Kayseri'nin İncesu İlçesinde başta coğrafi işaretli Kara Evrek üzümü olmak üzere Parmak, Gül, Buludu, Şireder, Çavuş, Karaser Karası, İldeş gibi 30 çeşit üzüm yetiştiriliyor. İlçede üzüm hasadı ile birlikte geleneksel usullerle gerçekleştirilen pekmez, pestil ve cevizli sucuk olarak ta bilinen kedi bacağı yapımına başlandı.
20 BİN TON ÜZÜM PEKMEZ OLUYOR
42 bin 500 dekar bağ alanıyla Kayseri'de bağcılıkta önemli bir yere sahip olan İncesu İlçesinde yılda üretilen 20 bin ton üzüm, sofralık ve şıralık olarak değerlendiriliyor. Mevsimin gelmesiyle ilçede ki hemen hemen her hanenin bağbozumu, şenlik havasında geçiyor. Ev önlerine kurulan dev kazanlarla birlikte önce şırası çıkarılan üzüm daha sonra kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.
PEKMEZİN SERÜVENİ
İncesu Karakoyunlu Mahallesi Aksu Bağları'nda üzüm üreticisi Ahmet Ayaz üzümün pekmeze olan yolculuğunu anlattı. Pekmezi bir çok aşamadan geçirdiklerini belirten Ahmet Ayaz; "İlk önce üzümlerimizi toplayıp evlerimizin önüne getiriyoruz. Daha sonra suyunu sıkıyoruz ve büyük kazanlara bırakıyoruz. Saatlerce ateşin üzerinde bırakıyoruz. Zahmetli bir çalışmanın ardından pekmez kıvamına geliyor. Pekmezimiz tamamen organiktir, hiçbir katkı maddesi yoktur, bütün hastalıklara da devadır" dedi.Üzümden Pekmeze giden uzun bir sürecin nasıl işlediğini geleneksel yöntemlerle anlatan üretici Ahmet Ayaz, ayrıca üzümden cevizli sucuk olarak ta bilinen kedi bacağı ve pestili de ürettiklerini belirtti.