Ghee, yüzyıllardır bilinen, oda sıcaklığında muhafaza edilebilmesinden dolayı çok pratik ve kullanışlı olmuş mucizevi bir besindir. Anadolu ve Kafkaslarda "Sade Yağ" olarak bilinen Ghee; inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilir. Fiziksel ve zihinsel faydalarından dolayı, Ghee bir süper besindir de diyebiliriz.
Yurt dışında bolca tüketilen ghee yağında bol miktarda linoleik asitler bulunur. Bu yağ asitleri ise vücudu kanserojenlerden arındırır.
Bütirit asit besin destekleri ve bütirit lavmanlar, ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Ayurveda hekimleri, yüzyıllardır Ghee lavmanlarını iltihap tedavilerinde kullanmaktadırlar.
KALP KRİZİNİ ÖNLER
Aynı yağ asitleri kalp sağlığına da etki ederek; kalp krizi ve kardiyolojik kökenli hastalıklarında önüne geçiyor.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Ghee yaparken kullandığınız tereyağı doğal ise, ghee yaparken tereyağı K2 ve CLA gibi antioksidanlarına dönüşür. Bu da vücut için oldukça yararlıdır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Yeterli oranda bütirik asit üretimi sağladığı için bağırsaktaki zararlı hücreleri temizler ve böylelikle bağışıklık sistemimiz güçlenmiş olur.
ENERJİ VERİR
Ghee, yukarıdaki tüm özellikleri sayesinde uzun süreli kalıcı enerji sağlamak için egzersiz öncesinde kullanılabilir.
KARACİĞER DOSTUDUR
Ghee yağı, yararlı yağ asitleri yönünden olcukça zengindir. Bu yağ asitleri karaciğeree doğrudan etki eder ve enerji olarak yakılırlar.
SİNDİRİMİ DÜZENLER
Ghee diğer sofra yağlarının aksine, kısa zincirli bir yağ asidi olan bütirik asit yönünden zengindir. Faydalı bağırsak bakterileri, lifi bütirik asite dönüştürürler ve bu da bağırsak ve sindirim işlerini hızlandırır.