Amatör ve Sportif Olta Balıkçılar Derneği Başkanı Mustafa Er, balıkların oksijen yetersizliği nedeniyle su yüzeyine çıkmak zorunda kaldığını belirterek, olayın derinlemesine araştırılması gerektiğini ifade etti. Başkan Er, balık ölümlerinin artmasının başlıca nedenlerinden birinin, patates üreticilerinin kullandığı kimyasal atıkların suya karışması olduğunu söyledi. Ayrıca bazı amatör balıkçıların elektrikli şok kullanmasının da balık ölümlerini artırdığına dikkat çekti. Bu tür uygulamaların balık popülasyonunu olumsuz etkilediğini vurgulayan Er, daha sıkı denetimlerin yapılması gerektiğini belirtti.
Er, su seviyesinin düşmesinin, balıkların yavrulama döneminde yeterli alan bulamamalarıyla sonuçlandığını ve bunun da balıkların doğal döngüsünü bozduğunu söyledi.