Kırşehir'de çocuk yaşta babasının yanında çırak olarak marangozluğa başlayan 69 yaşındaki şehrin son Ahilerinden Nurettin Işıla 60 yıldır işini aşkla sürdürüyor. Birçok marangoz atölyesinin gelişen teknolojiyle birlikte kapısına kilit vurduğu Kırşehir'de mesleğin son temsilcilerinden olan marangoz ustası Nurettin Işıla baba mesleğini devam ettirmek için büyük mücadele veriyor. Kırşehir'in tarihi Uzun Çarşısında küçük bir dükkânda sanatını icra eden Işıla, ahşap ürünlere talebin az olduğunu, oklava yaparak ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi.
"BİR OKLAVAYA TUTUNDUK"
Dedesinin mesleğinin uzun süre babası tarafından da sürdürüldüğünü belirten 69 yaşındaki Işıla "Kırşehir'in son marangoz ustalarından biriyim. İlkokul yıllarından beri bu işi yapıyorum. Dede mesleği bu. Ömrüm vefa ettiği ve gücüm yettiği sürece mesleğimi devam ettireceğim. Son yıllarda sanatçımız ilgi görmüyor. Biz de artık ev hanımları için yaptığımız ve satışı daha verimli olan oklavalara tutunduk. Ekmek paramızı oklavadan çıkarır olduk. Ancak ne olursa olsun işimi severek yapıyorum. Bugün dünyaya gelsem yine marangoz olmak isterim" dedi.
"MESLEK YOK OLUYOR"
Mesleği devam ettirecek çırak bulunmadığını belirten Işıla, "Gençler toza toprağa dokunmak istemiyor, masa başı iş istiyor, marangozluğu meslek olarak görmüyorlar. Bugün bu memleketin terziye, aşçıya, berbere, tamirciye, sıvacıya, kalıpçıya, demirciye, marangoza ihtiyacı var. Marangozluk devam ettirilmesi gereken bir meslek. Tahta ile yapılan malzemeler daha sağlıklıdır." dedi.