2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı kapsamında Kırıkkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından eğitim faaliyetlerine katkı ve vatandaşlarda farkındalık oluşturulması amacıyla Cumhuriyet Meydanına Afet Eğitim Çadırı kurdu. Eğitim çadırını ziyaret eden Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, Kırıkkale'de en büyük riski endüstriyel afetler oluşturduğuna işaret ederek, afet konusunda her türlü tedbirlerin alındığına işaret etti.
1176 KİŞİ AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLDU
Afet Eğitim Seferberliği" kapsamında AFAD İl Müdürlüğü ekiplerince Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda kurulan çadırda, arama kurtarmada kullanılan malzemeler sergilendi. Vatandaşlara el broşürü dağıtılarak bilgilendirme yapılan çadırda, önceki yıllarda yaşanan afetlerle ilgili görsellere de yer verildi. Ziyaretlerde özellikle Kırıkkale'de 1997 yılında MKE Mühimmat Fabrikası TNT atölyesinde meydana gelen büyük patlamanın fotoğrafları dikkatle incelendi. Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, AFAD İl Müdürü Mahmut Coşkun eşliğinde çadırı ziyaret ederek, AFAD personeli ve gönüllülerinden eğitimler ve gönüllülük sistemi hakkında bilgi aldı. Ziyarette eğitim çadırında bulunan gençlerle de sohbet eden Vali Sezer, afet konusunda bilinçli olmaları tavsiyesinde bulundu. AFAD İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanında açılan eğitim çadırının bir hafta süreyle açık kalacağı bildirildi. Diğer taraftan Kırıkkale'de AFAD gönüllüsü sayısının 1176'ya yükseldiği bildirildi.
EN BÜYÜK RİSK ENDÜSTRİYEL AFETLER
2021 yılının afetle ilgili bilinçlendirme yılı olduğunu hatırlatan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer "Bu kapsamda ilimizde de yoğun bir çalışma yürütüyoruz. İlimiz deprem konusunda çok büyük risk taşıyan iller arasında yer almasa da, bizim en büyük risk olarak gördüğümüz özellikle teknolojik afet olarak değerlendirdiğimiz endüstriyel afetler. Daha önce de Kırıkkale bunu 1997 yılında ağır bir şekilde tecrübe etti. Bunun için onunla ilgi olarak afet riskini azaltma koordinasyon programımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan afet gönüllülerimizin sayısını artırıyoruz, diğer taraftan afet eğitimlerini devam ettiriyoruz. Şuana kadar 80 bine yakın vatandaşımıza afet eğitimi verdik, hedefimiz afetle bilinçlendirdiğimiz kişi sayısını 200 bin. İnşallah pandemi vakalarının biraz daha azalmasıyla beraber hem yüz yüze eğitim, hem de alanda bire bir uygulamalı olarak yapacağımız eğitimler artarak devam edecek. Sene sonuna doğru ilimizin risk haritasını çıkartıp, hem bununla ilgili olarak alınması gereken tedbirleri daha net bir şekilde ortaya koyup bunu uygulayacağız, hem de başta afet konusunda bilinci artırma konusunda çaba sarf edeceğiz. İnşallah afetler yaşamayız, ama buna da hazırlıklı olmamız lazım. Bizim coğrafyamız bu tür risklere açık bir coğrafya, hep beraber gerekli tedbirleri alacağız.
EĞİTİMLER YIL BOYU SÜRECEK
2021 yılının "Türkiye Afet Eğitim Yılı" olarak belirlendiğini hatırlatan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun "Tüm illerimizde "Afet Eğitim Seferberliği" başlatılmıştır. Bu kapsamda yapılan eğitim faaliyetlerimize katkı sağlaması ve halkımızda farkındalık oluşturması amacıyla tüm illerimizde "Afet Eğitim Çadırı" kurulması istenilmiş olup, AFAD Başkanlığınca gönderilen 112 m2 ''Afet Eğitim Çadırı'' ilimiz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında kurulmuştur. Kurtarma aracı sergisi, resim sergisi, slayt sunumu ve afiş broşür dağıtımının yapılacağı eğitim çadırı 07-11 Haziran 2021 tarihleri arasında vatandaşlarımızın ziyaretine açık olacaktır. 2021 afet eğitim seferberliği kapsamında bu güne kadar ilimizde kamu ve özel sektör çalışanları üniversite ve orta öğretim öğrencileri, dernek ve vakıf üyelerine yönelik yapılan afet farkındalık eğitimlerinde toplam 66.974 kişi, camilerimizde Cuma namazı öncesinde yapılan eğitimlerde ise toplam 8.211 kişi olmak üzere il genelinde toplam 75.185 kişiye ulaşılmıştır. Müdürlüğümüz sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar ise 6.471 kişi tarafından izlenilmiştir. Tüm halkımıza yönelik olarak yapılan eğitimlerimiz yıl sonuna kadar devam edecektir" dedi.