Orman ve Su İşleri Şırnak Şube Müdürlüğünce, yaban hayatındaki çeşitliliği tespit etmek amacıyla yerleştirilen fotokapandan çizgili sırtlan görüntüsünün elde edildiği bildirildi.
Orman ve Su İşleri Şırnak Şube Müdürü Orhan Kalay, yaptığı açıklamada, bölgedeki yaban hayvanları çeşitliliğini tespit etmek amacıyla yerleştirilen fotokapandan 7 Nisan tarihinde çizgili sırtlan görüntüsü elde edildiğini kaydetti.
Fotokapandan elde edilecek diğer fotoğraflardan "Şırnak Yaban Hayatı Fotoğraf Sergisi" açmayı planladıklarını bildiren Kalay, şunları söyledi:
"İlimiz, biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip olup özellikle bölgemizin bakir alanlarındaki canlı türlerinin ve ekosistemlerin korunması, müdürlüğümüzün öncelikleri arasında yer almaktadır. Bölgemizdeki yaban hayvanlarının görüntülenmesi ve doğal olarak yaşadıkları alanların tespit edilmesi, bu türlerin korunmaları açısından önem arz etmektedir.
Bu kapsamda başlattığımız Şırnak ilindeki yaban hayvanlarının tespiti ve görüntülenmesine yönelik arazi ve fotokapan çalışması başarıyla sürdüyor. Ayrıca bölgemizde yapılan yaban hayvanı türlerine yönelik ilk tespit ve ilk fotokapan çalışması olma özelliğindedir. Bu çalışma sonucunda İlimiz genelindeki bu bölgeleri koruma statüsüne kavuşturmak ve ayrıca müdürlüğümüzce yerel ve ulusal düzeyde Şırnak Yaban Hayatı Fotoğraf Sergisi yapmayı planlanmaktayız."
Nadiren görülüyor
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik, çizgili sırtlanın soyu tükenmekte olan ve Türkiye'de Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde nadiren görülen bir hayvan olduğunu söyledi.
Batman'ın Gercüş ilçesinde 3 yıl önce ölü bir sırtlan bulunduğunu anlatan Biricik, "Bu hayvanın yaşam alanı doğal bozkırlar, kayalık bölgeler, özellikle kuru vadiler buraları tercih ediyor. Gece çıkıyor, leş ve bulabildiği hayvansal atıklarla besleniyor. Ekolojik açıdan bakıldığında bunlar tıpkı akbabalar gibi doğanın çöpçüleri. Korunması gereken hayvanlar" diye konuştu.