Eskiapazar ilçesinin 3 km batısında bulunan Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı ve Beytarla köyüleri kapsayan alanda 2003 yılında definecilerin kaçak kazı yaptığı sırada jandarma baskını sonrası ortaya çıkan ve yapılan kazı çalışmalarıyla "Batı Karadeniz'in Zeugmas"ı olarak adlandırılan Hadrianopolis Antik Kentinde kazı çalışmaları devam ederken, son olarak, milattan sonra 5. yüzyıla ait Hz. Süleyman'ın at üzerinde şeytanı mızraklarken betimlendiği bir amulet (muska) gün yüzüne çıkarıldı.
2003 yılında kaçak kazı yapıldığı sırada bulunan ve Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan ve Budaklar köyünde MÖ 1. yüzyıldan MS 8. yüzyıla kadar yaşamın olduğu tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın başkanlığında kazı ve restorasyon çalışmaları devam ederken, milattan sonra 5. yüzyıla ait Hz. Süleyman'ın at üzerinde şeytanı mızraklarken betimlendiği bir amulet (muska) gün yüzüne çıkarıldı.
Kazılarda son olarak milattan sonra 5. yüzyıla yüzyıla ait, Hz. Süleyman'ın at üzerinde şeytanı mızraklarken betimlendiği bir amulet (muska) gün yüzüne çıkarıldığını belirten.Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş bu eserin Anadolu arkeolojisi için çok önemli bir keşif olduğunu belirterek, "Daha önce bu coğrafyada benzer örneklere rastlanmamıştı. Bu bir muska olarak kullanılan kolye ucu ve her iki tarafında yer alan yazıtlar ile üzerindeki betimlemeyle dikkat çekiyor. Amulet üzerinde Hz. Süleyman, bir at üzerinde elinde mızrakla şeytanı alt ederken resmedilmiş. Üç kutsal dinde de Hz. Süleyman önemli bir figürdür. Tevrat ve Kitab-ı Mukaddes'te hükümdar olarak anılırken, İslam'da peygamber olarak da kabul görmektedir. Hz. Süleyman'ın bu kolyede betimlenmesi bizleri oldukça şaşırttı ve eserin Anadolu arkeolojisi için önemini gözler önüne serdi. Kolye üzerinde, 'Rabbimiz kötülüğü yendi' ifadesi yer alıyor. Daha önceki kazılarımızda burada bir süvari birliğinin varlığını somut verilerle tespit etmiştik. Hz. Süleyman, aynı zamanda orduların komutanı olarak bilinir. Hadrianopolis'teki Roma ve Bizans dönemine ait süvariler için de bir koruyucu figür olarak düşünüldüğünü anlıyoruz" ifadelerini kullandı. Eserin arka yüzünde ise Azrail, Cebrail, Mikail ve İsrafil olmak üzere dört kutsal meleğin isimlerinin yer aldığını aktaran Çelikbaş, "Anadolu arkeolojisinde bugüne kadar bu amulete benzer bir örneğe rastlanmamıştır. Yalnızca benzer bir betim, Filistin'in başkenti Kudüs'te ortaya çıkarılmıştır. Bu iki uzak coğrafyada benzer eserlerin bulunması, Hadrianopolis'in antik dönemde önemli bir din merkezi olduğuna işaret ediyor" dedi. Yapılan statik grafik analizlere göre amulet, M.S. 5. yüzyıla tarihlendirildi. Bu keşfin Anadolu'nun tarihi ve dini önemini bir kez daha gözler önüne serdiği ifade edildi.