En sevdigin beş film, en unutamadıgın on şarkı, en hayran kaldıgın yirmi şehir, en, en, en... Hepimiz için hep zor olmuştur bu tarz listeler hazırlamak. Çok zevkli, merak uyandıran ama dedigimiz gibi aynı zamanda zor bir iş. Sürekli bir kararsızlık, sürekli bir emin olamama ve sürekli bir "acaba şu anda şunun bunun hakkını mı yiyorum listeye dahil etmeyerek" duygusu sarar durur bünyemizi. Tüm bu listeleri hazırlamak zordur zor olmasına ama size bunlar arasında en zor oluşturulanı söyleyeyim mi? Asla vazgeçemeyeceginiz, unutamadıgınız, tüm kütüphaneniz yıkılsa bile mutlaka yanınızda tutacagınız, başucu beş kitap listesi!
Biz de "Acaba ünlü yazarların, yayınevi yönetmenlerinin bu beş kitabı nelerdir" diye bir meraka düştük ve birçok isme ulaştık. Neticede ise ortaya birbirinden kıymetli kitapların yer aldıgı, ufuk açıcı ve keyif verici bir seçki çıktı. Buyursunlar efendim, önce listelere göz atın sonra ise düşünmeye başlayın...
OSMAN BALCIGİL (YAZAR)
Osman Balcıgil "Bir felaket anında, kütüphanemden yanıma aşağıdaki kitaplar alıp kaçarım" diyor ve beş kitabı seçme nedeninin de ayrı olduğunu söylüyor. Genel çerçevede söyledikleri ise hayli etkileyici: "Bu kitapların hepsini birkaç kez okuduğum halde, henüz künhlerine varabilmiş değilim. Bitirmeden de ölmek istemiyorum."
Mesnevi / Mevlana Celaleddin Rumi
İlyada ve Odysseia / Homeros
Mukaddime / İbn Haldun
Grundrisse / Karl Marx
İlahi Komedya / Dante
NAZLI ERAY (YAZAR)
Tatar Çölü / Dino Buzzati
Bu kadar güzel, değişik, dünyayı başka türlü anlatan bir kitap bulunamayacağı için...
Yeraltından Notlar / Dostoyevski
Dev yazarın ulaşabileceğimiz dünyasının kıyıları bize verebileceği zenginliklerle dolu.
Kapıların Dışında / Wolfgang Borchert
Alman edebiyatının, o korkunç savaş yıllarının yalnızlığını ve kimsesizliğini anlatan Borchert mutlaka kütüphanelerde bulunmalıdır.
İzu Dansçısı / Yasunari Kawabata
Aşkı en iyi anlatan kitap.
Arthur Rimbaud / Bütün Şiirleri
Fransız ve dünya şiirini 18 yaşındayken alt üst etmeyi başarabildiği için Rimbaud'un kitabını kütüphanemde başköşeye koyardım.
MARİO LEVİ (YAZAR)
Karamazov Kardeşler/ Dostoyevski
İnsan ruhunun derinliklerini çok çarpıcı bir hikayeyle çok derinden anlatan bir romandır.
Deniz Feneri / Virginia Woolf
Kayıp Zamanın İzinde / Marcel Proust
Roman kavramına yeni bir bakış açısı getirdiği için.
Dava / Franz Kafka
Yabancılaşmayı trajikomik bir biçimde anlatan Dava'yı bu yüzden bu listeye eklemeden edemem.
Veba / Albert Camus
SELİM İLERİ (YAZAR)
Anton Çehov / Bütün Oyunları
Behçet Necatigil / Bütün Şiirleri
Mrs Dalloway / Virginia Woolf
Budala / Dostoyevski
Kavak Yelleri / Reşat Nuri Güntekin
Hepsi de hayatımın kılavuzu olduğu için onlarsız yaşayamam.
MELİH ALTINOK (YAZAR)
Saatleri Ayarlama Enstitüsü/ Ahmet Hamdi Tanpınar
Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Türk romancılığının zekâ doruğudur. Kendisinden sonra gelecek modern romancılığın en güzide örneklerinde hep izleri vardır.
Kara Kitap / Orhan Pamuk
Dostoyevski'nin insanın dehlizlerindeki seyahatlerinin sıcak denizlere açılan çıkışıdır Pamuk'un Kara Kitap'ı. Sanılan aksine daha bireysel ve özneldir.
Bozkır Kurdu / Hermann Hesse
Roman kişinin içine dönüşüdür. Hesse'in Bozkır Kurdu ise işte bu arzumuzun manifestosudur. Sayfalarında gezerken ütopyanızı gerçekleştirmiş hissedersiniz kendinizi...
Yüzyıllık Yalnızlık / Gabriel Garcia Marquez
Sanki Yüzyıllık Yalnızlık'ta anlatılan o evde geçti çocukluğum Marquez'le beraber. Evini hayallerinde gören Hemingway da okusa belki Yüzyıllık Yalnızlık'ı, İspanya'dan daha çok severdi Kolombiya'yı.
Çanlar Kimin için Çalıyor / Ernest Hemingway
Hemingway'in Çanlar Kimin için Çalıyor'u onurlu bir amaç için yaşamaya değil ölmeye güzellemedir. Çünkü onun gibi bir maceraperestin tek hayali ölümsüz olmaktır. Başarmıştır da. Homeros'un Odysseia'da ölümsüzlüğünü anlattığı cin fikirli Odysseus gibi.
ÖNER CİRAVOĞLU (YAYIN KOORDİNATÖRÜ)
Abbas Yolcu / Attila İlhan
Sanatın Öyküsü / Gombrich
Bulantı / Sartre
Kanayan İspanya / Saint-Exupery
Okuma Bilgisi / Cem İleri
AYŞE ÖVÜR (Yazar)
İlyada / Homeros
Don Kıyısında Hasat / Mihail Şoholov
Şato / Franz Kafka
Füruzan / Kuşatma
Suç ve Ceza / Dostoyevski
OKAY TİRYAKİOĞLU (Yazar)
Kara Kitap / Orhan Pamuk
Kafamda muhteşem bir İstanbul imgesi oluşturduğu için vazgeçilmezimdir.
Deniz İşçileri / Victor Hugo
İnsanın, doğaya ve kendine karşı mücadelesinde, kararlılık ve azim sahibi olarak neler başarabildiğini anlatan şaşırtıcı ve unutulmaz bir macera.
Suç ve Ceza / Dostoyevski
İnsan ruhunun derinliklerini, Freud'dan yarım asır evvel bu derece keskin bir derinlikle analiz edebildiği için...
Savaş ve Barış / Tolstoy
Oluşturduğu yeni tarih felsefesiyle, savaşın, insan ve toplum üzerindeki tesirlerini ve tüm bunların sonunda savaşın anlamsızlığını ortaya koyduğu için...
Kayıp Zamanın İzinde / Marcel Proust
7 cilt ve 3000 sayfa boyunca, küçük ve hassas dokunuşlarla kurulacak geçmişin, bugünümüzü nasıl kurtarabildiğini, bir aşk hikayesinin ve günlük algıların dilinden muazzam bir başarıyla anlatabildiği için, listemin başlarında yer alır.
SİBEL ERASLAN (Yazar)
İ
bni Batuta Seyahatnamesi
Ana ekseni İslam olduğu halde hiçbir yere tam olarak yerleşemeyişi, dünyaya açılan muhakemeli haritası ruhumun ışığı kılar bu eseri.
Hz. Muhammed'in Hayatı ve İslam Daveti / Prof. Dr. Celalattin Vatandaş
Hz. Peygamberin hayatını Kuran- ı Kerim izleğinde adım adım kaleme aldığı için bir tür hatıra defteri canlılığında okuduğum bir eser.
Hüsn-ü Aşk / Şeyh Galip
Şeyh Galip'in Hüsn-ü Aşk eserinde aşk sembolizmine dair kurduğu alfabe aşılamamıştır.
Kutadgu Bilig / Yusuf Has Hacib
Bir siyasetname olarak devlet yönetimi olarak okunabileceği gibi bilgeliğin de kitabıdır.
Huzur / Ahmet Hamdi Tanpınar
Bu kitap bana liseli ve üniversiteli günlerimin hatırası gibidir.
BAHADIR YENİŞEHİRLİOĞLU (Yazar)
Mağaradakiler / Cemil Meriç
Cemil Meriç'in Platon'un mağara benzetmesine göndermelerle kurguladığı Mağaradakiler bu soruyu duyduğumda ilk aklıma gelen kitap oldu.
Batı Notları / Nuri Pakdil
Nuri Pakdil'in köpek ve güvercin üzerinden iki toplumu karşılaştırdığı metaforlarla dolu Batı Notları da tarih bilincine sahip bir Müslüman yazarın notları olarak çok çarpıcıdır.
Nar Ağacı / Nazan Bekiroğlu
Çağdaş yazarlar arasında en çok beğendiklerimden Nazan Bekiroğlu'nun Nar Ağacı, ayakta alkışladığım ve ben yazsaydım dediğim romanlardan biridir.
Yeraltından Notlar / Dostoyevski
Anna Karanina / Tolstoy
Ve dünya edebiyatının temel taşları olarak sayabileceğimiz yazarlar, Dostoyevski ve Tolstoy. Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar'ı ve Tolstoy'un Anna Karenina'sı.
Kafası karışık insanların kendi iç savaşlarını, gelgitlerini en çarpıcı biçimde anlatan bu metinler hayatının merkezinde yazı olan bir kişi olarak benim için son derece öğretici metinlerdir diyebilirim.