Kayseri'de gelenek haline gelen ve kış hazırlıkları arasında sayılan ev yapımı salça sezonu açıldı. Salça sezonunun açılması ile birlikte ev hanımları da pazarlardan aldıkları salçalık domateslerle birlikte kazanların başına geçti.
ÖMRÜ SALÇA KAYNATMAKLA GEÇTİ
Kayseri'de 55 yıldır salça kaynatan Nevin Derebaşı, salçanın püf noktalarını SABAH'a anlattı. Melikgazi İlçesindeki Tavlusun Mahallesinde kuruduğu kazanlarda yıllarca salça kaynattığını belirten Nevin Derebaşı; "10 kilogram domatesten 1 kilogram salça çıkıyor. Bu yıl 800 kilo domatesi salça kaynattım. Yaklaşık 80 kilo salça üreteceğim. Bu salçaların bir kısmını kendi evimin ihtiyacı için ayıracağım. Kalan kısmını ise yıllardır benden salça alan müşterilerime satacağım. Bu sayede hem evimin salça ihtiyacını karşılıyorum, hem de ev ekonomisine katkı sağlıyorum" dedi.
LEZZETLİ SALÇANIN PÜF NOKTALARI
Salçanın iki farklı yöntemle üretilebildiğini belirten Nevin Derebaşı; "Kayseri'de biber ve domatesten iki tür salça yapılır. Salça yemeklere renk ve lezzet verir. Domates salçası yapmak için seçilen domateslerin kırmızı ve olgun olmasına dikkat edilmesi gerekir. Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. 10 kilo domatesten 1 kilo salça çıkar. Salça için alınan domatesler büyük bir kabın içine ayıklanır ve parçalara bölünerek doğranır. Kabın içinde birkaç gün bekletilir ve bekleme süresinde domates suyunu bırakır. İyice yumuşayan domatesler önce mikserden sonra süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak suyunun süzülmesi beklenir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı konarak karıştırılır ve cam kavanozlara konup serin bir yerde saklanabilir. Bir diğer yöntem ise kaynatarak suyundan arındırılmasıdır" diye konuştu.