Eylül ayı ortalarında başlayıp Ekim ayı sonlarına dek devam eden bağ bozumu döneminin oldukça zahmetli olduğunu belirten üreticiler, sabahın erken saatlerinden başlayıp akşama kadar topladıkları şıralık üzümleri geleneksel yöntemlerle ezip, elde ettikleri şırayla kazanlarda kaynatarak pekmez, çekçek, pestil ve cevizli sucuk yapıyor.
Kışlık yemişleriyle ünlü Hilvan'ın Ovacık Mahallesi'nde üreticilik yapan Hacı Şıldır, "Mahallemizin ana geçim kaynağı bağcılık ve fıstık bahçeleridir. Binlerce dönümlük arazilerimizde tahılın yanında üzüm ve fıstık bahçelerimiz var. Sofralık ve sirke üzümünün yanında en çok kış mevsiminde tüketilen yemişler için özel olarak yetiştirdiğimiz üzüm çeşitlerimiz mevcut. Sezon boyunca özenle bakımını yaptığımız üzümlerimizi geleneksel yöntemlerle ezip şırasını çıkardıktan sonra, kazanlarda kaynatıp pekmez, çekçek, pestil ve cevizli sucuk gibi yemişler yapıyoruz" dedi.
Yörenin en kaliteli yemişlerinin Ovacık'ta üretildiğini ifade eden bağ yetiştiricisi Hacı Şıldır, "Üzüm suyundan ürettiğimiz yemişler tamamen doğal olduğu için sağlık bakımından çok önemlidir. Siyah üzüm şırasının kaynatılmasıyla elde edilen ve kara pekmez olarak adlandırılan pekmezin kansızlık için çok faydalı olduğunu belirten üretici, sezonun başlamasıyla birlikte aldığımız siparişleri zor yetiştiriyoruz. Sezon sonuna doğru elimizde ürünümüz kalmıyor" diye konuştu.