İlgilenmem hatta uzak dururum. Çok satanlar en çok izlenenler gibi listelerle aram iyi değildir. Kendi listemde yol almayı tercih ederim. Popüler olanın gelip geçici olduğu malum; ancak bu kez kayıtsız kalamadım. Bir şey ararken son günlerin en çok satan kitap listesine denk geldim.
Liste; ünlü yayınevleri, satış noktaları ve internet üzerinden satış yapan adreslerden derlenmişti. Başka bir arama daha yapınca benzer bir sonuç ortaya çıktı. Belki de sonuçlar uzun süredir böyleydi de dikkatimi çekmemişti. Birinde ilk 10'da Stefan Zweig'in üç, diğerinde iki kitabı vardı: Olağanüstü Bir gece, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ve Satranç.
Albert Camus'un Yabancı'sı, George Orwell'in 1984'ü de listede yer alan kitaplardı. Artık klasikler arasında yerini alan bu kitapların zamanın ruhuna göre tercih edilmeleri doğaldır. Japonların dünyaya armağanı Murakami, Portekizli Saramago, Zülfü Livaneli, Hayvanlardan Tanrılara Sapiens ve Homo Deus'un yazarı Yuval Noah Harari de iki kitabıyla çok satanlarda kendine yer bulmuştu.
O halde, Türk okurlarının oluşturduğu listeden yola çıkarak tatilde okunacaklar listesi hazırlamanın tam zamanıdır..
Malum bugün okullar tatile giriyor, Ramazan Bayramı'yla birlikte uzun bir yaz tatili var önümüzde.
Hani, tatil öncesi kilo vermenin, fit olmanın incelikleri ya da yeme içme tavsiyeleri verilir ya bizimkisi de ruhun, beynin ihtiyacı olan dinlenmeye eşlik edecek kitaplar. Bir kür önerisi... Yazarın bir kitabını okuduktan sonra külliyatındakilerle devam etmek...
ZWEİG DEMİŞTİK, ORADAN BAŞLAYALIM
"Kitaplar, insanları ölümden sonra da birleştiren ve bizi, unutmaya, hayatın bu en büyük düşmanına karşı koruyan biricik araçtır" diyen Zweig eserlerinde derin karakter analizleri ve psikolojik tasvirler yapan büyük bir yazar. 2. Dünya Savaşı'nda Avrupa'nın ortasında kitapları yakılırken Latin Amerika'ya kaçmak zorunda kalmıştı. Ve trajik bir şekilde hayatına son vermiştir.
Sayısız esere imza atan Zweig'in en sevdiğim kitapları bir üçlemesidir. Biyografilerini yazdığı 9 yazarı öylesine derin bir kavrayışla anlatır ki; hem edebiyatçı hem de insani yönlerini ele aldığı kişilerle büyük bir yolculuğa çıkarsınız. Üçleme size yeni kapılar açacaktır. Bu büyük yazarları daha yakından tanıma ve okumadığınız kitaplarına bir an önce ulaşma isteği.
Üç Büyük Usta'da "Toplumun romanını yazan" ve kendi gücünü dünyaya kabul ettirmek isteyen Balzac, "ailenin romanını yazan" ve döneminin İngiliz kültürüyle özdeşleşen Dickens, "bireyin romanını yazan" ve yaşamla ölüm, dehayla çılgınlık arasında gidip gelen Dostoyevski karşımıza çıkar.
Kendileriyle Savaşanlar'da Hölderlin, Kleist ve Nietzsche var. Bu üç yazarın yaşamlarının ortak yanı bitmek bilmeyen bir iç mücadeleyi sürdürmeleridir. Bu yaşamlarının birer tragedya olarak sürüp, öyle sona ermesine neden olmuştur.
Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar'da pek çok açıdan birbirinden farklı üç yazarın, Casanova, Stendhal ve Tolstoy'un hikâyesini anlatır. Kitabın önsözünde belirtildiği gibi; Zweig bu üç ismi "Kendi Ben'lerinin dünyasını evrene açmayı, sanatlarının en önemli görevi görmek" ortak paydasında buluşturuyor.
İş Bankası Yayınları'ndan bulacağınız Zweig'ları Can Yayınevi alışageldiğimizin dışında farklı bir isimle bugünlerde yeniden bastı.
Japon yazar Haruki Murakami verimli bir edebiyatçı. Tam ne okuyayım var mı yeni bir kitap dediğinizde bitiveriyor. Listedeki yeni kitabı Karanlıktan Sonra her zamanki gibi sıradan bir hikayeyi anlatırken sakin ve basit uslübuyla şaşırtacaktır. Onun yanına diğer kitaplarından eklemeye ne dersiniz: Yaban Koyununun İzinde, Zemberekkuşu'nun Güncesi, İmkânsızın Şarkısı, Sınırın Güneyinde-Güneşin Batısında, Sahilde Kafka, Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu, 1Q84, Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları, Koşmasaydım Yazamazdım, Uyku, Kadınsız Erkekler, Sputnik Sevgilim ve Tuhaf Kütüphane
Sırada Portekizli yazar Jose Saramago var. Mevcut düzenle çatışan, yazılarında virgül ve noktadan başka işaret kullanmadı. 7 yıl önce ölen ünlü yazarın listedeki kitabı Körlük.
"Haklısınız, gözlerimiz görmemeye başlamazdan önce bizler zaten kör olmuştuk, korku bizi kör etmişti, aynı korku yüzünden körlüğümüz sürüp gidecek."
"Yapacağımız her hareketten önce ciddi olarak düşünmeye başlasak, vereceği sonuçları önceden kestirmeye çalışsak, önce kesin sonuçları, sonra olası sonuçları, sonra rastlantısal sonuçları, daha sonra da ortaya çıkması düşünülebilecek sonuçları düşünmeye kalksak, aklımıza bir şey geldiğinde, bulunduğumuz yere çakılır, hangi yöne olursa olsun bir adım bile atamazdık."
Bu satırlar sizi etkilediyse öteki kitaplarını da es geçmeyin: Kabil, Filin Yolculuğu, Kopyalanmış Adam, Mağara, Çatıdaki Pencere, Bütün İsimler, Pencere...
GÖZDEN KAÇMASIN
Listenin dışında gözden kaçırılmayacak yeni ve iyi kitaplarda çıktı. Şimdiki Zaman Beledir; Derya Bengi'nin hazırladığı 50'li yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük, o yılların gazete ve dergi sayfalarının eşliğinde keyifli bir çalışma. Demokrat Parti'nin iktidara geldiği yıllarda Türkiye'nin halleri.. Edebiyat çevrelerinden işçilere, sanat dünyasından sokağa oradan politik ortama kadar o günün insanlarının bakış açılarıyla hacimli ve doyurucu bir fotoğraf
Tarihçi İlber Ortaylı Türklerin Altın Çağı kitabında, Asya'nın bozkırlarından Avrupa'nın içlerine kadar ilerleyen ve dünya tarihine adını yazdıran Türkler'in muhteşem yıllarını anlatıyor.
Hıfzı Topuz'un Şanlı Kanlı Yıllar kitabı, Osmanlı'nın gerilime dönemine denk gelen III. Murat ve III. Mehmet dönemlerini ele alıyor: Büyük zaferlerden sonraki büyük yenilgiler ve çöküntüler... 40 yıla sığan önemli olayların arkasındaki gerçekler roman kurgusuyla anlatılıyor.
Akademisyen ve tarihçi Özlem Kumrular verimli bir yazar. Kösem Sultan, Türk Korkusu, İslam Korkusu, Kanuni kitaplarından sonra Osmanlı Sarayı'na giriyor. Kadınlar Saltanatı'nın 16. Yüzyıldaki iki önemli ismi Nurbanu ve Safiye Sultanlar biyografileriyle Haremde Taht Kuranlar kitabında...
1001 Gece Masallarını kim bilmez ki; Arap kültürünün dünyaya en büyük armağanıdır. Çocukluğumuzdan beri yanı başımızdadır. Ya bir okuma kitabında, ya bir köşe yazarının alıntısında, ya da ailenin büyüklerinin dilindedir. Nice yazar çizer etkilenmiştir o külliyattan. Fantastik dünyası Batı'da sayısız sinema ve çizgi filme, kitaba konu olmuştur. Balesi sahneye konmuş operetler yazılmıştır. Doğu'daki Araplar'ın 1001 Gece Masalları'na şimdi Batı'daki Araplar'ın yani Endülüs'ten bir karşılık geldi. Yüzbir Gece Masalları... Alman araştırmacı Claudia Ott'un bir sergide rastlayıp bulduğu eser Türkçe'ye çevrildi.
Bedenin gıdası deniz, kum ve güneşse, beynin gıdası da kitaplar. O halde iyi tatiller ve iyi okumalar....