Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Mehmet Emin Öner, varis tedavisinde uygulanan Variclose yöntemi hakkında konuştu. Öner, "yaz aylarının iyiden iyiye kendini hissettirmesiyle birlikte bacaklarda ağrı ve şişlik sorunu yaratabilen varisler, önlemi alınmadığı takdirde ciddi bir sağlık problemi haline gelebiliyor. Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülebilen varislerden geliştirilen Variclose yöntemiyle anestezi kullanılmadan, ağrı ve acı hissetmeden 10 dakika içinde kurtulabilmek mümkün" dedi.
"VARİSLER ZAMANLA DERİDE RENK DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLABİLİYOR"
Varisin, kanın kalbe dönüşümünü sağlayan toplardamarların aşırı basınç ve tıkanıklık sonucu genişleyerek kanı kalbe geri götürme fonksiyonlarını yitirmesi sonucu oluştuğunu belirten Öner, "Toplardamarlarda oluşan kapak yetmezliği ve aşırı basınç sonucu bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişleyerek, uzar ve büklümlü ve yeşil-mavi renkli bir görüntü ile varisler oluşturur. Varisler tedavi edilmediğinde ilerleyerek pıhtı oluşumuna, deride renk değişikliğine ve yaralar oluşmasına neden olabilir.
Varis en çok erişkin insanların yüzde 20'si ile 50 yaşını geçen kişilerin yüzde 50'sinde görülmektedir. Yaşı 70'in üzerindeki hastaların yüzde 70 ila 80'inde varis görülme oranı mevcuttur. Kadınlarda topuklu ayakkabı kullanımı ile doğum kontrol hapı kullanımı toplardamarlarda staz ve pıhtı oluşumuna neden olduğu için, varis en sık olarak kadınlarda görülmektedir. Uzun süreli hareketsizlik, normalin üstünde kilolar ve genetik yatkınlık da varis hastalığına hazırlayıcı faktörlerindendir" şeklinde konuştu.
"KENDİNİZİ SICAKLARDAN KORUYUN
Öner, "Varis problemi yaşayan kişilerde oluşabilen bacak ağrılarında sıcak ile uygulama yapılması oldukça sakıncalı bir durumdur" diyerek "Sıcakların artırdığı varis şikayetlerinin neden olduğu ağrılardan kurtulmak için deniz kenarında bacakların kuma gömülüp saatlerce kalması, kaplıcalarda sıcak suda uzun süre bekletmek gibi tercihler varis için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bunların yanı sıra uzun süre ayakta sabit kalmak ve topuklu ayakkbı kullanımı bu hastalık için olumsuz yönde etki ederek hastalrın şikayetlerini ve komplikasyonlarını artırabilmektedir" ifadelerini kullandı.
"ANESTEZİYE GEREK KALMADAN 10 DAKİKA İÇİNDE İŞLEM BİTİYOR"
Hisar Intercontinental Hospital Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Mehmet Emin Öner , Variclose yönteminin varis ameliyatları için geliştirilmiş en pratik yöntemlerden biri olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bu sistemin daha önceden kullanılan kapalı ameliyat sistemlerine göre pek çok üstünlüğü bulunmaktadır. Bu sistemde; lazer ve radyofrekans yöntemindeki gibi ısı enerjisi kullanılmadığından doku yanığı, cilt yanığı gibi komplikasyonlar oluşmaz. Bu sistemde tek bir iğne girişi kullanılmaktadır. Bu sayede hastaya işlem sırasında anestezi yapılmasına gerek kalmadan 10 dakika içerisinde işlem gerçekleştirilir. Hastalar günlük rutinlerini bozmadan tedavi olup yaşantılarına geri dönebilirler.
HASTAYA TEDAVİDE KONFOR SAĞLIYOR
Genel ya da spinal anestezi gerektirmez. Teknik olarak laser ve radyofrekans sisteminden daha kolay uygulanır. Laser ve radyofrekansta oluşan ısıya bağlı deri, sinir hasarı ve uyuşma riskini tamamen ortadan kaldırır. Varis tedavisinde mükemmel sonuçlar sağlar. Hasta aynı gün işine ve günlük hayatına geri dönebilir. Tedavi sonrası deride leke ya da iz bırakmaz. Hasta işlem bittikten 30 dakika sonra ayağa kalkabilmektedir. Hasta anesteziye maruz kalmadan 10 dakika içinde işlem sona ermektedir. İşlem yapılan damar bölgesinde kalıcı olarak sertlik ve germe hissi olmaz".
VARİS NEDİR? VARİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?