Bir kitap serisi olarak planlanan "İletişim ve Modernleşme" dizisinin "Karşılaştırmalı Yaklaşımlar" alt başlığının taşıyan ilk kitabı Büyük Kitaplar Yayıncılık'tan çıktı. 322 sayfalık kitapta, "İletişim, Kalkınma ve Modernleşme", "Kültür, Modernleşme ve Sivil Toplum Ekseninde İletişimin Konumu" ve "Cumhuriyet, Türk Modernleşmesi ve İletişimsel Boyutu" başlıklı üç bölüm yer alıyor.
Kitabın arka kapak yazısından…
Ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlarda yaşanan köklü değişimleri modernleşme olgusuyla açıklamak mümkündür. Bütün değişimler gibi modernleşme de sancılı bir süreçtir. Getirdiği yenilikler ve ulaştığı nokta kadar doğal olarak gerilimli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Batı kaynaklı bu süreçte batılı olmayan ülkelerin bu iddialı sosyolojik olgu karşısında aldıkları tavır ve tutum kadar yaşanan kültürel ve toplumsal dalgalanmalar ve belirsizlikler de ön plandadır.
Bu çalışma dizisi modernleşmenin doğasında var olan tüm bu süreçleri anlamayı, toplumsal tavırları ve belirsizlikleri irdelemeyi amaçlamakta…
Editörlüğünü Doç. Dr. Uğur Gündüz'ün yaptığı 'İletişim ve Modernleşme' dizisinin ilk aşamada iki cilt olarak okurlarımızla buluşması planlanmakta. 'Karşılaştırmalı Yaklaşımlar' alt başlığını taşıyan ilk kitapta Chris Houston, Jan Servaes, Shigeru Tanaka, Osman Okyar gibi alanında değerli bir yere sahip birçok yazar ve akademisyenin iletişim, basın ve modernleşme ile ilgili Türkçeye çevirisi yapılmış makaleleri yer alıyor.
Uluslararası perspektiften kalkınma iletişimi, uluslaşma, modernleşme ve sembolik araç, küresel dijital uçurum, kitle iletişim araçları ve modernleşme ilişkisi, Atatürk, Kemalizm ve modernleşmenin iletişimsel boyutu gibi Dünya'dan ve Türkiye'den karşılaştırmalı analizlere yer veren makalelerin yer aldığı; öğrenciler, araştırmacılar ve konuya ilgi duyanlar açısından kaynak sıkıntısı çekilen ve literatürde eksikliği bulunan kavramların incelendiği birinci kitabın bu alanda yapılacak başka çalışmalar için de yol gösterici olması amaçlanmaktır.