Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde 2015 yılında bir fikir olarak ortaya çıkan ve 2016'da Eğitim Fakültesinde pilot proje olarak uygulanmaya başlayan "Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Projesi" (AYDEP), bugün geldiği noktada Türk Patent ve Marka Kurumundan patent alarak birçok üniversite ve eğitim kurumuna da örnek oluyor.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Eğitimde Kalite Güvence Sistemi kapsamında geliştirdiği AYDEP Öğrenme Yönetim Sistemi sayesinde salgından en az etkilenen kurumlardan birisi oldu. Salgının başlangıcında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde anında bütün dersler senkron (eşzamanlı/canlı/etkileşimli) eğitimler şeklinde yürütülmeye başlandı buna paralel olarak sistem öğretim elemanları ve öğrencilere asenkron (etkileşimsiz/dosya paylaşımlı) ders yapma fırsatı da sundu.
Özellikle pandemi sonrası, olağanüstü durumlarda eğitim hizmetlerinin aksamadan devam ettirilebilmesi için eğitim süreçlerinin yönetimini sağlayacak işlevsel yazılımlara ihtiyaç olduğu daha net anlaşılmıştı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu süreci kontrol altında tutarak öğrencilerin eğitimlerine ara vermeden devam etmesini sağladıklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya SABAH'a şu açıklamaları yaptı:
"AYDEP SAYESİNDE PANDEMİ SÜRECİNDE EĞİTİME HİÇ ARA VERİLMEDİ"
"Fiziksel eğitimin yapılmasının mümkün olmadığı bu dönemde öğrenci ile öğretim elemanı arasında AYDEP sayesinde önemli bir bağ kurduk. Öğrencilerimiz bu dönemde eğitimlerine kesintisiz olarak devam etti. Yükseköğretim sistemine kalite getirmek için 2015 yılında Eğitim Fakültemiz tarafından pilot olarak uyguladığımız AYDEP, bugün uzaktan eğitim sistemine bir model haline geldi. Koronavirüs Salgını nedeniyle üniversitemizin tüm birimlerinde kullanılan AYDEP ile birlikte üniversitemizin misyonuna yönelik bir amacı daha hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyduk''.
ÖĞRENCİ ODAKLI BİR EĞİTİM MODELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geliştirdiği AYDEP öğrenci merkezli oluşu ve yeterlik temelli bir yapıya sahip olmasıyla da ön plana çıkıyor. Sistem öğrenci için planlamayı kolaylaştırıyor, iletişimi destekliyor ve kolay erişilebiliyor. Rektör Karakaya şöyle devam etti:
"Geliştirmiş olduğumuz AYDEP, öğrenci merkezli bir eğitimdir ve yeterlik temelli hiyerarşik yapıya sahiptir. Program yeterlikleri ile derslerin öğrenme çıktıları arasında bir uyum sağlanmaktadır. Zengin öğretim materyali ve etkileşimli öğretim ortamına sahip olan AYDEP, akreditasyon standartlarına da uygun durumdadır. AYDEP öğretim sürecinin yönetiminde gerekli tüm modüllere sahiptir ve bütünleşik bir öğrenme yönetim sistemidir. Hem örgün hem de uzaktan eğitimde kullanılmak üzere tasarlanan sistem ile eğitim süreçlerinin tamamını kayıt altına alarak öğrencilerimizin emeğine sahip çıkıyoruz''.
AYDEP PATENT ALDI
Kaliteli eğitimi ve öğrenci yeterliliğini hedef alarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından hazırlanan ve üniversitenin tüm bölümlerinde uygulanmaya başlayan Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesi (AYDEP), Türk Patent ve Marka Kurumundan patent alma başarısı da gösterdi. AYDEP ülkemizdeki bu alandaki ilk yerli yazılım olma özelliğini taşıyor.