Torben Ulrich, 1973 yılında 10 yaşındaki oğlu Lars'ı, arkadaşı tenor saksafoncu Dexter Gordon'u dinlemeye götürür. Lars gecenin ortasında sahneye fırlayıp mikrofonu eline alır ve şarkı söyleyerek sahnede deli gibi koşmaya başlar. Baba Ulrich, oğlunun cesareti karşısında şaşkına dönmüştür: "Bir an için, sahnede sanki kudurmuş bir köpek koşuşturmuştu. Herkesi çok şaşırtmıştı." O gece oktan çıkan yay, sekiz yıl sonra hedefini buldu ve Metallica'nın temelleri atıldı. Lars Ulrich ve James Hetfield tarafından kurulan Metallica, 35 yılı aşkın kariyeri boyunca 125 milyonu aşkın albüm sattı, dünyanın en büyük heavy metal gruplarından biri oldu. Müzik tutkunlarının müziğe bakışını etkilerken sayısız grubun da önüne açtı.
DEDİKODU, ŞEHİR EFSANESİ YOK
Gazeteci Joel McIver'ın Mona Kitap tarafından Türkçe'ye çevrilip yayımlanan Metallica, Metalin Şeytanları adlı kitabı, grup hakkında bugüne kadar kaleme alınmış en kapsamlı eser olarak dikkat çekiyor. Grubun inişli çıkışlı kariyerine odaklanıyor; şehir efsanelerine, dedikodulara değil, gerçeklere sırtını dayıyor. Ve bunları yazarken bizzat tanık olanların anlatımlarına yer veriyor. İlk kez 2004'te yayımlanan kitap 2005 ve 2009 yıllarındaki güncellemelerin ardından 2014 yılında dördüncü baskısını yaptı. McIver kitabı yazarken gruptan izin almadığını söylüyor. Gerekçesini de şöyle açıklıyor: "Sizin de göreceğiniz üzere, bu kitapta Metallica'ya birtakım eleştiriler yönelttim ve bunlar izinli bir kitapta asla yer almazdı. Metallica yıllar içinde benim de hata olarak gördüğüm bazı kararlar aldı, bunlar müzikal, stratejik ve diğer türden hatalardı..." Aslında Metallica, yazarın da dediği gibi hata yapmayı, başarısızlığı göze alan ender gruplardan. Hetfield'in dövmelerinden birinde yazdığı gibi düşmeye cesareti var. Kitabı okurken, grup üyelerinin hikayesini ilginç kılan noktalardan birinin de bu olduğunu görünüyorsunuz. Grup, düştüğü yerden her defasında kalkmayı başarıyor ve tüm yaraları ile yoluna devam ediyor.
SINIRSIZ SADAKAT
Metallica dünyanın en iyi heavy metal gruplarından biri olmayı nasıl başardı? Yazar bu soruyu eski Metallica rodie'si John Marshall'a yöneltiyor: "En önemli nedenlerden biri, gruplarına olan sınırsız sadakatleridir. Uzun yıllar boyunca grubu kendi aileleri gibi gördüler. Hepsi de yaptıkları işe derinden bağlıydı... Bir keresinde bir konser sonrasında kuliste Jason'ı gördüm. Stevie Ray Vaughan'ın ölüm yıldönümüydü. Jason tek başınaydı ve kafasını iki kolonun arasında öne eğmiş bir halde Stevie'nin müziğini dinliyordu, hem de sesi köküne kadar açıkken. Jason orada resmen ibadet ediyordu. Böyle bir şey, bu adamların ne tür insanlar olduğu hakkında çok şey söylüyor."
?GRUPTAN KOVULDUN
Grubun tarihindeki en önemli olaylardan biri de 1983'te Dave Mustaine'in Metallica'dan ayrılması. Kitapta daha sonra Megadeth'i kuran müzisyenin nasıl kovulduğuna da yer verilmiş. Mustaine'in alkolün tesiri altındaki dengesiz tavırları ve öfkeli çıkışları grubu canından bezdirmiştir. New York'ta verdikleri konserden iki gün sonra Mustaine sabah uyandığında valizlerinin dolu olduğunu ve grup arkadaşlarının ona çatık kaşlarla baktığını görür: "James ona gruptan kovulduğunu duyurmuştu. Bunun üzerine Dave uygun bir yanıt bulmaya çalışmış ama sonuçta uçağının ne zaman kalktığını sormaktan başka bir şey söyleyememişti. James ise onu bekleyen bir otobüs olduğunu ve bir saat sonra kalkacağını açıklamıştı. Lars açıklamayı şöyle bitiriyor: Dave bir saat sonra o otobüse bindi." Dave Mustaine 1999 yılında yazarın kendisiyle yaptığı röportajda Metallica ile ilgili sorulara da şöyle yanıt veriyor:
- Arkadaş mısınız?
- Evet, öyle olduğunu düşünmek isterim. Onları radyoda duyduğumda müziği kapatmadığım bir aşamadayım artık.
- Bu kabullenişi nasıl başardınız?
- Metallica'da olmak istemeyi bırakıp kendi grubumda olmaktan keyif almaya başladığımda içindeki çatışma sona erdi.
METALİN ŞEYTANLARI
Joel McIver
Çeviri: Ayhan Semih Koç
Mona
Biyografi
483 s., 35 TL