Tarım ve Orman Bakanlığının, tarım üretimini artırmak, gençlerinde bu üretime katkı sağlamak amacıyla verdiği, Genç Çiftçi verdiği hibeden 2016 yılında yararlanan 42 yaşındaki 2 çocuk annesi Türkan Kuz kiraladığı bahçede 40 arı kovanı ile başladığı bal üretimini 100 kovana çıkardı. Ürettiği balı internet üzerinden büyük kentlere satan Kuz hem ailesine katkı sağlıyor, hem de vatandaşa kaliteli bal yediriyor.
Eskipazar'ın Büyükyayalar köyünde 2016 yılında kiraladığı bahçeye Tarım ve Orman Bakanlığının, Genç Çiftçilere verdiği destek projeden yararlanan 42 yaşındaki 2 çocuk annesi Türkan Kuz 40 kovanla başladığı bal üretimini 6 yılda 100 kovana çıkardı.
Allah devletimize zeval vermemesini söyleyen Kuz, "Çocuklarıma kaliteli bal yedirmek için çarşıdan, pazardan bal aldım ama kaliteli bal olmadıklarını gördüm. Gerçek kaliteli balın pahalı ve maddi durumları iyi olanların alabildiğini öğrendim. Biz niye üretip yemiyoruz düşüncesi ile açılan kurslara gittim. Kursta bu konuda devletimizin "Genç Çiftçilere" hibeleri olduğunu öğrendim. Bu programa başvurdum, aldığım hibe ile bal üretim işine başladım. Sağ olsunlar İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü de destek oldu. Daha iyi üretim nasıl yapabilirim konusunda İnternet üzerinden de araştırmalar yaptım. Bal üretiminde Türkiye'de başarı elde etmiş üreticilerle irtibata geçtim, onlardan çok faydalı bilgi aldım. Bu bilgiler sayesinde kendimi daha da geliştirdim"
Ülkemizin kalkınmasının üretimden geçtiğini belirten Kuz, "Buradan herkesi üretim yapmaya davet ediyorum. Ürettikçe ülkemiz kalkınacak ve halkımızın refah seviyesi yükselecek. Keşke bu tür projeler çok önceleri başlasaydı. Sağolsun hükümetimiz çiftçilerimize ve üreticilere katkı vermek için çeşitli projelerle uyguluyor. Böylece Türkiye üretmeye başladı. Herkesi üretmeye davet ediyorum. Biz ürettikçe kalkınacağız ve kazanacağız"
Bu işe 40 kovanla başladığını belirten Kuz, "6 yıl önce 30 bin lira destek ile 40 kovanla başladım. Şu an 100 kovanım var, ama anca 80 kovanından bal üretimi yapıyorum. Şeker pahalı Bulunduğum alan yer olarak çiçek ve kekiklerin bol olduğu bir alan. Arılarım yaban çiçeklerden, kekik çiçeklerinden, meyve çiçeklerinden alarak bal üretiyorlar. Tamamen doğadaki çiçeklerden alarak üretim yapıyorlar. Böyle olunca talep de çok oluyor. İnternet üzerinden ve alanların birbirine tavsiyesi ile satıyorum, sağ olsunlar balın tadını alan bir daha beni bırakmıyor. Hem vatandaşın kaliteli bal yediriyorum, hem de aile bütçeme katkı sağlıyorum, keşke daha evvel başlasaydım. Özellikle ev hanımlara şunu söylemek isterim gıda veya diğer konularda üretim amaçlı çeşitli kurslar açılıyor, bu kurslara katılsınlar, hem üretsinler, hem de aile bütçelerine katkı sağlasınlar. Arıcılık sayesinde borçlarımı kapattım, şükürler olsun Rabb'ime. Elimden geldiğince çocuklarıma ve evime yardım ediyorum, eşime destek oluyorum. İnsan hem devleti hem de kendisi için çalışmalı. Bu projeyi hayata geçiren Sayın Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederim. Tarıma Destek projeleri sayesinde Tarım üretimi daha da çok olacak"
Tüketicilere de uyarı da bulunan Kuz" Sağlıklı ve gerçek bal yemek istiyorlarsa kesinlikle bildikleri gerçek bal üreticilerden alsınlar, bazı reklamlarda 2-3 kavanoz balı ucuz fiyata satıyorlar bunlara itibar etmesinler veya seyyar satıcılarda araçları ile satılan kişilerden kesinlikle bal almasınlar sağlık bulacağım diye sağlıklarından da olurlar. Ucuz diye alıp sağlıklarından olmasınlar" dedi.
Ürettiği balın dışında polen ve propolisleri internet aracılığıyla Türkiye'nin dört bir tarafındaki müşterilerine ulaştıran Kuz, kovanların yanındaki bahçede çeşitli organik sebzeler de yetiştirerek, onları da satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.