özelliği, çocukları doğuya özgü bir felsefeyle tanıştıracak olması.
Noktalama Dedektifleri serimize gelince, çocuklara Türkçeyi doğru kullanmanın inceliklerini çok tatlı, çok eğlenceli beş küçük macera romanı aracılığıyla gösteriyor.
Eylülde çıkacak bazı kitaplarımıza gelince... Matematiği sevdirmeyi amaçlayan Matematik Çılgınları ve bitkileri, hayvanları, gökyüzünü tanıtmayı amaçlayan Küçük Meraklı serilerimizi de çocuklar ellerinden bırakamayacak.
Bir sonraki ay çevre konusunda hassas ve dikkatli olmanın öneminden bahseden Haydi Doğaya serimiz var. Çocuklar için klasiklerimiz de tüm hızıyla sürüyor. Nefis illüstrasyonlarla yayınlayacağımız kitaplarımızdan biri Ömer Seyfettin'in Pembe İncili Kaftan'ı. Kayıp Çoraplar Krallığı ise en eğlenceli kitaplarımızdan.
BÜŞRA OKTAY
Beyaz Balina Yayınları Editörü
Etkinlik kitapları öne çıkıyor
Pandemi sürecinde okul öncesi eğitime başlayacak çocukların gelişimlerinin evde desteklenmesi ve evde kalan anne-babalara yardımcı olmak adına etkinlik kitaplarına ağırlık verdik. Mesela, son dönemde yayımladığımız Anne Baba Haydi Oyun Oynayalım! isimli kitapta 100'den fazla yaratıcı ve eğitici aktivite bulunduruyor. Çocukların evde de bilişsel ve motor gelişimlerini sürdürmelerine destek olurken ebeveynlerin canı sıkılan çocukları ile eğlenceli vakit geçirmelerine yardımcı olan bir kaynak.
Görsel Dikkat Ve Robotik Kodlama Etkinlikleri gibi etkinlik kitapları ve Merak Ediyorum Da serimiz gibi eğitici kitaplarımız da evde eğitimin destekleği için öne çıkıyor.
Gençler ve öğrenciler için ise okullarda okutulan Hachiko, Dünyayı Bisikletle Dolaşan Çocuk - Afrika Yolunda gibi kitaplar var. Öğrenciler için çalışma kitapçıkları olan bu kitaplar öğrenciye hem keyifli hem de eğitici bir okuma sunuyor.
Çocuk kitaplarına olan ilgi arttı diyebiliriz. Özellikle okula gidemeyen 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini desteklemek ve evde verimli vakit geçirmek için etkinlik ve hikaye kitapları anne-babaların en büyük yardımcısı oldu.
SEVİNÇ ERZURUMLU
Büyülü Fener Yayın Yönetmeni
Sonbaharda kitaplara ilgi yine artacak
Bu dönemde çocukların evde yararlanabileceği etkinlik kitaplarına öncelik verdik. Bunun yanı sıra tüm kitaplarımız için internet sitemizden ulaşılabilecek etkinlik dosyaları hazırladık.
Önümüzdeki dönemde Sinan Akyüz ilk defa bir çocuk kitabı serisiyle okurlarıyla buluşacak. Özgür Özgülgün'ün kaleme aldığı bambaşka bir Mustafa Kemal romanı geliyor. Bu sene yayın programımızda 40'ın üstünde ortaokullu okurlarımıza hitap eden roman yer alıyor.
Pandeminin başladığı mart ayından yazın başlangıcına kadar kitaplara yoğun bir teveccüh olduğunu söyleyebiliriz. Yaz gelince tatiller araya girdi tabii. Sonbaharla birlikte hızlı bir yükseliş olacağını düşünüyorum. Özellikle etkinlik kitaplarına yoğun bir ilgi yine olacaktır.
Çocuklarımız için aldığımız kitapları önce biz okuyalım, küçük yaş grubu için en sağlıklı denetim mekanizması bu olacaktır. Bizler de iyi birer okuyucu olmaya çalışarak onlara yol gösterelim.
MELİKE GÜNYÜZ
Erdem Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni
E-kitapların sayısı artıyor
Pandeminin başlarında bir masal zinciri oluşturduk. Yazarlarımız, çevirmenlerimiz ve ekibimizle bir aydan fazla bir süre masal okumaları yaptık. Hâlâ da bu masal okuma videoları sosyal medya hesaplarımızda yayında.
Daha önce kurmuş olduğumuz ve www.indirimlikitabım. com adresimizden kampanyalar yaparak okuyucularımızın fuarlarda temin edebildikleri fiyata doğrudan kitap gönderimine başladık. Zira online satış siteleri kredi kartı ile alışverişi zorunlu tutuyor. Oysa ki kredi kartı olmayan özellikle anneler çocuklarına nasıl kitap satın alabileceklerini bilmiyorlardı. Kapıda ödeme modeli ile yurdun her yanına kitap gönderimi yapıyoruz.
Okul öncesi eğitim kitaplarımızın online etkinliklerini hazırladık. Ayrıca zenginleştirilmiş e-kitaplarımızın yakında yayına geçmesi için çalışıyoruz.
2020 güz döneminde raflarda yerini alacak kitaplarımız da aslında okuyucunun talebine göre konu çeşitliliğine sahip. Eğitim, eğlence ve edebiyatın bir arada olduğu bir kodlama serisi önümüzdeki aylarda raflarda olacak.
Ekranlardan sevilerek takip edilen ve güvenli içeriği sahip TRT Çocuk Lisanslı kitaplarımızdan da yeni yayınlanacak hem hikaye hem etkinlik kitapları olacak.
Para kullanımı ve kredi kartı kullanımı ile ilgili 6-8 yaş arası çocuklar için kurgu bir kitap yayınladık. Bundan sonraki süreçte bu tarz çok farklı konuların zengin görsel anlatımlarla raflarda daha fazla yer alacağını düşünüyorum. Yani konu çeşitliliği şu anda dikkati çekiyor.
NEVİN AVAN ÖZDEMİR
İş Bankası Kültür Yayınları, Çocuk Kitapları Editörü
Çocuklar için kısaltılmış klasikler serisi hazırlandı
Biz özellikle müfredatta yer alan konuları içeren kitaplar yapmaya özen gösterdik. Çocuklarımızın fen bilimleri ve matematik alanında eğlenerek okuyabileceği kitaplar yapmaya çalıştık. Alıştırma kitaplarına da ağırlık verdik.
Ayrıca çocukların virüse karşı iyi bir psikoloji içinde olması ve neler yapmaları gerektiğini anlatan birçok kitap çıkardık. Bu kitaplar çocukları korkutmadan ve psikolojilerini bozmadan, bu zorlu dönemde neler yapabileceklerini anlatıyor.
Bu dönemde okul öncesi ve birinci sınıflar için okumayı ve yazmayı teşvik edici resimli kitaplar ve aktivite kitaplarımız hazırlandı. Ayrıca kısaltılmış klasikler serisi de çocukların kültür dünyasına adım atmaları için sağlam bir ilk basamak görevini sürdürüyor. Bu seride de ünlü yazarları çocukların okuyabileceği bir dille sunmaya devam ediyoruz.
İçinde bulunduğumuz dönemde çocukları bilinçlendirmek ve psikolojilerini korumak çok önemli. Biz pandeminin daha başlangıcında pedagoglar danışmanlığında yazılmış çok sayıda virüs kitabı bastık.
Çocukların yaşına göre kitap seçimi çok önemli. Benim çocuğum hemen okuyor bitiriyor kendi yaşında olanları diyenler, çocuğun gerçekten de kitabı okuyup okumadığını kontrol etmeli. Bir de özellikle küçük yaşta çocuklarla birlikte okumakta fayda var. Çocuğunuz okumayı öğrendiyse kitabı o size okusun. Kitap okumayı birlikte yapacağınız bir etkinliğe dönüştürebilirseniz, harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
TÜLAY ÖNCÜ
Timaş Çocuk Yayın Koordinatörü
Online mecralara ağırlık vereceğiz
Timaş Çocuk olarak pandeminin ilk zamanlarından itibaren çocuklara sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla, kitap kazandıran oyunumuz T-Land ve bir süre önce hayata geçirdiğimiz T-Sınav gibi dijital ve aktif mecralarla ulaşmaya başladık. Sosyal medya hesaplarımız sayesinde çocuklara kitapların ön okuma kopyalarını ulaştırdık. İndirilebilir içerikler sunduk, yazarlarımızla birlikte okuma alışkanlığı kazandırmak adına önerilerde bulunduk. Yine yazarlarımızla birlikte kitap okuma videoları hazırlayarak yayına sunduk.
Önümüzdeki eğitim döneminde ise yine online mecralarımıza ağırlık vererek ilerleyeceğiz. Yeni kurduğumuz "sizbiz.tv" ile çocuklarla yazarlarımızı buluşturacak, onlarla çeşitli atölyeler yapacağız.
Mayıs ayına Anıl Basılı'nın okul öncesi kitabı Kitap Kurdu Olmak İstemeyen Maya ile giriş yaptık. Kitap okumaktan hoşlanmayan çocukları, mizahi bir anlatımla kitap sevgisi ve okuma alışkanlığıyla tanıştırdık. Okul öncesi kitaplığımız olan İlk Adım'da okuma alışkanlığı (Şşşt Sessiz Olun Okuyorum, Annem, Babam ve Ben Okuyoruz...) üzerine kitaplar çıkardık. Hikâyesi Olmayan Kitap'la birlikte bu temaya devam edeceğiz.
6-9 yaş aralığındaki çocuklara, Levent'in yazarı Mustafa Orakçı'dan gizem ve maceranın bir arada olduğu Kağan setiyle ulaşacağız. Şirin'in yazarı Birsen Ekim Özen'le ve Şirin'le dünyayı gezmeye devam edeceğiz, Şirin Dünyayı Geziyorum serisine yeni kitaplar ekleyeceğiz.
Bir diğer kitabımız ise Yapay Zekâ-Galaksinin Koruyucuları. Çocuklarda geleceğin nasıl olabileceğine dair bir merak uyandıran, güncel teknolojik ve astronomik konulara dair bilgiler sunan bir kitap.
BELCE ÜNÜVAR, TUĞÇE TOGO
Final Kültür Sanat Yayınları editörleri
Yazarlarımız strese dikkat çekiyor
Pandemi döneminde yerli yazarlarımızın dinamizmi ve dayanışma bilinci sayesinde sosyal medyadan çok çeşitli etkinlikler yaptık, okurlarımızdan ve ebeveynlerden çok güzel geri dönüşler aldık. Yeni dönem için de bunun uzantısı olarak bazı çalışmalarımız olacak.
Çocuklara okuma sevgisi kazandırmak için tasarlanan ve okumayı kolaylaştırmak için hazırlanan Okuyan Fil serimizden yeni kitaplarımız minik okurlarla buluşacak.
Önümüzdeki dönemde, pandeminin kendisi, okula dönüş veya evden devam edecek bir eğitim çocuklarda stres nedenleri olabilir. Hazırladığımız kitaplarda da online etkinliklerde de yazarlarımız ve uzmanlar çocukların bu süreçle baş etmelerini kolaylaştırıcı temaları işlemeye dikkat ediyorlar.
Bu sürecin yarattığı olumsuz atmosfere rağmen, ailelerin desteğiyle kitapsever çocukların ilgileri daha çok artarken kitapların okulla sınırlı olduğunu düşünen, daha isteksiz çocuklarda da merak duygusu oluştu. Yazar etkinliklerine olan ilgi günden güne arttı.