Yaklaşık bir yıl önce göreve gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Diyarbakır'a adım attığı ilk günden bu yana kent merkezi ve ilçelerde hizmet götürmedik yer bırakmadı. Kentin altyapı ve üstyapı sorunlarını çözmek için gece-gündüz çalışan Atilla, Diyarbakır halkını sosyal belediyecilikle tanıştırdı. Geçen süre içinde kentin caddeleri asfaltlanırken, konforlu toplu ulaşım için adımlar atıldı, mahallelere ve okullara spor tesisleri kazandırıldı. Halkın nefes alabileceği yeşil alanları artıran Büyükşehir Belediyesi, hizmetleriyle halkın takdirini kazandı.
136 DEV PROJE
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 136 dev proje ile kent merkezi ve ilçelerde hizmetlerine devam ediyor. Kentteki yol çalışmalarına büyük bir önem veren belediye, kent merkezindeki yollar için şimdiye kadar 500 bin ton asfalt kullanırken, kırsal alanda ise bin 300 kilometrelik yol çalışmasını hayata geçiriyor. Şehrin önemli bulvar ve caddelerinde yol düzenlemesi, kaldırım ve bisiklet yolu çalışmalarına başlayan belediye, şehrin kent estetiğini ön planda tutmayı hedefliyor.
ŞEHİR GİRİŞİNE DÜZENLEME
Şehre yeni parklar kazandırmayı da hedefleyen belediye, 10 parkın yapımı için de çalışmalara başladı. Modern parkların yanı sıra şehrin dört ana girişinin Diyarbakır'a yakışır hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar yıl sonuna kadar tamamlanacak. Halk için büyük önem taşıyan mezarlıkları da unutmayan belediye, mezarlıkların çevre düzenlemesi çalışmalarını yıl içerisinde tamamlayacak. Şehir ulaşımında hizmetlerine yenilerini eklemek isteyen belediye, yeni otobüs alımları, seyahat konforunun artırılması çalışmaları, akıllı trafik sistemi, 13 bisiklet istasyonu, akıllı durak ve cep durak yapımları, tabela ve sinyalizasyon sistemlerinin yenilenmesi gibi birçok çalışmayı hayata geçirip yıl içerisinde bitirmeyi planlıyor. Ayrıca 'Trafik Eğitim Merkezi ve Parkı' ile 'Bilgi Evleri' yaparak çocukların hizmetine sunulacak.
EKOLOJİK BİLİNÇ
Çevreci belediyecilik anlayışı ön planda tutan belediye, yenilebilir enerji merkezi, katı atık entegre tesisi ve ekolojik park projeleri ile Diyarbakır'ın ekolojik dengesini korumayı ve bu konuda kamuoyu bilincini geliştirmeyi hedefliyor. Kırsal alanda kalkınmaya destek amacıyla da 10 proje hayata geçiriliyor. Bunların başında kırsal alanda tarımsal amaçlı sulama tesisi ve gölet yapımı geliyor. Tohum merkezi, yumurta tavukçuluğu, meyve sebze bahçelerinin yapımı, organik tarım, ipekböcekçiliği, arı yetiştiriciliği, mandıra işletmeciliğinin desteklenmesi ve geliştirilmesi gibi projeler birer birer hayata geçiriliyor.
DİYARBAKIR'I BU ŞEHİRDE YAŞAYANLARLA YÖNETECEĞİZ
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, göreve geldiği ilk gün "Her Şey Çok Güzel Olacak" dediğini hatırlatarak, "Bunun için hükümetimizin destekleri ve belediyelerimizin imkanları çerçevesinde çalışmalarımızı planlıyor ve uyguluyoruz. Şehrin en acil işlerini ilk etapta tamamlayıp bu şehrin güzel ve kadirşinas insanlarına yakışır bir şehri meydana getirmek için gayret ediyoruz" dedi. Yatırımları yaparken Diyarbakırlıların görüşlerini dikkata aldıklarını belirten Atilla, "Şehrin insanlarına kulak veriyoruz. Masa başında kararlar alıp uygulamıyoruz. Hemşerilerimizle birebir görüşerek ve farklı iletişim araçlarını kullanarak belediyecilik hizmetleri hakkında görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bu konudaki ilkemiz belli; 'Bu Şehri Bu Şehirde Yaşayanlarla Yöneteceğiz'. Bu ilkemiz doğrultusunda talep ve istekleri alıyor, imkanlarımız çerçevesinde en kısa zamanda taleplere karşılık vermeye çalışıyoruz. Belediyeciliğin her alanında faaliyet göstermek için yeni projeler geliştiriyoruz" diye konuştu.
İLÇELERE YENİ TESİSLER
Büyükşehir Belediyesi Bismil ve Ergani ilçelerine modern otogarlar inşa etmek için çalışma başlattı. Bismil'de tamamlanan Koordinasyon Merkezi'nin yanı sıra Eğil ve Hani ilçelerinde de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezleri açılacak. Ayrıca ilçelere çocuk kreşleri, kadın destek merkezleri yapmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, Eğil ve Ergani ilçelerine bu yıl içinde birer Kültür Merkezi kazandırmayı da hedefliyor.
Modern kent meydanı yapılıyor
Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların
sosyal,
kültürel ve ticari
amaçlarla kullanması
için Kent
Meydanı inşa ediyor.
Kayapınar
ilçesi Peyas
Mahallesi'nde toplam 67 bin
metrekare alan üzerine inşa
edilecek Kent Meydanı'nın,
31 bin 500 metrekaresi yeşil
alan olacak.
Turizm zabıtası görev başında
UNESCO Kültür Mirası Listesi'ndeki tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri'nin yanı sıra çok sayıda eser bulunan kentte Turizm Zabıtası birimi oluşturuldu. Yabancı dil bilen zabıtalar, yerli ve yabancı turistlere kenti tanıtıyor.
Protokol yolu yeniden düzenleniyor
Bağlar ilçesinde yeni havaalanına giden protokol yolundaki trafiği hızlandırmak için Kamışlo Bulvarı ile Çevlik, Mehmet Uzun ve Orhan Doğan caddelerini yeniden düzenleniyor. Proje ile 8.5 km'lik bulvar, cadde ve kaldırımlar yenileniyor, orta refüjler yeşillendiriliyor, bisiklet yolları yapılıyor.
Çocuklar için sinema günleri
Büyükşehir Belediyesi çocuklara
karne hediyesi
olarak düzenlenen
ücretsiz sinema
günlerini geleneksel
hale getirdi. Her ay
düzenlenen sinema
günleri çocuklar ve
yetişkinlerden yoğun
ilgi görüyor.
Yaz spor okullarıyla çocuklara hizmet
Çocukları spora teşvik etmek amacıyla 4 farklı branşta (futbol, yüzme, kort tenisi, masa tenisi, satranç, jimnastik, dart, basketbol, voleybol, karate, taekwondo, kick boks, halk oyunları ve atletizm) Yaz Spor Okulları düzenledi. Yaz Spor Okulları'ndan 2 bin 820 çocuk faydalandı.
Hazar Gölü'nde Yaz Kampı keyfi
Diyarbakır Büyükşehir
Belediyesi, imkanı
olmayan ailelerin
çocuklarına
yönelik Hazar
Gölü'nün kıyısında
bulunan Elazığ'ın
Maden ilçesinde
Çocuk Yaz Kampı düzenledi.
Her hafta yenilenen gruplarla
devam eden Çocuk Yaz Kampı
8 hafta sürdü. Kamptan 700
çocuk faydalandı.
İkram çeşmesinden ücretsiz çorba
Dicle Üniversitesi
Poliklinikleri,
Diyarbakır Gazi
Yaşargil Eğitim
ve Araştırma
Hastanesi,
Selahattin Eyyubi
Devlet Hastanesi
Kadın Doğum ve Çocuk
Hastalıkları Hastanesi önünde
kurulan İkram Çeşmesi ile
halka ücretsiz çorba ikramı
yapılıyor.
Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi
DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Eğil'de, Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesini hayata geçirildi. Tesis 114 milyon 888 bin TL'lik yatırımla hayata geçirildi. Eğil'in girişinde yer alan ve yaklaşık 6.5 dönüm arazi üzerine kurulan tesiste her gün bin 500 metreküp su arıtılıyor.
Mahalle ve okullara 46 spor sahası
Büyükşehir Belediyesi'nin
şehirde yaşayan
genç yaşlı
her yaştan vatandaşı
spora teşvik
etmek amacıyla
kentin farklı
mahallelerinde
24, okullarda ise 22 olmak
üzere toplam 46 basketbol,
voleybol, tenis ve futbol sahasını
inşa etmek için çalışma
başlattı.
Gönüle giden yol...
2017'de altyapı hizmetlerine önem verdiklerini kaydeden Atilla şunları söyledi: "Diyarbakır'ın önemli bir ticaret ve sanayi şehri olması için çalışıyoruz. Bu şehir ruhu olan şehirdir. Bu şehrin ruhuna uygun ruhu olan bir belediyeciliği de hayata katmak istiyoruz. Bir mahallenin yolunu yapmak en temel görevimizdir, bundan şüphe yok ancak yolun çıktığı mahalledeki hemşerilerimizin gönlüne de bir yol yapmak lazım. İşte tam burada o ruh devreye giriyor ve diyoruz ki 'Biz Gönüllere Giden Yolu da İmar Ediyoruz'. Bu düşünce ve halis niyetle çalışıyoruz"