Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Kapadokya

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Kapadokya ve Göreme Milli Parkı turizm açısından Türkiyenin önemli bölgeleri arasında yer alır.Bölge yılda 3 milyona yakın yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Giriş Tarihi: 17.04.2013 16:55 Güncelleme Tarihi: 26.01.2018 09:13
Kapadokya bölgesi 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir.Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir. Coğrafi olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır.

Tarih boyunca ticaret kolonilerini barındıran ve ülkeler arasında ticari ve sosyal bir köprü kuran Kapadokya, İpek Yolu'nun da önemli kavşaklarından biridir.

Kapadokya'daki değişik ve ilginç biçimli kayaların formasyonlarının bacaları andırmasına halk bir ad yakıştırarak "Peri bacaları'' demiştir.
Bölge günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ-Zelve belli başlı görülmesi gereken yerlerdir. Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler.

Bu evler ondokuzuncu yüzyılda yamaçlara ya kayaların ya da kesme taştan inşa edilmişlerdir. Bölgenin tek mimarı malzemesi olan taş yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleşerek çok dayanıklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir.

Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyılın sonları, 18. yüzyılda yapılmış küçük yapılardır. İslam resim sanatını göstermek açısından önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmişlerdir. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçılar tarafından zengin bezemeler, kitabeler ile süslenmişlerdir. Bölge şarapçılık ve üzüm yetiştiriciliği ile de ünlüdür. Kapadokya'yı eskiden ev olarak kullanıyorlardı. Bu yüzden şimdi kalıntılar çıkartılıyor. Bunlar tarihi eser olarak koruma altına alınıyor.

Kapadokya'nın en meşhur yemeği Testi Kebabı ve Çömlek Fasülyesi'dır.

Gezilecek başlıca yerler:
Kapadokya Mağaraları - Ürgüp
Göreme Milli Parkı - Göreme
Zemi Vadisi - Göreme
Güllüdere Vadisi - Göreme
Paşabağ - Ürgüp
Derinkuyu Yeraltı Şehri - Derinkuyu
Selime manastırı
Zelve Açık Hava Müzesi - Ürgüp
Güvercinlik Vadisi - Göreme
Ihlara Vadisi
Göreme Açık Hava Müzesi - Göreme
Uçhisar Kalesi - Uçhisar
Avanos Ören Yeri - Göreme
Paşabağları
El Nazar Kilisesi - Göreme
Dervent Vadisi
Akhal-Teke Binicilik Merkezi, Avanos
Soğanlı Vadisi
Derviş Evi Semazen Gösterileri-Göreme
Pancarlık Vadisi - Ürgüp
Ağzıkarahan Hanı - Göreme
Mazı Yeraltı Şehri - Ürgüp
Vaftizci Yahya Kilisesi - Çavuşin
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi - Ürgüp
Kapuzbaşı Şelaleri
Kervansaray
SON DAKİKA