İzmir'in yıllardır bir markası haline gelmiş ve İzmir ile özdeşlemiş olan İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl 93. kez kapılarını açmaya hazırlanırken Kültürpark Platformu tarafından İEF'nin düzenleneceği Kültürpark'ın 2. derece tarihi ve doğal sit alanı olduğunu hatırlatan önemli bir açıklama yapıldı. İEF'nin Kültürpark yernine Gaiziemir'deki Fuar İzmir'de düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken platform fuar zamanı yaşanan yoğunlukla tarihi ve doğal yapısının zarar göreceğini öne sürdü.
2 DERECE DOĞAL SİT ALANI
Kültürpark'ın 1930'lu yıllarda İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz öncülüğünde her yaştan insanın kendisini ifade edeceği bir halk okulu, sosyalleşme ve bilgilenme alanı olarak kurulduğuna dikkat çeken Kültürpark Platformu yaptığı açıklamada: "Günümüze kadar gelinen sürede Kültürpark tarihi, sosyal, kültürel, doğal, ekolojik yapısıyla 2. derece tarihi ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş, kente hareket, devinim getiren bir mekân konumuna dönüşmüştür." ifadelerine yer verildi.
SERMAYE GÖZÜNÜ KÜLTÜRPARK'A DİKTİ!
Kültürpark İzmir'in merkezindeki 420 dönüm alanı ile kentin kalabalık ve gürültüsünden uzaklaşıp her yaştan insanın rahat nefes alabileceği bir kent parkı olduğuna dikkat çeken Platform açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: "Kültürpark doğa ve yaşamın iç içe olabileceği bir vahadır. Neredeyse bir asra yaklaşan tarihi ve doğal yapısıyla kentin bellek mekânıdır. Gaziemir'de kurulan "Fuar İzmir" alanı ile Kültürpark'ın fuarcılık işlevi sona ermiş olmasına rağmen, "93. İzmir Enternasyonal Fuarı" adı altında sermaye yine gözünü Kültürpark'a dikmiş, çeşitli sponsorların öncülüğünde Kültürpark'ı bir rant alanına dönüştürmenin iştahıyla hareket eder konumuna gelmiştir. Yine fuar süresince on binlerce insan kalabalığıyla Kültürpark'ın yaşlı ve yorgun yapısı yıpranacak, tarihi ve doğal yapısı zarar görecektir." dendi.
KÜLTÜRPARK'A ZARAR VERMEYİN
Kültürpark'ın kullanımına yönelik bilim insanları tarafından "Kültürpark'ın Taşıma Kapasitesinin Değerlendirilmesi" çalışması hazırlandığına dikkat çeken platform üyeleri: "Kültürpark'ın anlık insan kapasitesinin yaklaşık 5 bin 600 ziyaretçi olabileceği, etkinliklerin bu doğrulukta planlanıp gerçekleştirilmesi gerektiği" ifade edilmiştir. Gaziemir'deki "Fuar İzmir'i", kentlinin kullanımına ve gündemine sokamayıp, sponsorlarla işbirliği içinde Kültürpark'a gözünü diken yöneticilere bir kez daha sesleniyoruz; Kültürparka zarar vermeyin. Sözde Enternasyonal ve sözde fuar süresince o vahayı insan seline boğarak, doğal, tarihi ve kültürel yapısını tahrip etmeyin. Bu kent suçunu yine, yeniden siz de işlemeyin. Bizler, Kültürpark'ın sadece yeşil alan olarak kalmasını değil, yılın 365 günü her yaştan insanın etkinlik yapacağı, bir araya geleceği, çoğalacağı, toplanma mekânı olmasını, kültürel, sanatsal, eğitsel, sportif vb. etkinliklerde bulunabileceği bir alan olmasını istiyoruz. Kültürpark'ın yılda 10 - 15 gün değil, Basmane'de doldurulan çukurun da dâhil olduğu kamusal mekânda her gün çeşitli sportif, sanatsal, kültürel faaliyetlerin yapılacağı etkinlik alanları; eğitim merkezlerinin yer almasını, bir araya gelerek, örgütlenme ve kendini ifade etme olanağını yakalayacağı bir park olmasını istiyoruz." dendi.
KÜLTÜRPARK'IN SEMBOLLERİ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ!
Kültürpark'ın sembollerinden olan, adeta çürümeye terk edilmiş "Paraşüt Kulesinin" aslına uygun olarak restore edilip yeniden canlandırılması gerektiğine dikkat çeken platform: "Ada ve Göl Gazinolarının kaçak bir şekilde yanlış belediye birimlerinin yönetimlerine ihale edilmesini, kuruluş amacı dışımda işlevlendirilmemesini, aslına uygun olarak Ada'nın aile çay bahçesi Göl Gazinosunun da gençler için müzik yapılacak, dans edilecek bir mekâna dönüştürülmesini bekliyoruz. Kültürpark'ta sözde "üretici" pazarına hemen son verilmesini istiyoruz. Kültürpark'ı sürekli şantiye alanı haline çeviren inşaat çalışmalarının bir an önce aslına uygun olarak bitirilmesini, her şeyin şeffaf olmasını, Parkın tüm unsurlarıyla bir an önce kentlinin kullanımına açılmasını istiyoruz. Kültürpark'ın sadece biz insanların kullanımına değil; kedi, kuş, sincap, yarasa, kelebek, 7 bini aşkın bitki vb. her türlü canlısıyla kullanımının bir bütün olduğunun unutulmamasını istiyoruz. Kültürpark içinde Enternasyonal Fuar süresince kurulan stantlar, özensizce yapılan inşaatlar, yoğun elektrik ve araç trafiğinin yarattığı kirlilik ve gürültünün Kültürpark'ın ekolojik dengesini bozduğunun unutulmamasını istiyoruz." dendi.
İŞ MAKİNELERİ TEPKİSİ
Enternasyonal Fuar Hazırlığı süresinde iş makineleri, inşaat malzemeleri, araç trafiği, yiyecek- içecek stantlarının oluşturduğu abartılı etkinliklerin Kültürpark'ın zaten yıpranmış olan yapısına zarar verdiğini öne süren platform üyeleri: "Parktaki tüm canlıların yaşamlarını olumsuz etkilediğinin unutulmamasını istiyoruz." ifadelerine yer verdi. Platform üyeleri ayrıca paradan başka bir amacı olmayan, Kültürpark'ın yapısına zarar verecek 'Fuar' adı altında hiçbir faaliyeti İstemediklerinin de altını çizdi.