Tarım Makineleri Derneği (TARMAKDER) ve Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) ortaklığında ve bir traktör firmasının ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresinin 35'incisi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünde yapıldı.
Kongrede yapılan konuşmalarda tarımın dünü, bu günü konuşuldu. Tarımsal alanda faaliyet gösteren bir firmanın genel müdürü Memiş Baran, Türk tarımının dünyada çok önemli bir konuma geldiğine dikkat çekti. Baran, firma olarak Tarım için önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi.
YAPTIĞIMIZ İŞLERİN NE KADAR DEĞERLİ OLDUĞUNU BİLİYORUM
Baran, "İnandığım ve severek yaptığım işin ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tarım olmazsa olmaz. Tamamen tarıma dayalı bir şirketiz. İşimiz ve gücümüz tamamen tarım. Bu konuda ciddi yatırımlar yapıyoruz" dedi.
DÜNYA ARTIK AVUÇLARIMIZIN İÇERİSİNDE
Şirketlerimizin gelecekteki vizyonu tohumu toprakla buluşturup mutfaklara varıncaya kadar bu yolculukta var olmak istiyoruz diyen Baran, "Bizler bu yönde yatırımlar yapıyoruz. Dünya o kadar küçüldü ki artık avuçlarımızın içerisinde. Birde hızla çoğalan günümüz var. Ama olmasını istemediğimiz ve dünyanın gerçekleri savaşlar, pandemi, salgın hastalık, kuraklık gibi olumsuzluk var ki gelecekte tarımın ve gıdanın ne kadar değerli olacağını bizlere gösteriyor. Mesleğim gereği dünyanın birçok ülkesini ziyaret etme fırsatını buldum. İşimiz gücümüz tarım olunca tarım ve tarım ekipmanları incelemeleri yaptım. Ülkemizde hepsi bir arada deriz. Hepsi bir arada olan ülke sayısı çok fazla değil. Bunlardan bir tanesi de bizim ülkemiz. Değerli bir ülkemiz var. Toprağımız, enerjimiz var" şeklinde konuştu.
SEKTÖR OLARAK PROBLEMİMİZ VAR
Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Baran, "Bizim sektör olarak bir problemimiz var. Biz bu problemi çözemezsek tarımı gelecekte kabul edilen meslekler grubuna sokamazsak gelecekteki gıda krizinde aksamalar yaşanacaktır. Biz grup şirketleri olarak kapıları sonuna kadar açtık. Üniversitelerimize destek olmaya hazırız. Biz sizlerden stajyer öğrenci istiyoruz. Biz onları yetiştirelim. Tarımın gelecekte nasıl bir hayati önlem olacağını anlatalım. Biz bunları anlatmazsak ülkemizde topraklarımız kuraklaşıyor. Bilinçsiz ilaçlama, kimyasal gübreler, yanlış tohum ekmeler, su kaynaklarımızda problemler var. Bizim tarımda artık bilimi teknolojiyi kullanmamız lazım" dedi.
GENÇLERE YATIRIM YAPMAK İSTİYORUZ
Gençlere yatırım yapmak istediklerini ifade eden Baran, "Artık tarımı, teknolojiyi, bilimi bir arada kullanmak istiyoruz. Çünkü benim bizzat coğrafyamda yaşadığım iklim değişiklikleri topraklarda değişimler oluştu. Bu işe artık profesyonellerin el atması lazım. Artık şirketlerimizde üniversite mezunu gençlerle çalışmak istiyoruz. Bunun içinde yatırım yapmak istiyoruz. Bu konuda sizlerden de destek bekliyoruz. Çünkü gençlerimiz tarıma ilgi duymuyor. Tarım artık kazma ile kürek ile yapılmıyor. İleri teknolojiler kullanılıyor. Artık el değmeden üretiliyor, toplanıyor ve paketleniyor. Tarımsal yatırımları artırarak sürdürmek istiyoruz. Biz tarımı seviyoruz. Biz şirketlerimizde tamamen üniversite mezunu gençler çalıştırmak istiyoruz" diye konuştu.