İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli ilçe sınırları içinde yer alan Harmandalı semtinde mahkeme kararlarını yok saydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi son olarak Harmandalı çöplüğüne yakın Evka-5, İnönü ve Uğur Mumcu Mahalleleri arasında kalan orman vasfı olmayan, şahıs razisine döküm işlemi yapma kararı aldı. Büyükşehir'in kural tanımazlığı yöre halkını isyan ettirdi. Basın açıklaması yapan 17 mahalle muhtarı büyükşehir belediyesinin çöp dökümünü durdurmak yerine kapasite artışı kararını protesto etti. Büyükşehir Belediyesini mahkeme kararlarını uygulamaya davem eden muhtarlar ortak eylem kararı aldı. Dün İnönü mahallesi muhtarlığı önünden Hamandalı Çöplüğünün girişine kadar yürüyen vatandaşlar mahkeme kararlarını uygulanmasını, Harmandalı Çöplüğünün kapatılmasını istedi.
Çiğli'de yaşayan binlerve vatandaş mahkeme kararlarına rağmen Harmandalı Çöplüğüne çöp dökömeye devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesini protesto etti. Büyükşehir Belediyesinin belirlediği yeni çöp dökme alanını protesto eden vatandaşlar eylem kararı aldı. Alınan eylem kararı doğrultusunda dün saat 13.00'da Harmandalı İnönü Mahalle Muhtarlığı önnüde toplanan çok sayıda vatandaş üzerinde ' Sözünüzün arkasında durmadınız çöpünüzün arkasında durun' yazan pankart açtı. Buradan yürüyüşe geçen grup yol boyunca 'Büyükşehir şaşırma sabrızımı taşırma', 'Mahkeme kararları uygulansın Harmandalı çöplüğü kapatılsın' şeklinde sloganlar attı.
MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN HARMANDALI KAPATILSIN
Harmandalı Çöplüğünün kapatılmasına ilişkin mahkemelerin aldığı kararların bir an önce uygulanmasını Harmandalı çöplüğüne çöp dökümünün durdurulmasını isteyen vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çöp depolama alanına yakın bir yerde bulunan, Evka-5, İnönü ve Uğur Mumcu Mahalleleri arasında kalan alanı yeni çöp döküm alanı olarak açıklamasını protesto etti.
BU YÜRÜYÜŞ İZMİR TARİHİNE MÜHÜR VURMA HAREKETİDİR
Yürüyüş sonrası muhtarlar adına basın açıklamasını okuyan Aydınlık Evler Mahalle Muhtarı Mürvet Karakoç şunları söyledi; "Güzel İzmirimizin en Güzel ilçelerinden olan Çiğlimizde haklı davamızda, hak mücadelemize devam etmek için bugün bir yürüyüş başlattık. Bu yürüyüş onlarca yıldır hakkı çiğnenen, görmezden gelinen ve tehlikelerle baş başa birakılan Çiğlilerin ortak sesi olarak İzmir tarihine mühür vurma hareketidir. Bugün burada bundan 32 yıl önce sadece 15 yıllığına kurulan katı atık toplama alanının onlarca yıldır sürdürüldüğünü ve hemşerilerimizin geleceğinin karartıldığını haykırmak için toplanmış bulunuyoruz." diye konuştu.
32 YILLIK HAKSIZLIK SON BULSUN
Çiğli ve Harmandalı halkı olarak 32 yıllık haksızlığın son bulmasını istediklerini belirten Karakoç; "Biz Çiğli Dağları'nda Çiçekler Açsın istiyoruz. Biz halkımızın sağlığı için haksızlığın durmasını, Çiğli'nin çöp merkezi olmaktan kurtarılmasını istiyoruz. Biz ilçemizde koku değil, huzur; risk değil güven; çöp değil güzellikler istiyoruz." ifadelerini kullandı.
ÇİĞLİ'NİN MAKUS TALİHİ YENİLMELİ
Sözlerine "Bir yanımızda denizimiz, bir yanımızda dünyaca ünlü Kuş Cennetimiz ve Çiçekler Açan dağlarımız varken bu güzel ilçenin çöp deposu olmasını istemiyoruz!" diye devam eden Karakoç: "Bu haklı ve de yasal isteklerimizin de yetkililer tarafından görülmesini bekliyor, mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz! Artık bu hakkımız teslim edilmeli, Çiğli'nin makus talihi yenilmelidir. Şu gerçek açıkça bilinmelidir ki; Çiğli İzmir'in üvey evladı değildir! Çiğli İzmir'in çöp tenekesi değildir! Çiğli İzmir'in gözbebeği, Çiğliler de İzmir'in öz evlatlarıdırlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi aksini iddia ediyorsa bu ayıp onların ayıbı ve onların günahıdır. İzmir Bölge idare Mahkemesi 7. Dairesinin kararı açık ve nettir. Çiğli'de kurulu olan Atık Toplama Merkezi istihap haddini doldurmuş, artık kullanılamaz hale gelmiştir. Merkezde metan gazı sınırları en yüksek seviyelere ulaşmış, kent ve insan sağlığını azami şekilde tehdit etmektedir. Çöplerden yükselen koku tüm ilçemize yayılmakta, dayanılmaz bir seviyeye ulaşmıştır. Bilimsel olarak yapılan bütün tahlil ve tetkiklerde elde edilen veriler tamamen yaşam hakkımıza kast edildiğini göstermektedir. Fakat yasa ve bilimsel verileri görmezden gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçemizde hala yeni çöp alanları açmakta, arazi sahiplerinin topraklarını zorla istimlak etmek istemekte ve hayvancılıkla uğraşan halkımızı işinden etmek için çaba sarf etmektedir!" diye konuştu.
ZULME VE HAKSIZLIĞA KARŞI BAŞKALDIRIYORUZ
Çöp merkezi yüzünden Çiğli'nin afet bölgesi ilan edilip yapılaşması durdurulduğunu belirten Aydınlık Evler Mahalle Muhtarı Mürvet Karakoç: "Çiğli halkı sağlıksız bir yaşama mecbur edilmiştir. Buradan ifade etmek isteriz ki bu açıkça bir zulüm ve haksızlıktır. Fakat Biz Çiğlililer, Çiğliyi sevenler ve adalet isteyenler olarak bu zulme ve haksızlığa başkaldırıyoruz!Demokratik olarak, bir kentli olarak yasalarımızın bize tanıdığı hakkın mücadelesini vermek için gelin yürüyüşlerimizle hakkımızı arayacağımızı buradan haykırıyoruz! Bizler artık Çiğlimizin tertemiz topraklarımızda ve çiçek açan dağlarımızda çöp istemiyoruz. İlçemizde metan gazı patlamaları riskiyle yaşamak istemiyoruz! Bizler Çiğlimizde sağlıklı nefes alıp huzurla ve güvenle yaşamak istiyoruz." diye konuştu.
SİZDE İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GİBİ BİZE SIRTINIZI DÖNMEYİN
Açıklmasında yetkili kurumn ve kuruluşlara da seslenen Karakoç; "Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamımız ve Sayın Çevre ve Şehircilik Bölge Müdürlüğümüz.... Lütfen yasalarımızın ve mahkeme kararlarının bize tanıdığı hakkımızı koruyunuz. Bu bütün Çiğli Halkının sizden beklentisidir. Siz de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi bize sırtınızı dönmeyiniz. 32 yıldır süren Çiğli Çöp zulmü artık son bulsun. 30 ilçenin çöp yükünü artık tek başına Çiğli çekmesin. Adalet yerini bulsun bu haksızlık son bulsun!Çiğli'nin geleceği artık karartılmasın!Çiğlililer geleceğe sağlıkla ve güvenle baksın!" ifadelerine yer verdi.