Ekonomik alanda kalkınmasında önemli yer tutacak bir proje de, "Çorum İlinin Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Projesi" Çorum tıbbi aromatik bitki üretim merkezi haline getirilecek. 5 bin yıllık tarihe sahip olan Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa'ın bulunduğu Boğazkale, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış değerlerden biridir. Çorum için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın "Güdümlü Proje Desteği" kapsamında desteklediği projelerden biri de "Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) Projesi"dir. 2012 Yılı Güdümlü Proje Desteği Programı kapsamında toplam bütçesi 6.000.000 TL olan ve 4.500.000 TL'lik kısmı OKA tarafından hibe desteği ile finanse edilen, 24 aylık uygulama dönemi 18 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilen imza töreni ile başlayan Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayisinin uluslararası alanda rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji ile yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun kararları da dikkate alınarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmak teknoloji transferlerine yardımcı olmak ve yüksek ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak alt yapıyı sağlamak amacıyla 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'na istinaden, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğünün 10.05.2013 tarih ve 3775 sayılı izin yazısı ile kurulmuştur. İdare Binası ve Kuluçka Merkezi olarak yaklaşık 17.000 m2 arazi üzerine inşa edilen Teknokent, ileri teknoloji alanında çeşitli disiplinlere hitap eden, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün gelişmesini sağlayacak üniversite sanayi işbirliği mekanizmaları ve kurumlarını barındıran bir ortam sunmak, bu ortamda yer alan akademisyenlere, girişimcilere, şirketlere ve çalışanlarına uluslararası rekabet imkânı sağlayacak kalitede profesyonel teknopark hizmetleri sunmak ve Girişimciliği teşvik ederek yeni şirketlerin kurulmasını ve mevcut şirketlerin yeniliğe dayalı olarak büyümesini sağlamak misyonuyla, bir sanayi şehri olan Çorum başta olmak üzere tüm ülkeden gelecek firmalar aracılığıyla, katma değeri yüksek, nitelikli Ar-Ge faaliyetlerine ev sahipliği yapma kapasitesine sahip bir yapı olarak 2014 yılından beri hizmet vermektedir.
AROMATİK BİTKİ ÜRETİM MERKEZİ
Çorum'un ekonomik alanda kalkınmasında önemli yer tutacak bir proje olarak "Çorum İlinin Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Projesi" ile Çorum ilinin tıbbi aromatik bitki üretim merkezi haline getirilerek ilde yetişen önemli bitki türlerinin fide ve tohum ıslahını sağlamak, tarımsal araştırma çalışmaları ile TR83 Bölgesinin ekonomik ve tarımsal kalkınma potansiyellerini harekete geçirerek kırsal alanların cazibe merkezi haline gelmesi ve yoksulluğun azaltılarak köyden kente göçün azaltılması amaçlanmaktadır. Projede Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik ve Botanik Anabilim Dalı Başkanlığı, Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iştirakçi olarak yer almaktadır. Birden fazla kurumun işbirliği ile hayata geçirilecek bu proje Çorum'un tıbbi ve aromatik bitki üretim merkezi olması için önemli bir adım niteliğindedir. Toplam 3.035.554,55 TL bütçeli, 24 ayda tamamlanması planlanan projenin yüzde 75'i (2.276.665,90 TL) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak olup proje başvuru sahibi Çorum İl Özel İdaresi'dir. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın sağladığı Güdümlü Proje Desteği kapsamında destek verdiği bu ile Proje ile 2400 m2 serada tıbbi aromatik bitkilere ait fide üretim serası, 50 dekarlık açık alanda karabuğday üretimi ve 100 dekarlık açık alanda tıbbi aromatik bitkilerden Adaçayı, Lavanta, Kekik, Melisa, Ekinezya, Tıbbi Nane, Civan perçemi, Çörekotu, yetiştiriciliği yapılacaktır. Açık alanda üretimi yapılan ürünlerin özel sektör eli ile kurutulması ve paketlenmesi ile fidelerin pazarlara ulaştırılması sağlanacaktır. Sözleşmeli tarıma geçiş proje kapsamında yapılacak uygulamalar ile desteklenecektir. Çorum İlinde Tarımsal Araştırma potansiyelini ortaya çıkarılacaktır. Sözleşmeli tarım modeli ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği teşvik edilecek, böylelikle Çorum çiftçisinin elinde bulunan atıl durumdaki arazilerinin değerlendirilmesi sağlanacaktır. Çorum'da ekolojik tarımı canlandırma ve ekolojik dengenin korunmasına destek olunacaktır. Çorum il geneline gelir getirme özelliği yüksek olan bitki üretim deseni kazandırılacaktır. Böylece bölgede tohum fide ıslahını sağlayabilmek ülkemiz için gerekli olan endemik türlerin ve Çorum'a özel bitki deseninin korunmasını sağlamak, kırsal alanda istihdam sağlamak atıl durumda yer alan yabancı ve kadın işgücünü ekonomiye kazandırmak mümkün olacaktır.
ASKERLİK ŞUBESİ MÜZE OLDU
Çorum'un Mecitözü İlçe merkezindeki en önemli tarihi kalıntılardan bir tanesi olan Askerlik Şubesi Binası'nın yaklaşık 130 yıl önce, 1889 yılında İptidai Mektebi (ilkokul derecesi ) olarak yapıldığı, 1894 yılında ise Rüştiye Mektebine (Ortaokul
Derecesi) çevrilmiştir. Kullanılamayan durumdaki II. Abdülhamit dönemi eski Askerlik Şubesi'ne ait yapı, Mecitözü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan "Eski Askerlik Şubesi Restorasyonu Kültür Evi Kent Müzesi" başlıklı proje ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı "2010 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Geliştirme Kültürel ve Turistik Değerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve İyileştirme Mali Destek Programı" kapsamında desteklenerek restore edilmek suretiyle, kültürel turistik bir değer olarak, kültür evi ve kent müzesi olarak kullanılabilir duruma getirilmiştir. Restorasyon çalışmasıyla Kültür Evi içerisinde Geleneksel Kültür Sanatları Alanı, Yöresel El Sanatları Alanı, Kent Görsel Arşivi ve Kent Hafıza Merkezi, Müzik Eğitim Alanı ve Seminer Odaları tahsis edilmiştir. Böylelikle gerek Mecitözü İlçesi gerekse Orta Karadeniz Bölgesi açısından değerli ve tescilli bir kültür varlığı daha gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmıştır. Proje toplam bütçesi 886.656,62 TL olup, bu tutarın %75'i olan 664.992,47 TL Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilmiştir.
150 YILLIK KIŞLA EĞİTİM MERKEZİ OLUYOR
Osmanlı İmparatorluğu'nda 2. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı kaldırıldıktan sonra ordunun modernize edilmesi çalışmaları kapsamında dönemin "Meclis-i Şura"sı tarafından ülke genelinde redif askeri kışlaları kurulması kararının ardından 20. yüzyılın başlarında Çorum'un İskilip ilçesinde inşa edilen Redif Kışlası 150 yıllık bir geçmişe sahip. Özgün bir mimari ile tasarlanmış Meydan Mahallesi'nde yer alan İskilip Redif Kışlası, 720 metre kare alan üzerine taştan üç kat olarak inşa edilmiş, Balkan, Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında faal olarak kullanılmış ve 1945 yılına kadar kullanımı devam etmiştir. Bu tarihten sonra terk edilen bina yıkık bir vaziyette iken Kültür Varlıkları Koruma Kurulu himayesinde restore edilmesi gerekli görülmüştür. Restorasyon çalışmaları Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı "2016 Mali Yılı Teklif Çağrısı Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" dahilinde "İskilip İlçesi Misakı Milli İlkokulu Redif Kışlası 2017- 2018 Yıllara Sari Restorasyonu Projesi" ile desteklenmektedir. Mevcut ödeneği 2.895.328,48 TL olan Redif Kışlası restorasyon projesinin 793.758,07 TL'si Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından karşılanmaktadır. Proje ile kültürün araştırılması, korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması ile birlikte özgün kültürün başka kültürlerce de tanınması ve ekonomik girdi sağlaması ayrıca kültür turizminin gerçekleşmesinin ve etkinleşmesinin şartlarından biri olarak kültürel mirasın korunması ve tanıtılması amaçlanırken, restorasyonun tamamlanmasının ardından kışlanın şehir müzesi, modern bir halk merkezi gibi insanların sürekli yararlanabileceği bir merkez olarak kullanılması hedeflenmektedir.