Kayseri mutfağının tüm dünyaya tanıtılması için çalışmalar yapan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Gastronomi Günleri düzenledi. Türkiye'nin dört bir yanından katılımcıların olduğu Gastronomi Günleri'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, etkinlik ünlü şeflerden tam not aldı. 3 gün süren Gastronomi Günleri kapsamında ünlü şefler, yerel işletmeciler, kadın kooperatifleri, akademisyenler, paneller, söyleşiler, atölyeler, tiyatrolar, çocuk etkinlikleri, yarışmalar ve yöresel lezzetler Kayserililerle buluştu. Gastronomi günlerinde 3 gün boyunca 50'si yerel işletme, 30'u kadın kooperatifi, 10'u dernek ve üniversite kulüpleri, 3 farklı ilçe belediyesi ve 3 farklı kurumun yer aldığı 100 stant ile birbirinden özel etkinlikler yapıldı. Programda, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel 1 ton Kayseri mantısı dağıtımı da yapıldı.
BİRBİRİNDEN RENKLİ YARIŞMALAR DÜZENLENDİ
Yarışma alanında renkli görüntülere sahne olan yemek yarışmaları da düzenlenen Gastronomi Günleri'nde Liseler Arası Bireysel ve Ekip Kayseri Mutfağı Ana Yemek Yarışmaları, Ev Hanımları Yöresel Yemek Yarışması, Üniversiteler Arası Bireysel ve Ekip "Kayseri Mutfağı Ana Yemek" Yarışmaları ve Sucuk Ekmek Yeme Yarışması'nda da yarışmacılar hünerlerini sergiledi. Yarışma alanında ayrıca kuzu şov, pastırma doğrama şovu ve Down Sendromlu Özel Şefler Yemek Sunumları ile pastırmalı yumurta, sucuklu yumurta sunumu yapıldı.
PANEL VE SEMPOZYUMLARDA GASTRONOMİ MASAYA YATIRILDI
Gastronomi dalında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kreatif Şehirler Ağı Ulusal Listesi'nde yer alan Kayseri'deki Gastronomi Günleri programı kapsamında alanında uzman isimlerin ve akademisyenlerin konuk olduğu panel ve sempozyumlarda 'gastronomi' konusu masaya yatırıldı. Dr. Mustafa Ülker moderatörlüğünde Kemal Koçak, Sinan Yavuz, Hülya Tiritoğlu, Funda Cenik, Yunus Emre Özdemir, Ümit Yiğit'in konuk olduğu "Yerel Mutfaklarda Yenilikçi Yaklaşımlar" konulu panel gerçekleştirildi.
SÖYLEŞİLERLE KAYSERİ MUTFAĞINA KATKI SAĞLANDI
Söyleşilerde ise gastronomi şefleri ve çok özel konularla Kayseri mutfağına katkıda bulunuldu. Bu kapsamda, 'Sağlıklı Beslenmeyi İmkânsız Kılan Diyet Anlayışını Yok Etmeye Geliyorum' konulu Rabia Özaslan söyleşisi, 'Coğrafi İşaretli Ürünümüz Yamula Patlıcanı' konulu Doğa Çitçi'nin söyleşi ve atölyesi, 'Kayseri Yerel Mutfağının Pazarlanması' konulu Murat Bozok söyleşisi gerçekleştirildi.