Öğrenciler 2021-2022 Eğitim yılının ilk yarısını tamamlayarak, 15 gün sürecek yarı tatiline girdiler. Pedagog psikolog Peri Dilbaz özellikle karnelerinde düşük not getiren çocukların ebeveynlerine seslenerek, asla başka ailelerin çocukları kıyaslamamalarını tavsiye ederken" Kış sömestrine giren çocuklar keyifli bir tatilin hayalini kuruyorlar. Bu keyfi ve beklentiyi bozacak düşük not ya da kötü karne karşısında ebeveynlerin üzüntülerini, çocuklara sağlıksız bir şekilde yansıtılmamalı. Karnelerindeki kırıklara karşılık alacakları tepkiden korkan çocuklar, kimi zaman kendilerine zarar verebilecek yöntemlere bile başvuruyor.
KARNESİNDE ZAYIF GETİREN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANMALIYIZ
Pedagog Psikolog Dilbaz ailelere 10 altın kuralı hatırlatarak şu tavsiyelerde bulundu: 1.Çocuk öncelikle, iyi olan notları için mutlaka pekiştirme yapmalı. 2. Ebeveyn, çocuğunun düşük notlarından ziyade iyi not aldığı derslerine odaklanmalı. 3. Çocuğu rencide edecek, özgüvenini düşürecek tutumlardan uzak durulmalı. 4. Asla başkalarıyla kıyaslanmamalı. 5. Çocuğunuzun neye ihtiyaç duyduğunu anlayın ve ona destek olun. 6. Notlarını etkileyen sebepleri anlamaya çalışın. 7. Kendi mükemmeliyetçi beklentilerinizin farkına varın ve bunu çocuğunuza yansıtmamak için uğraşın. 8. Tatil süresince çocuğunuzun dinlenmesine izin verin ve "ders çalış" baskısını yapmayın. 9. Düşük notun bir felaket olmadığını önce siz kabullenin ki, çocuğunuza yanlış bir algıyı aşılamayın. 10. Eğer öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, fiziksel bir engel gibi sorunların olduğunu saptarsanız bir uzmana başvurun.
BAŞARI İSE SÖZEL OLARAK ÖDÜLLENDİRİN
Notları güzel olan ebeveynlere de seslenen Pedagog, psikolog Dilbaz" Notları güzel olan çocukların ebeveynleri, çocuğu genelde ödülle desteklendiriyorlar. Başarının ödüllendirilmesinin başarıyı pekiştireceğini, ancak bunun illa maddi değeri olan bir ödül olmasına gerek olmadığını belirtmek isterim. Başarının sözel olarak ödüllendirilmesinin daha doğrudur. Öğrenciyi başarısı için takdir etmek, hediye alınmasından çok daha fazla cesaretlendirir, çocuğun motivasyonunu ve öz güvenini artırır. Ödül başarıyı artırırken cezanın çocuğun motivasyonunu düşürdüğünü belirtmek isterim. Ceza öz güvene ciddi zarar verir. Bu nedenle, ceza vermektense, notların düşük olmasının nedenlerinin anlaşılması, daha iyi olması için neler yapılabileceğinin konuşulması daha doğru olur. Notlar çocuğun başarılı veya başarısız olduğunun bir göstergesi değildir, çocuğa bu doğrultuda davranılmalı" dedi.
Tatil için de önerilerde bulunan Pedagog Psikolog Peri Dilbaz "Aile büyüklerine ziyaretler planlayın, aktivitelere katılmasını sağlayın. Çocuğunuzun dinlenmesine yardımcı olun. Tatilde doğal ortamları tercih edin. Tatili, görüşülemeyen arkadaş ve akrabalarla görüşmek için fırsata çevirin. Bilgisayarlardan biraz uzak kalmalarını isteyip, Çocuğunuza tatile başlamadan önce seveceği birkaç kitap okuması önerin. İlgilendiği bir konu hakkında yazı hazırlamasını önerin ki; Çocuğunuza bu şekilde hem isteyerek yapabileceği, bilgi dağarcığını artırabileceği hem de araştırma ruhunu aşılayabileceği bir imkanı sağlayın. Unutmayın aile ve akraba bağlarını kuvvetlendirerek eğlenceli, kültürel ve sportif aynı zamanda bilimsel ve eğitici bir tatil geçirmek elinizde" dedi.