Yüzölçümünün yüzde 70 i ormanlarla kaplı olan Karabük ilinde kilosu 30 ila 40 liraya satılan halk arasında kanlıca olarak anılan mantarları toplayıp aile bütçesine katkı vermek isteyenler ormanlara akın ediyorlar.
MANTAR 2 TEHLİKEYİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR
Sonbaharda ormanlarda doğal olarak yetişen, tercih sebebi nedeniyle ormanlarda yüzlerce kişi tarafından toplanan mantarın beraberinde de bazı tehlikeleri de getiriyor.
Tehlikelerden birinin zehirli ve zehirsiz olduğunu bilmeyen kişiler tarafından toplanan mantarların tüketildiğinde zehirlenme vakasının olması. Sonbahar aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan birinin de mantar zehirlenmesi olduğunu belirten Dahiliye uzmanı Dr. Harun Aslan, mantar zehirlenme vakalarının 2 ila 6 saat arasında ortaya çıktığını belirterek" İlk belirtiler yedikten 2 ila 6 saat sonra başlar. İlk bulgular ; Bulantı, kusma, Aşırı terleme, Uyku meyilli olmak, Bulanık görme, Vücutta kızarıklıklar oluşması, Tansiyon düşüklüğü, Nabızda artış, Ağızda metalik tat alma(tat bozukluğu)dur. Geç bulguları ise; Ateş, Karın ağrısı, Karaciğer yetmezliği, Böbrek yetmezliği
Şiddetli zehirlenmeler koma ve ölüme kadar ilerleyebilir. Tedavisi hastalığın şiddetine, bulgularına göre yapılır ve Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM) bilgi alınarak tedavi edilir. Ayrıca UZEM den antidot temin edilebilir. Zehirlenmelerin önlemesinin ön basit yöntemi doğal ortamlarda yetişen mantarların tüketilmemesidir. Ne kadar emin olunursa olunsun her yabani mantar zehirli olabilir. Bu yüzden doğal alanlarda yetişen mantar yerine kültür mantarlarının yenmesi tercih edilmelidir.
Diğer tehlikenin ise insanların, bulundukları yöre hakkında fazla bilgileri olmadığı için kaybolmaları.
AFAD yetkilileri son 1 aydır 20 kişinin ormanda mantar ararken kaybolduğunu belirterek "Özellikle bu aylarda ormanlarda kaybolma ihbarları sık sık oluyor. Aile bütçelerine ek gelir getirmek, hem de toplayıp tüketmeleri için halkımız bilmedikleri ormana giriyorlar. Bölgeyi bilmedikleri için yollarını kaybedip ormanlık alanlarda kayboluyorlar. Daha sonra bize telefon ile ya yakınları ya da kendileri yardım talepleri oluyor. Kaybolma olaylarına karşı tecrübeli ekiplerimiz, yöreyi bilinen kişilerle birlikte emniyet güçlerimizin de destek verdiği arama çalışmaları sayesine son 1 aydır 20 kişiyi sağ salim bulduk. Bu güne kadar üzücü bir olayla karşılaşmadığımız için mutluyuz. Lütfen mantar toplamak veya yürüyüş için ormanlara giden kişilere tavsiyemiz bölgeyi bilen kişilerle gitsinler. Ormanlık alanlara girdikleri alanları iyi gözlemlesinler. Kaybolduklarını anladıkları anda panik yapmadan bulundukları yerden ayrılmayıp muhakkak emniyet birimleri ile iletişime geçmeleri ve bulunduğu alanı iyi tarife etsinler. Ne kadar iyi tarif ederlerse, bulunmaları o kadar kısa olur" dedi.
Son olarak ormana mantar toplamaya giden karı koca AFAD ve Jandarma ekiplerinin arama çalışmaları sonunda 9 saat sonra sağ salim bulundular.