Bu yıl kitap fuarının onur konuğu Kore. Bir hafta boyunca Koreli ve Türkiyeli yayıncılar çeşitli etkinlik ve buluşmalarla bir araya gelecek, olası işbirlikleri konuşulacak, bilgi ve deneyim aktarımı sağlanacak. Dahası okurlar Kore edebiyatını daha yakından tanıma, anlama imkanı bulacak. Biz de bu vesileyle ülkemizde az sayıda ama kaliteli eserleri yayımlanan Kore edebiyatına mercek tuttuk. İşte az bilinen ama çok sevilen Kore edebiyatı külliyatımız. Zengin klasik edebiyatının yanında Kore, 1905'ten itibaren konuşma diliyle yazılmaya başlanan modern bir edebiyata kavuştu. Önceleri Kore halkına Batı tipi modernleşmenin temellerini aşılamayı görev edinen bir "öğüt edebiyatı" niteliğindeki çağdaş Kore edebiyatı, zamanla iki eğilim arasında kaldı. Bir yandan geleneksel toplumun çürümesini ve Japon sömürgeciliğini üstü kapalı bir biçimde eleştiren ve çoğu kez aşırıya kaçan gerçekçilik, öte yandan Kore'yi olanca saflığı ve güzelliği içinde koruyan kırlara kaçış, toprağa dönüş. Köklü geçmişinden gelen zengin folklorik hikayeler, mistik temalarla harmanlanarak zenginleşen çağdaş Güney Kore edebiyatı bugün tüm dünyada dev adımlarla ilerliyor. İlgiyle takip edilip, beğeniliyor. Özellikle 2014 senesinde Londra Kitap Fuarı'nda odak ülke olarak konuk edilmesinin ardından çağdaş Güney Koreli yazarlar dünya edebiyat gündeminde her geçen gün daha çok yer kaplıyor. Geçen yıl Uluslararası Man Booker Ödülü'nü 1970 doğumlu kadın yazar Han Kang'ın Vejetaryen adlı kitabıyla kazanmasının ardından ise bu yükselişin iyice doruğa çıktığını görüyoruz. Türkiye'de Güney Kore edebiyatına yönelik ilgi ise maalesef bugün bile yeterli düzeyde değil. Ancak yayınlanan kitapların sayıca az ancak çok nitelikli olduğunu söyleyebiliriz.
İPEK YOLU'NUN İKİ UCU
Kitap Fuarı'nın onur konuğu olan Kore, ipek yolu'nun iki Ucu: türkiye ve Kore temasıyla 252 metrekarelik standında ülke yayıncılığını tanıtacak. yayıncılar birliği Kore ve türkiye'de edebiyat yayıncılığının durumu başlıklı bir oturum düzenleyecek. Kitapları Koreceden türkçeye çevrilen yazarlar okurlarıyla buluşacak. Gri Kardan Adam'ın yazarı Ch'oe yun ve Kim ae-ran, Martı yayınları'ndan çıkan Başka Topraklarda Rüzgar Sert Eser'in yazarı Son Hong-gyu, Lee Seong-bok, Chun yang Hee ve Gümüş Somon'un Büyük Yolculuğu'nun yazarı ahn do-hyun etkinliklerde türkiye'den okurlarla buluşacak.
ORTAK GEÇMİŞ, ORTAK DUYGU, KAN KARDEŞLİĞİ
Nazlı Berivan Ak (April Yayıncılık)
Kore türkiye ilişkilerinin 60. yılı olması vesilesiyle Koreli ajans ve yayıncılarla büyük yakınlık kurduk son dönemde. Seul Kitap Fuarı'nda türkiye onur konuğuydu, bu yıl istanbul Kitap Fuarı'nda onur konuğumuz Kore. 2017 birçok yayıncı için Kore'yi keşfetme yılı oldu. Han Kang'ın Vejetaryen adlı romanını yayımladık ve büyük ilgi gördü. Haber ve söyleşilerden öte kitaptan yola çıkarak önemli edebiyat tartışmaları yürütüldü. Kore edebiyatının türk okurlar tarafından bu kadar sevilmesinin sebebi ortak geçmiş, ortak duygu ve algı dünyası, kan kardeşliği diyebiliriz.
SIRA KORE ÇİZGİ ROMANLARINDA
Ahmet Kocaoğlu (Arka Bahçe Yayıncılık)
Türkiye'de Japon mangaları çok seviliyor. Çizgi roman okuyucuları yayımlanmalarını merakla bekliyor. ancak belli bir doyum oldu. Mangalardan sonra şimdi sıra manhwa'larda. Fuar vesilesiyle Koreli yayıncılarla daha yakın ilişkiler kurup yeni yayınlara imza atacağımızı düşünüyorum.
GÜZELLİK VE KORKUNUN BİLEŞİMİNİ ANLATTI
2016 yılına damgasını vuran Vejetaryen, bu yılın ocak ayında Türkiye'de raflarda yerini aldı. Han Kang romanda bizleri cinselliği, şiddeti, ilişkilerimizi ve saplantılarımızı sorgulayacağımız rahatsız edici bir yolculuğa çıkarıyor. 45 yaşındaki Han Kang, bugüne kadar Man Booker'a aday gösterilen ve kazanan ilk Koreli yazar. Man Booker seçici kurulu, kitabı "güzellik ve korkunun gizemli birleşimi" olarak tanımlıyor.
KADIN VE AİLE İLİŞKİLERİ
Güney Kore edebiyatının bir diğer yıldızı olan, 1963 doğumlu kadın yazar Kyungsook Shin 2012 yılında, ülkeye ilk defa Man Asian Edebiyat Ödülü'nü Lütfen Anneme İyi Bak adlı romanıyla kazandırdı. Roman, Doğan Kitap Yayınları tarafından bizde de yayınlandı. Kore kültürü fonunda derin aile ilişkilerinin ele alındığı yürek burkan bu çarpıcı ve güçlü hikâye, sadece Kore'de 1 milyonun üzerinde sattı.
YETİM ÇOCUĞUN HİKAYESİ
Türkiye'de yayımlanan bir başka Kore edebiyatı eseri Honggyu Son'un Başka Topraklarda Rüzgar Sert Eser. Kitap Kore Savaşı'na katılıp sonradan Kore'ye taşınan bir Türk'ün, yara lı bir Koreli yetim çocuğu evlat edinmesini anlatıyor. Kitap Türkiye'de Martı Yayınları'ndan çıktı.