Normal koşullarda aile olmak zor ama bir o kadar da güvenlidir... Bazen en korunaklı liman bazen de hapishane kıvamındadır aile... Kim o sıcak, karşılıksız insanı sarıp sarmalayan yapıdan uzak durabilir... Ama bazen zincirleri kırmak da gerekir elbette. Her aile kendi içinde çatışmalar, isyanlar yaşar, kol kırılır ve yen içinde kalır... Sarılma da çatışma da doğaldır. Budur aslında olayın aslı.
Remzi Kitapevi tarafından yayımlanan Feride ve Kızları aileye odaklanmış bir roman. 70'li yıllarda başlayan hikaye 90'lara kadar uzanıyor. Fonda sosyal çalkantılar, ülkenin değişimi, askeri darbe var. Aile değişiyor, dünyayla birlikte Türkiye değişiyor... Feride Hanım ve kızları Füsun ve Alev de değişiyor. Aile büyüyor, büyüdükçe, kıskançlıklar ve aileye has sorunlar baş gösteriyor. Her aile kendi usulünce çözer sorunlarını... Onlar da öyle yapıyor. Kah susuyorlar kah sorguluyorlar. Bağları sıkı olan bir aile bu. O sağlar bazen sımsıcak sarıyor karaterleri bazen de yoruyor...
Yazar Ülker Banguoğlu Bilgin okuru Feride Hanım'ın ailesinin içine sokuyor. Aileye has karmaşanın, huzurun, çelişkilerin tadını çıkarıyor, sıkıntısını yaşıyor okur. Adım adım Feride Hanım ve eşi Halim Bey, ailenin büyük kızı Füsun eşi Mehmet, ailenin küçük kızı Alev ve eşi Sinan... Yazları gidilen Erenköy'deki konak, soğuk kış günlerine ev sahipliği yapan Nişantaşı'ndaki daire... Zamanla torunlar katılıyor aralarına... İşin içine bir de yasak aşk girince mesele çetrefilleşmeye başlıyor. Kardeşini canı gibi seven Füsun birden bire eniştesi Sinan'la tutkulu bir aşkın pençesine düşüyor. Füsun bu tutkuyla baş etmeye çalışırken, ülke siyasi anlamda çalkanıyor. Suikastler, askeri darbe, gençlik olayları birbiri ardına sökün ediyor. Hal böyle olunca ailenin hikayesi serpilirken Türkiye'de yaşanan siyasi çalkantılar da zaman zaman romanın fonu olmaktan çıkıp, hikayenin ana eksenine oturuyor. Yakın tarihimize ilişkin meseleler bir bir boy gösteriyor. Ülker Banguoğlu Bilgin, yalın bir dil kullanıyor ve okuru, o dönemin İstanbul'una taşıyor adeta. Öyle ki İstanbul'u bir mücevher gibi süsleyen, nice aileye yuva olan güzelim konakların bir bir müteahhitlere teslim olmasını ve yerlerine koca koca binalar dikilmesine şahitlik ediyorsunuz... İçiniz acıyor. Feride ve Kızları, sadece bir ailenin 20 yılını anlatmıyor özetle. Söz konusu dönemin siyasi yapısını ve İstanbul'un değişimini de konu ediyor.