İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar sonucu Safranbolu yöresinde sofralık domates olarak tüketilen "Maniye Domatesine " Coğrafi İşaret Tescili verildi. İl Müdürü Çetin Ayvalık Safran'dan sonra bir tarımsal ürüne daha Coğrafi Tescil işareti alındığını belirterek" Geçmişten günümüze 'Ata Tohumu' ürünlerimizin başında gelen Safranbolu Maniye Domatesi; etli ve dolgun yapısı, ince kabuklu, bol sulu oluşu ve damaklardan dinmeyen muhteşem tadıyla ilimizin en önemli tarımsal ürünlerinden biridir. Bugün ata tohumu, yerel ve yöresel çeşit olarak adlandırdığımız 'Maniye' aslında Safranbolu ilçemizde domatese verilen genel bir isimdir.
Safranbolu Maniye Domatesinin tohumlarının korunması, yetiştiriciliğinin devamlılığı, tüketicilerin ata tohumlarımızın önemi konularında bilinçlendirilmesi ve bu üretimlerin sürdürülebilirliği açısından önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında Safranbolu Kaymakamlığımız öncülüğünde, İl Müdürlüğümüz teknik ekibi çalışmalarıyla, 01.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapmış olduğumuz Safranbolu Maniye Domatesi Coğrafi İşaret tescil süreci tamamlanmış olup, Safranbolu Maniye Domatesi Coğrafi İşaret tescili almaya hak kazanmıştır.
Safranbolu ilçemizin eşsiz tarihi ve kültürel mirasının yanında bölgemizi tarımsal ürünleriyle de korumayı ve gelecek nesillere taşımayı misyon edinerek çıktığımız bu yolda Safranbolu Maniye Domatesi Coğrafi İşaret tescil başarımızın yanında, Safranbolu Çavuş Üzümü Coğrafi İşaret Başvurusu ilan aşamasında olup; Yenice Ihlamur Balı Coğrafi İşaret Başvuru çalışmaları ise devam etmektedir."
YOK OLMAK ÜZERE İKEN TEKRAR TÜRK TARIMINA KAZANDIRILDI
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık 2014 yılında Safranbolu ilçe müdürlüğü yaptığı sırada 2014 yılında yörenin yerli domatesi olan "Maniye", "Damak Tadı Dinmeyen Lezzet Maniye" isimli proje kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKKA) sağlanan kredi ile 9 köyde 45 çiftçi tarafından 100 dekar alanda yetiştirilmeye başlandığını belirten Ayvalık" "Bu domatesin tohumlarını yıllardır saklayan bir köylü olduğunu öğrendik. Tohumlara ulaştıktan sonra hemen bir proje hazırladık. Projemize BAKKA'dan destek aldık. Bu destekle 45 çiftçimizi belirleyip, belirlenen alanda üretime başlamış idik. Yok olmuş bir kültürümüzü tohumlarından yeniden yaşatmanın mutluluğunu duyuyoruz. Tescillenen bu domatesimiz ilçe ekonomisine de büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.